Iće i piće

Broj 42, Travanj 2015

škola kuhanja s marinom sanguinetti

O tempura!

Tina Milan

Fotografije: Damir Fabijanić

Ovaj put Marina nas je odlučila naučiti spremati tempuru. Tempura je vrsta japanskoga jela u kojem se povrće (poput mrkve, patlidžana ili tikvica) i morski plodovi umaču u tijesto i prže u dubokom ulju. Recept su u Japan navodno donijeli portugalski misionari u 16. stoljeću. Riječ tempura dolazi od latinske riječi tempora, što znači vrijeme, razdoblje, a portugalski misionari time su mislili na vrijeme korizme, petak i ostale svete dane kada se nije jelo crveno meso, već riba i povrće.

Marina nam je pripremila dva recepta. Prvi je tempura na tradicionalan način od radiča, ali možete eksperimentirati s povrćem poput artičoka, komorača ili endivije. Osnova tradicionalne tempure jako je hladna voda (dobro ju je prije pripreme držati jedan sat u najhladnijem dijelu hladnjaka ili vodi dodati dvije kocke leda).

Radič (cikorija) po boji lišća dijelimo na crvene i zelene sorte. Po obliku dijelimo ga na sorte kod kojih ubiremo lišće i one koje formiraju glavice. Marina je u svojem receptu rabila glavati. Najčešći je radič onaj zagasitocrvene boje listova protkanih bijelim žilama. Tamnocrvena boja radiča upućuje na bogat antioksidativni sastav. Gorak okus radiča ponekad je uzrok što ga češće ne konzumiramo, no baš zahvaljujući spojevima koji daju gorkost biljka ima snažno ljekovito djelovanje na organe probavnoga sustava. Radič djeluje na jačanje apetita, kao diuretik, laksativ, vrlo učinkovito potiče rad jetre i slezene. Osim toga, ublažava žgaravicu, smanjuje pojavu napuhnutosti i potiče izlučivanje žuči, što pomaže u razgradnji masti.

Bijela rotkva (daikon) korjenasto je povrće iz porodice rotkvi. Pomaže u probavi cjelovitih žitarica i povrća, a osobito masnoća. Također pomaže odstranjivanju suvišne vode i kolesterola iz tijela. Kao salatu možete jesti svježe naribanu bijelu rotkvu prelivenu s nekoliko kapi limunova soka.

Kombu je japanska riječ koja opisuje gotovo svaku jestivu morsku algu iz porodice Laminaria. Ta vrsta algi raste u vodama uz istočnu obalu Azije (Japan, Koreja i Kina), a njezina popularnost dovela je do širokog komercijalnog uzgoja u tim zemljama. Azijske kulture jedu kombu stoljećima. Slan, opor okus alga često se rabi kao ilustracija umamija, petog okusa.

Mirin je jedan od važnijih začina japanske kuhinje. To je vrsta rižina vina slična sakeu, ali s manjim udjelom alkohola i višim udjelom šećera. Šećer je složeni ugljikohidrat formiran prirodnim procesom fermentacije, a ne rafinirani šećer. Udio alkohola smanjuje se zagrijavanjem mirina.

Drugi recept je tempura na netradicionalan način s indijskim utjecajem (s kvascem i toplom vodom) od luka s umakom od kokosova mlijeka, đumbira i curryja. Marina je dodala sezam i nigella-sjemenke. Nigella-sjemenke možete pronaći u specijaliziranim dućanima za začine (npr. Harissa u Zagrebu). Umjesto nigella-sjemenki možete dodati linum-sjemenke ili začine kao curry ili svježe sjeckan čili da daju dodatni okus tijestu.

Tradicionalna tempura od radiča

oštro brašno 100 g
hladna voda 160 ml
radič, mali 2
ulje za prženje
umak
kombu 4 cm
voda ½ šalice
blagi sojin umak ¼ šalice
mirin ¼ šalice
ribana bijela rotkva 1 žlica
ribani đumbir 1 žlica

1 U velikoj posudi pomiješajte brašno i vodu. Narežite radič na trakice. Ugrijte ulje. Uvaljajte svaku trakicu radiča u tempuru. Pržite da budu hrskave.
2 Za pripremu umaka: Morskoj algi kombu dodajte vodu i kuhajte 2–3 min. Dodajte sojin umak i mirin pa izvadite kombu. Dodajte đumbir i bijelu rotkvu te kuhajte još minutu. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
3 Poslužite u zdjelici s tempurom od radiča. Umočite tempuru u umak.

Netradicionalna tempura od luka s umakom od kokosova mlijeka, đumbira i curryja

kvasac 25 g
topla voda 500 ml
oštro brašno 200 g
sol prstohvat
sezam ½ žlice
nigella-sjemenke ½ žlice
ulje za prženje
luk, mali 4
umak
sezamovo ulje 1 žlica
maslinovo ulje 4 žlice
češnjak 4 češnja
đumbir u prahu 1 žličica
svježi čili ¼ žličice
kokosovo mlijeko 200 ml
curry ½ žličice
sol, bijeli papar

1 U posudi pomiješajte kvasac s toplom vodom, dodajte brašno, sol, sezam i nigella-sjemenke. Neka se svi sastojci sjedine miješajući, pa ostavite 1 h da se diže. Ugrijte ulje. Narežite luk na četvrtine i odvojite svaki sloj luka jedan od drugog. Uvaljajte posebno svaki sloj luka u tempuru i pržite ih dok ne poprime zlatnu boju.

2 Za pripremu umaka: U malenoj tavi za umake zagrijte sezamovo i maslinovo ulje. Na slaboj vatri popržite nasjeckani češnjak, đumbir i nasjeckane čili-papričice. Dodajte kokosovo mlijeko i curry. Uklonite s vatre, posolite i popaprite. Poslužite zajedno s tempurom od luka za umakanje.

Pročitaj ostale članke iz broja 42, Travanj 2015

Ostala izdanja