Iće i piće

Broj 28, Prosinac 2011

rezervirajte… buffet na kantunu

Jadranska priča na kantunu

Sanja Krmpotić

Fotografije: Damir Fabijanić

Nađite vremena za ljubaznost – to je put do sreće,
Nađite vremena i pogledajte oko sebe – dan je prekratak za sebičnost,
Nađite vremena za smijeh – on je glazba duše…
(engleska izreka)

Ljubaznost, osmijeh i ponajprije pažnja prema gostu susreli su se Na kantunu, buffetu kako mu i samo ime govori, na uglu dviju riječkih ulica, jedne koja prati morsku obalu uz glavnu gradsku tržnicu, dok druga vodi Rječinu do njezina starog ušća. Vodena okolina i obiteljska tradicija bavljenja ribarstvom bili su logičan slijed izbora smještaja i ponude tog lokala u kojem se ljubi sve što je morsko te dolazi iz duše, a duša i tijelo s otoka... Paga. Ponuda jela izvire iz sjećanja na moje djetinjstvo i prenosi okuse koje su mi did i nana ostavili u nasljeđe, kaže Željka Fabijanić, vlasnica buffeta, koja na svojim putovanjima svijetom strastveno iskušava i druge kuhinje, no Na kantunu ostaje vjeran isključivo tradicionalnim obiteljskim receptima i najboljim namirnicama hrvatskoga podneblja, ponajprije ribi koju njihove kočarice love po cijelom Jadranu.


Riba po guštu gosta

Na ulazu prostorom skučena, no izborom jela velika lokala, pogled odmah privlači vitrina s dnevnim ulovom ribe, od one najsitnije poput srdela, inćuna, malih oslića, trlja, pišmolja pa do pasa, ugora, ranja-pauka, pica, romba, škarpine, šampijera, zubaca, tune, hobotnice, školjki i naravno kvarnerskog škampa! Karta se redovito mijenja prateći sezonu i ulov ribe, a gost može po guštu izabrati svoju ribu i način na koji želi da bude pripremljena – u komadu ili filetirana, u pećnici, frigana ili lešo, carpaccio, na brodet ili u vinu, s tjesteninom ili rižoto… Ukoliko vam ponestane ideja, tu su Željka i njezino osoblje izvrsno upućeno u kulinarske tajne, pa možda uz njih otkrijete i neke nove okuse, poput plave ribe na lešo ili juhe od domaćih liganja. A posebno su ponosni na svoju poparu odnosno gregadu i mariniranu ribu – saur á la Fabijanić na crveno s grožđicama te brodet ili rižoto od tune koji se kuha po starinski, lagano, dva sata da se prožmu svi okusi. Uz ljubitelje ribljih jela nisu uskraćeni ni poklonici vegetarijanstva, jedino je zbog ograničenih radnih uvjeta popis slastica sveden na savijaču, no i tu se doskočilo prividnom nedostatku, pa se tijekom zime tijesto nadijeva posebnom, domaćom kremom od sira (bez grudica), a za toplijih mjeseci sezonskim voćem – svježim šljivama i jabukama, koje se gule, ribaju i tako svježe motaju u tijesto i peku, onaj tren kada ih gost naruči!

Sva vina na kušanje

Na kantunu se pozornost posvećuje i onim, naoko sitnim, ali bitnim detaljima, tako da sve namirnice i začini, osim što su od provjerenih uglavnom hrvatskih proizvođača, moraju biti najbolje u svojoj klasi, jer samo s jednim lošim sastojkom, možete pokvariti cijelo jelo, uvjerena je Željka. A kvalitetan je zalogaj nezamisliv bez kvalitetna gutljaja, kojim se zaokružuje priča hrvatskoga podneblja ponudom četrdesetak ponajboljih vina i sva se toče na čaše. Ukoliko se dvoumite, slobodno ih prvo kušajte, pa potom izaberite ono koje vam u tom trenu najviše godi.

Osim navedenih gastronomskih, ovaj simpatični lokal ima i drugih posebnosti, koje datiraju od njegovih početaka 1998, da bi na prvi dan ovog tisućljeća od oca Lovre vođenje preuzela vrlo mlada, ali odlučna i uporna kći, profesionalna knjigovotkinja bez ugostiteljskog iskustva, što se pokazalo dobitnom kombinacijom. Iako vlasnica i voditeljica lokala, bila sam najmlađa od svih zaposlenih ovdje i nisam razumjela ugostiteljski posao, zato sam krenula od najnižih zadataka – čišćenja, nabave namirnica do posluživanja i kuhanja, prisjeća se Željka svojih početaka. Danas naučeno strpljivo prenosi svojim radnicima, pa i oni koji su odrasli daleko od mora znaju sve o ribi te gostu objasniti način njezine pripreme i preporučiti odgovarajuće vino. Zato tu rado svraćaju poslovni ljudi na radne marende, a predvečer obitelji i prijatelji, jer u ovom na prvi pogled zbunjujuće malom prostoru od svega tridesetak sjedećih mjesta (ljeti je pedeset dodatnih na terasi uz Rječinu) većina gostiju se poznaje, dok se nova poznanstva lako sklapaju zahvaljujući i tradicionalno visokim stolovima s udobnim barskim stolcima, što olakšava međusobnu komunikaciju na istoj razini onih koji sjede i stojećih pridošlica. Ugodnu atmosferu dodatno energiziraju umjetničke slike sa Željkinim potpisom, koja smatra da bi ljudi trebali barem ponekad malo usporiti te jedni drugima posvetiti više pažnje i strpljenja, pa makar i Na kantunu.

Buffet Na kantunu

Demetrova 3

51000 Rijeka

(051) 313 271

Rižoto od tune

svježa tuna 300 g
riža 200 g
luk 300 g
češnjak 100 g
crno vino 100 ml
pelati 200 g
maslinovo ulje
svježi peršin
lovor 1 list
sol
papar miješani u zrnu 1 žličica
za 2 osobe
  1. Sitno narezan luk pržite na maslinovu ulju na laganoj vatri da dobije zlatnu boju. Dodajte sitno narezane pelate i tunu te pirjajte 10–15 minuta.
  2. Potom dodajte 500 ml vode, lovor, češnjak narezan na listiće, začinite solju i paprom (malo soli jer tijekom kuhanja tekućina ishlapi) te nastavite pirjati 10 minuta. Zatim dodajte vino i kuhajte na laganoj vatri najmanje 30 min, pritom pazite da u posudi za kuhanje ostane najmanje 200 ml tekućine.
  3. Na kraju dodajte prethodno kuhanu rižu i nastavite kuhati još desetak minuta.
  4. Kada je jelo gotovo, dodajte sitno narezan peršin, maslinovo ulje i po želji soli i papra.

SAVJET: Svježa tuna i kvalitetna riža glavni su preduvjeti za izvrsnost ovog rižota.

Pročitaj ostale članke iz broja 28, Prosinac 2011

Ostala izdanja