Iće i piće

Broj 23, Veljača 2011

škola kuhanja s marinom sanguinetti

Variva à la Marina

Rosa Bilić

Fotografije: Damir Fabijanić

Koliko puta pomislite: Uh, da mi je pojesti nešto žlicom… Osobito zimi, kad nam sva osjetila žude za nečim toplim i krepkim? Marina nam je stoga pripremila dva variva koja će vas zasigurno iznenaditi smjelim kombiniranjem sastojaka ili uporabom začina za koje ste mislili da su dobri samo za kolače, poput zvjezdastog anisa ili cimeta.

Začini, rabljeni umjereno i skladno kombinirani, naglasit će osnovne namirnice i dodatno vas zagrijati, a sigurni smo da će i najvatreniji zagovornici šnicla vilicu i nož rado zamijeniti žlicom.

Varivo od zelenog povrća i daganja

maslinovo ulje
srednji luk 1
češnjak 4 režnja
mali poriluk 2
sok od 1 naranče
naribana narančina korica 1
zvjezdasti anis ½
sjemenke komorača ¼ žličice
šećer 1 žlica
šafran prstohvat
majčina dušica
lovor 1 list
slanutak 100 g
suho bijelo vino 1 čaša
srednji krumpir 2
umak od rajčice ½ šalice
pernod 2 žlice
pileći temeljac 200 ml
sol, papar
tikvice 2
dagnje 500 g
  1. U loncu iznad srednje vatre 2 minute pirjajte na maslinovu ulju sitno isjeckan luk i naribani češnjak. Smanjite vatru i dodajte sitno nasjeckan poriluk te pirjajte 5 minuta.
  2. Ubacite narančinu koricu, sjemenke komorača, zvjezdasti anis, šećer, šafran, majčinu dušicu, lovorov list te kuhajte još minutu. Dodajte slanutak, pa zatim bijelo vino te kuhajte 5–8 minuta dok sav alkohol ne ispari.
  3. Krumpir narezan na kockice, umak od rajčice, Pernod i pileći temeljac pridodajte u posudu te poklopljeno kuhajte 15 minuta.
  4. Dodajte tikvice koje ste prethodno prerezali na polovice te zatim na kriške i kuhajte nekoliko minuta. Kada tikvice počnu mekšati, ubacite još dagnje, posolite, paprite i začinite sokom od naranče. Kada se dagnje otvore, jelo je spremno za posluživanje.

Savjet Jelo možete pripremiti unaprijed, ali dagnje dodajte prije serviranja
da ne otvrdnu.

Varivo od leće, slanine i špinata

smeđa leća 2 šalice
voda 5 šalica
ulje 2 žlice
srednji luk 2
čili-papričica 1
slanina 100 g
kurkuma 1 žličica
mljeveni kim 1 žličica
cimet 1 štapić
sok od limuna 1
pileći temeljac 1 šalica
kokosovo mlijeko 1 šalica
špinat 200 g
sol
  1. Namočite leću preko noći. Sljedeće jutro promijenite vodu te kuhajte leću 30–45 minuta dok ne omekša.
  2. U loncu na srednjoj vatri pirjajte na ulju sitno nasjeckan luk i čili dok luk ne postane proziran, ali ne i zlatan. Ubacite slaninu koju ste prethodno narezali na velike kocke i pirjajte 3 minute.
  3. Začinite kimom, cimetom, kurkumom i sokom od limuna te kuhajte jednu minutu.
  4. Dodajte leću, pileći temeljac i kokosovo mlijeko. Kuhajte na slaboj vatri 20 minuta.
  5. Na kraju primiješajte špinat. Kuhajte 5 minuta te poslužite.

Savjet Jelo možete pripremiti unaprijed, ali špinat dodajte prije serviranja.

Pročitaj ostale članke iz broja 23, Veljača 2011

Ostala izdanja