Iće i piće

Broj 4, Listopad 2007

vino i... portret vinara

Vlado Krauthaker

Niko Đukan

Fotografije: Damir Fabijanić

Osobna karta podruma

Tradicija

Požeškoj kotlini iz rimskoga doba ostao je naziv Valis aurea (Zlatna dolina), dok su prvi službeni zapisi o kutjevačkom vinogradarstvu zabilježeni dolaskom cistercita početkom trinaestog stoljeća. U drugoj polovici prošloga stoljeća unatoč tradiciji prelivenoj u masovnu proizvodnju kutjevačkih podruma neka su vina bila bolja i kvalitetnija od današnjih. Vlado Krauthaker, rodom iz štrigovske vinske obitelji, sredinom sedamdesetih dolazi kao stipendist u kutjevačke podrume. Odluka o samostalnom radu nakon rata istaknula je njegovu ambicioznu osobnost i drukčiju viziju od stereotipnih i zastarjelih pristupa tadašnjega vinarstva.

Podneblje

Odlična zaštićenost južnih obronaka Krndije i Papuka od oštre kontinentalne klime kao mikroklimatsko obilježje. Pjeskovito i kamenito tlo u podnožjima uz česte promjene ilovičastih i glinenih platoa na vrhovima, s ispodprosječnim (500 – 800 mm) padalinama zahtijevaju stručniju ekspertizu, ali i omogućuju proizvodnju vina s potpisom.

Vinograd

24 hektara pod vlastitim vinogradima i 42 u kooperaciji prosječne starosti dvadeset godina.
Za hrvatske standarde rekordnih 35 sorti uz apsolutnu dominaciju graševine od 65 posto, a po brojnosti trsova slijede sivi pinot, chardonnay, sauvignon, zelenac te crvene sorte pinot crni, cabernet i syrah u ukupnom udjelu od čak 9 posto, od čega je najbrojniji merlot. Sve veća posvećenost mikrolokacijama rezultirat će brojnim novim vinima istih sorata.

Vinogradarstvo

9 do 10 tisuća trsova po hektaru prosječne međusobne udaljenosti od 1,30 m (uporaba strojeva minimalna). Tradicionalna uporaba konja u vinogradu pri zimskom oranju i ljetnom kultiviranju zbog ekonomske, ali i ekološke osviještenosti. Rezidba prilagođena kapacitetima podruma sukladna filozofiji manjeg uroda, pri čemu se ostavlja 45 – 55 tisuća pupova kako bi se dobilo otprilike kilogram grožđa po trsu, ovisno o uzgojnom obliku. Gotovo obvezna primjena zelene berbe 10-20 dana nakon cvatnje kako bi se izbjegla preopterećenost trsa kao jamstvo da će se i iz teže godine izvući maksimalna kvaliteta. Zatravljivanje vinograda zbog očuvanja humusne mase i povećanja biološkog potencijala.
Šestogodišnja uporaba prve hidrometerološke postaje u vinogradu koja je isključivo u službi vinogradara kako bi se izbjegle neželjene hitne i često pod pritiskom krive intervencije.

Podrum

Često proširivan, nedovoljne veličine, zbog čega nije moguća uporaba drvenih bačava većih dimenzija. Uporaba selektivnog stola, vanjskih modernih preša i kolektora od inoksa, nakon čega se bez uporabe pumpe nefiltrirani mošt slobodnim padom usmjerava u bačve od inoksa s nadziranom temperaturom. Eksperimentalna uporaba francuskih barriquea, dok se za tržišna vina isključivo rabi barrique proizveden od krndijskoga hrasta kitnjaka. Bačvama se koristi dva do tri puta, nakon čega se prodaju ili repariraju. Ovogodišnja ukupna proizvodnja kvalitetnih vina bit će između 300.000 i 350.000 boca, što Krauthakera svrstava među najveće privatne hrvatske vinare.

Filozofija

Tradicionalnim metodama pokušati vratiti neke tehnologije stare 50 ili 100 godina. Početak proizvodnje velikih vina zbog njihova silna nedostatka na hrvatskom tržištu. Eksperimentalnim pristupom u vinogradu i podrumu potpuno savladati neke od sorti koje su već na tržištu.
Radoznalost i želja za stalnim dokazivanjem.

Priznanja

Chardonnay Mitrovac 2000. kao jedan od 33 zlatne medalje (od 1334 degustiranih uzoraka) na natjecanju Chardonnay du Monde. Zlatna medalja za Chardonnay Rosenberg 2004., srebrne medalje za Sauvignon 2005. i Graševina 2006. u Bordeauxu ove godine. Izbor njemačkog avioprijevoznika Lufthanse za serviranje Sauvignona 2004. isključivo u prvoj klasi na interkontinentalnim letovima.

Životni uspjeh

Moj najveći životni uspjeh jest to da sam prihvatio stipendiju i došao u Kutjevo jer je ovo sigurno jako dobar kraj za vinarenje, sigurno među prvih pet najboljih vinogorja u Hrvatskoj, a mi se normalno međusobno natječemo tko će biti bolji.

Vinogradarstvo i podrumarstvo Krauthaker

Ivana Jambrovića 6

34340 Kutjevo

(034) 315 000

www.krauthaker.hr

Pročitaj ostale članke iz broja 4, Listopad 2007

Ostala izdanja