Iće i piće

A zašto ne biste ljetovali u planinama?

Rosa Bilić

Ljeto je. Zašto ne biste izležavanja na plažama i lijeno šetanje od kafića do lounge bara zamijenili aktivnim odmorom, prirodnom akcijom na koju vas potiče krajolik i vidicima od kojih zastaje dah? Ne brinite se zbog povećana apetita za svoju dobru, za ljeto istesanu figuru. Priroda izmori, gladni ste kao vukovi, a kile se ne skupljaju jer ste aktivni i kalorije se samo troše, troše. Jednostavno savršen scenarij.

Naša je preporuka istočni Tirol. Posjetili smo i predstavljamo vam gorski biser – mjestašce Kals, okruženo s trideset planinskih vrhova. Najpoznatiji je i najdojmljiviji Grossglockner, 3798 m, koji dominira veličanstvenom panoramom. Kals je smješten tik do nacionalnoga parka Hohe Tauern, koji se proteže na čak 1856 km2 te ugošćuje 10.000 životinjskih i 1500 biljnih vrsta! Raj za ljubitelje prirode.


Gradonna

Za smještaj predlažemo Hotel Gradonna Mountain Resort jer po mnogočemu personificira taj kraj i brigu vlasnika o očuvanju prirode, održivom razvoju i budućnosti novih generacija i zajednice. Posve različito razmišljanje od onoga koje srećemo diljem prelijepe obale naše.

Kako kaže vlasnica Martha Schultz, ona i njezin brat nisu klasični investitori koji razmišljaju uglavnom o osobnom profitu, oni su poduzetnici. To znači biti odgovoran prema tradiciji, nasljeđu, okolišu i lokalnoj zajednici jer bez svega toga ni njihovi poslovni projekti ne mogu funkcionirati.

Dugo su u turizmu. Odrasli su okruženi gostima u majčinoj slastičarnici, koju je majka otvorila kao sedamnaestogodišnjakinja. To im je odredilo život i profesionalna usmjerenja. Učiniti sve da se drugi osjećaju dobro. Danas su vlasnici mreže žičara, nekoliko hotela u istočnom Tirolu, pilane, mljekare, dva gourmet-restorana na vrhovima brda gdje ih nitko ne bi očekivao, a svi su ih s oduševljenjem prihvatili te svog novog ponosa – Gradonne Mountain Resorta u Kalsu.

Entuzijazma ne nedostaje ni za opće dobro pa je gđa. Schultz i potpredsjednica austrijske Gospodarske komore i neumorno se bori za ideju održivoga razvoja i po briselskim uredima. Kako to izgleda, vidljivo je na primjeru spomenutoga hotela.

Vrhunska arhitektura primjerenih volumena bungalova i glavnog objekta neupadljivo se stapa s okolišem. Uporaba prirodnih materijala, drva i kamena iz okolice bio je imperativ, a sve što se koristi u gradnji i opremi hotela po mogućnosti je od lokalnih proizvođača.

Naravno, ljubitelje Ića&pića zanima kakva je kuhinja. I ona je u skladu s temeljnom filozofijom: priroda, iz prirode, za prirodu. Chef Michael Karl, koji je radio po mnogim europskim kuhinjama, objeručke je prihvatio poziv obitelji Schultz da preuzme kuhinju i svakim jelom promovira lokalno. Vrhunske namirnice uz obilje začinskoga bilja s okolnih brda zajednički su nazivnik svakoga pripremljenog jela. Ne dopušta da zaboravite da ste u srcu Alpa. Zimi su jela krepkija, ali i ljeti će vam spremiti Kaiserschmarrn, no s pekmezom ili voćnim namazima lokalno ubranih borovnica, bobica... Kao što smo rekli na početku: sigurno se nećete udebljati, jer planine tjeraju na akciju.

Ako ste šetač, odaberite laganiju stazu, kojih u nacionalnom parku ima čak 250 km! Kad se malo zapušete i umorite, okrijepite se u nekoj od šumskih brvnara. Naravno, uz Schnaps i juhu s knedlima od sira. Biciklima ćete poprilično lako savladati sve uspone i nizbrdice, a i tu preporučamo okrepu. Može pivce! Oni bolje kondicije i avanturističkoga duha mogu i na dvodnevnu turu do vrha Grossglocknera, rafting ili kajak po planinskim rječicama. Kupanje u njima? Baš i ne! Temperatura vode je 8–10 °C.

Kupati se možete u predivnom kompleksu bazena i wellnessa hotela Gradonna ili pak u hotelskom jezercu. Tko voli vruće, može i u neku od sauna. Poželite li pak ugoditi svojim napaćenim mišićima, predlažemo neku od masaža. Kozmetika je prirodna i proizvode je sami.

Ako se umorite od svih tih aktivnosti – legnite, meditirajte, osluškujte prirodu... A kad ogladnite, bez imalo napora sjednite u žičaru koja će vas dovesti do Adler Loungea, gourmet-restorana koji vodi chef Walter Hartweger. Za aperitiv poslužuju pjenušac s cvjetićima gorske lavande. Dalje otkrijte sami... Reći ćemo samo da ih u kuhinji vodi filozofija: Kad vas nadahnjuje moć planine, uvijek se izrodi nešto veličanstveno!

Kako kod chefa Hartwegera i njegova tima, tako se i u cijelom Kalsu i okolici osjeća ta moć i inspirativnost planina. Žive s njom i trude se dočarati je i prenijeti svakom gostu.

Moćno i skladno! Posjetite!

www.gradonna.at

Knedle od sira

luk 1
maslinovo ulje
jučerašnje žemlje 8
peršin 1 vezica
alpski sir, aromatičniji 250 g
jaja 4
sol, papar
mlijeko 200 ml
maslac 2 žlice
krepka juha 800 ml
  1. Nasjeckajte luk na sitno i ispirjajte ga. Žemlje izribajte da dobijete krupne mrvice. Nasjeckajte peršin, a sir narežite na kockice.
  2. Istucite jaja, umiješajte mrvice, sir, začine i začinsko bolje. Dodajte toliko mlijeka da dobijete ne odveć čvrsto tijesto. Oblikujte okruglice. Zakuhajte vodu i kuhajte dok ne isplivaju ili ih ispecite u tavi na maslacu.
  3. Ugrijte krepku juhu.
  4. U tople tanjure stavite knedle i prelijte ih vrućom juhom.