Iće i piće

Broj 44, Listopad 2015

i&p inicijative

Prijedlog za dodjelu odličja gospođi Jancis Robinson*

Damir Fabijanić

Fotografije: Damir Fabijanić

Ponukani posjetom Kutjevu i vinariji Rizman, gdje smo se ponovno sreli s njezinom vinskom biblijom Wine Grapes (koju je objavila u suradnji s Julijom Harding i Joséom Vouillamozom) i gdje smo, po tko zna koji put, komentirali njezin izniman doprinos svjetskom prihvaćanju hrvatskih naziva sorti graševina i tribidrag

U knjizi Wine Grapes (cjelovit vodič kroz 1368 sorti vina, uključujući njihovo podrijetlo i karakteristike okusa, izdan 2012) Jancis Robinson usvojila je naziv graševina (ne rizling talijanski, welschriesling, laški rizling ni olaszrizling), jednako kao i tribidrag (ne zinfandel ili primitivo), postupajući pritom profesionalno i nimalo kalkulantski. Time je dala nemjerljivu promociju kako kvaliteti vina (graševine), tako i hrvatskom vinskom nasljeđu (tribidrag ili crljenak kaštelanski).

Ne znamo koje bi od ova tri državna priznanja bilo logično dodijeliti Jancis Robinson (RED DANICE HRVATSKE S LIKOM BLAŽA LORKOVIĆA, RED HRVATSKOGA PLETERA ili POVELJA REPUBLIKE HRVATSKE), no u svakom slučaju Iće&piće se zalaže za najviše od njih.

Kako na stranicama www.predsjednica.hr nema adrese Državnoga povjerenstva za odličja i priznanja RH, uputili su nas u (dosta zamršenu) proceduru.

Odgovor iz Ureda Predsjednice RH: Na našim net stranicama ureda nema trenutno adrese Državnog povjereništva jer odlukom predsjednice RH isto još nije imenovano, kao ni tipiziranih obrazaca. Bez obzira na ovu činjenicu, u uredu zaprimamo inicijalne poticaje i pripremamo ih za sjednicu Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske i to preko adrese ured@predsjednica.hr i obvezno putem redovite poštanske ili fizičke dostave.

Nastavno na Vaš upit slobodan sam proslijediti tipizirane obrasce inicijalnih poticaja za dodjelu odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske s pripadajućim pojašnjenjima popune. Odlikovanja se u pravilu dodjeljuju fizičkim osobama, a priznanja fizičkim i pravnim osobama u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu. Na portalu Narodnih novina možete pronaći Zakon o odlikovanjima i priznanjima RH (Narodne novine, broj 20/95, 57/06 i 141/06), kao i pripadajući Pravilnik o odlikovanjima i priznanjima (Narodne novine, broj 106/09).

Dok ne riješimo tu malu zavrzlamu, za početak, odlučili smo ovu ideju podijeliti sa vama, dragim čitaocima.

* Jancis Robinson piše i radi emisije o vinu od 1975, a dopisnica je Financial Timesa o istoj temi od 1989. Izvrsna stranica JancisRobinson.com svakodnevno se ažurira, ali ona je također odgovorna za mnoge od standardnih referentnih knjiga o vinu, uključujući The Oxford Companion to Wine i, zajedno s Hughom Johnsonom, The World Atlas of Wine. O remek-djelu Wine Grapes Hrvati ipak znaju najviše. Njezina nagrađivana mrežna stranica JancisRobinson.com ima pretplatnike u stotinjak zemalja. Prva je osoba na svijetu s titulom Master of Wine (1984) koja dolazi izvan trgovine vinom. Redovito sudjeluje u ocjenjivanju vina i predavanjima o vinu širom svijeta. Od 2005. pomaže u izboru vina britanskoj kraljici Elizabeti II, koja joj je 2003. dodijelila Order of the British Empire, koji se dodjeljuje kao nagrada za doprinos umjetnosti i znanosti, radu s dobrotvornim i socijalnim organizacijama i javnim službama izvan državne službe.

Pročitaj ostale članke iz broja 44, Listopad 2015

Ostala izdanja