Iće i piće

Broj 23, Veljača 2011

rezervirajte… villa astra

Vila na usluzi, nije na prodaju

Sanja Krmpotić

Fotografije: Damir Fabijanić

Raj i pakao postoje samo u našem srcu. Naša nam misao može donijeti i nebesko blaženstvo i paklene muke. (stara indijska izreka)

Jednoga jutra jahta ruskog poslovnog magnata zaustavila se na pučini ispred svijetložute vile, ukrašene cvjetnim ornamentima u stilu venecijanske gotike. Nekoliko dana poslije netko je pokucao na vrata. Rus je poželio kupiti vilu, no odgovor vlasnika bio je: Ne! Nedugo potom pojavio se magnatov pomoćnik s novom ponudom koja je brojila nekoliko milijuna više, ali odgovor je bio isti. Uslijedila je još bolja ponuda, no Vjekoslav Martinko, koji danas rado prepričava tu zgodu, ponovno ga je odbio uz mali savjet: Žalim, ali u životu neke stvari nemaju cijenu i jednostavno nisu na prodaju. Moja je vila upravo jedna od njih.

Nakon odluke da promijeni život i prekine dugogodišnju međunarodnu menadžersku karijeru, uspješnu no napornu, na stalnom putu između svjetskih poslovnih odredišta, Martinko stjecajem okolnosti dolazi u Lovran u potrazi za obiteljskom kućom. No tu pronalazi mnogo više – utočište mira, kreativne energije i zdravlja, a kada je primijetio da i njegovi brojni prijatelji i poslovni partneri, koji mu dolaze u posjet, osjećaju trenutnu opuštenost i snagu prirode koja preobražava, odluči obnoviti i oživiti nekoliko starih vila u Lovranu i otvoriti vrata gostima koji dolaze kao putnici, a odlaze kao prijatelji domaćina i ovog kraja. Tako je sasvim neplanirano nastala obiteljska tvrtka Lovranske vile sa svrhom razvoja jedinstvenoga koncepta kvalitetnog odmora povezana s osobnim promjenama, brigom o zdravlju i životnom stilu.

Spoj tradicije i kreativnosti

Odabrana filozofija poslovanja iskonski se uklopila u skladnu prirodnu cjelinu zaljeva dobrobiti kakav je Kvarner, sa njegovim planinama, morem i otocima te slikovitim gradićima Primorja i zaleđa. Između botaničke riznice Učke i blagodati Jadranskog mora smjestio se srednjovjekovni gradić Lovran, nazvan po lovoru – drvetu preobražaja, koje su bečka medicina, poduzetnici i kulturna elita Europe otkrili još potkraj 19. stoljeća te postavili temelje lječilišnoga turizma i sagradili dragocjeno arhitektonsko nasljeđe. Dio tih donedavno zapuštenih vila i kuća pretvoren je u elegantna mjesta za odmor okupljena u Lovranskim vilama, među kojima se ističe neogotička građevina, koju je prije stotinu godina izgradio talijanski plemić Nicolo Guerra. Njegovo prezime u prijevodu znači rat, no on je u Lovranu pronašao mir, a nekad njegova vila godine 2002. preimenovana je u Astru s novom krilaticom per aspera ad astra – preko trnja do zvijezda.

Villa Astra je boutique spa hotel sa četiri zvjezdice, koji raspolaže sa šest prostranih i luksuzno opremljenih soba, različito uređenih u skladu s intuitivno odabranim bojama zidova, a nazvanih po povijesnim osobama, koje su boravile u vili ili na drugi način pridonijele popularnosti i turističkom razvoju opatijske rivijere. U središnjem dijelu vile obnovljen je restoran u duhu Austro-Ugarske Monarhije u kojem se spojem tradicije i kreativnosti pripremaju jela od najboljih regionalnih namirnica. Prizemlje objekta je spa područje sa sobom za masažu, sobom s komorom za plutanje i parnom kabinom te sobom za opuštanje, koja vodi u njegovani zeleni okoliš do vanjskoga bazena s grijanom morskom vodom i izravnim pristupom poznatoj obalnoj šetnici Lungomare, podno koje se nalazi prirodna morska plaža.

Harmonija bioloških energija

Villa Astra s ponudom je pak otišla mnogo dalje od uobičajenog, ispraznog koncepta sunce–more, to je mjesto potpunog opuštanja i preobražaja. Potreba za uravnoteženjem uma, tijela i duha veća je no ikad, stoga je osmišljen program Jedinstvo sa životom – jedinstvo s prirodom, koji počiva na načelima ayurvede – drevne indijske nauke o životu, pozivajući goste na nezaboravno putovanje u središte svoje biti i istraživanje bezgraničnog univerzuma, koji postoji unutar svakoga od nas. Tematska predavanja i individualno osmišljeni tretmani stručnog ayurvedskoga tima pomažu pojedincu da osvijesti sve važne aspekte života, posebice fizičko zdravlje, mentalnu jasnoću i kreativne domete sa svrhom skladna življenja do krajnjih potencijala! Gostima želimo pružiti jedan vid transformacije svijesti, da kod nas dožive upoznavanje sebe i to iskustvo ponesu kući, nastavljajući rad na sebi, kaže Maja Vikario, direktorica hotela, snaga prisutnosti u sadašnjem trenutku, stišavanje buke misli u glavi, vježbe tišine, prvi su alati koje treba savladati, a da bi to moglo pružiti gostima, osoblje se stalno obučava živeći ono što rade.

Postizanje harmonije bioloških energija i održavanje zdravlja nezamislivo je bez primjerene prehrane, stoga se ponuda restorana temelji na dnevno svježim, sezonskim i organskim namirnicama uglavnom iz vlastitog biodinamičkog vrta na obroncima Učke, a u postupku je ishodovanje certifikata za organski restoran. Osim što pomno osmišljena jela pridonose dobrobiti gostiju, ona su gastronomski odraz kvarnerskoga kraja i svega što on nudi, od kvarnerskog škampa, šparoga, lovranskih maruna i črešanja do učkarske kravlje skute i sira. Gosti znaju cijeniti vrijednost organske namirnice i spremni su platiti dokle god je to što nudite iskreno, prenosi svoje iskustvo Maja Vikario napominjući da su održivo poslovanje i odgovorno življenje budućnost hrvatskoga turizma.


Villa Astra

Viktora Cara Emina 11

51415 Lovran

(051) 294 400

www.hotelvillaastra.com

Rolada od brancina s povrćem i umakom dashi

umak dashi
sušeni fileti palamide / tune 200 g
alga kombu 2–3 listića
voda 800 ml
umak od soje 50 ml
šećer 1 žličica
gustin po potrebi
marinada
maslinovo ulje
češnjak
papar u zrnu
ružmarin
brancin 300–400 g
blitva 2 lista
kvarnerski škamp 2
mrkva 100 g
tikvica 100 g
svježi koromač 100 g
maslac
sol, papar
dekoracija
crvena paprika
sjemenke nara
za 2 osobe
  1. Filetirajte brancina i posoljene filete umočite u marinadu od maslinova ulja, češnjaka, papra u zrnu i ružmarina na jedan sat.
  2. Za pripremu umaka dashi: Listiće alge uronite u 800 ml hladne vode i močite 20 minuta. Zagrijte vodu s algama, dok se ne pojave mjehurići pri dnu i sa strane. Izvadite algu iz vode. Pojačajte temperaturu. Kada voda zavrije, smanjite vatru, dodajte ribu narezanu na trakice te kuhajte na laganoj vatri 10 minuta. Odstranite pjenu s vrha, ugasite vatru i pustite da odleži nekoliko minuta, zatim procijedite kroz čistu gazu. U 300 ml dobivena ribljeg temeljca dodajte umak od soje i šećer te zagrijte na laganoj vatri. Po potrebi dodajte gustin kako bi se umak zgusnuo.
  3. Filete punite listom blitve i očišćenim kvarnerskim škampom te zarolajte, potom zamotajte u papir za pečenje, koji zavežite pri vrhu. Pecite u zagrijanoj pećnici 20 minuta na 180 °C.
  4. Na maslacu popržite tikvicu, mrkvu i koromač narezane na trakice dok povrće ne omekša. Začinite solju i paprom.
  5. Servirajte na tanjuru tako da prvo posložite povrće, na koje položite roladu od brancina i začinite umakom. Ukrasite po želji kolutima svježe crvene paprike i sjemenkama nara.

Pročitaj ostale članke iz broja 23, Veljača 2011

Ostala izdanja