Iće i piće

Hlap+patka+svinja+čokolada +Zacapa

Damir Fabijanić

My nose – it may be small but it’s powerful. Tako danas, sa opravdanim samopouzdanjem, izjavljuje Lorena Vasquez, već 25 godina master blender Zacapa rumova. Kada vidite njene rezultate u bocama i angažiranost u predstavljanju svojih djela, jasno vam je da njen posao master blendera nije samo profesija, već način života…

Rum Zacapa proizveden od tzv. djevičanskog meda šećerne trske (za razliku od ostalih rumova koji koriste melasu, za Zacapu se koristi najslađi prvi sok šećerne trske nakon gnječenja), sa zelenih područja Gvatemale, ovaj ultra-premium rum rezultat je jedinstvene kombinacije tla, klime i prirodnih materijala koji se spajaju kroz izniman proces destilacije i originalan proces dozrijevanja na velikim visinama, uz konstantnu temperaturu.

Lorene Vasquez spada među samo tucet žena-blendera u muškom alkoholnom svijetu. Sjajni rezultati govore zašto je već 25 godina na tom odgovornom mjestu. Inzistirala je, da se zbog kvalitete ruma, dozrijevanje odvija na nadmorskoj visini od 2300 (u House Above the Clouds), (i) zbog konstantne godišnje temperature od (17°C), postavljajući originalni način odležavanja po Sistema Solera (po uzoru na način odležavanja sherryja u Jerezu, Španjolska).

U Hrvatskoj su se do sada u mnogim restoranima i kafićima mogli pronaći Zacapa 23 i Zacapa XO, a od ožujka se u ponudi nalaze i Zacapa Royal te Zacapa Edición Negra kojeg je u restoranu Noel predstavila upravo Lorena.

Nimalo lakog zadatka, ali zato i izuzetno izazovnog, dohvatili su se Noelov dvojac Ivan Jug i Goran Kočiš sa suradnicima, da pokušaju spariti idealna jela (namirnice) uz rumove Zacapa kao pratnju jelima. Što domaća tradicionalna (konzervativna) nepca o tome misle ne želimo znati, ali bi im stvarno preporučili da - probaju. Naime, postoji želja da Noel ponovi ovu večeru! Svakako preporučamo.

Zato i nećemo detaljno ulaziti u sjajne kombinacije okusa hlapa uz bissque od škampa, patke, crne slavonske svinje i gorkosti čokoladnog deserta s pripadajućim okusima i nijansama rumova koje su servirali uz jela. U svakom slučaju, rumovi Zacapa uz svoju samodovoljnost, pokazali su i iznimnu podatost uz dobro izabrana jela.

Menu iz Noela


Hlap/bisque od škampa s lješnjakom/tjestenina/špinat
&
Zacapa 23
Svaka boca Zacapa 23 ukrašena je ručno pletenom Petate trakom, 3000 godina starom tradicijom povezanom s kraljevstvom Maya.


Glazirana patka/buča/orašasti plodovi/Peru kava
&
Zacapa Negra
Zacapa Edición Negra inspiriran je prirodnim elementima Gvatemale i njenim tamnim vulkanskim tlom novi je proizvod koji pokazuje drugačiju paletu Zacapa brenda, napuštajući slatkaste note specifične za Zacapa rumove. Zacapa Edición Negra dozrijeva na hladnom zraku Gvatemalskog gorja, a stari u dvostrukim američkim hrastovim bačvama čime se stvara tamni rum s dimnim intenzitetom koji naglašava drvenaste i pikantne note.


Crna slavonska svinja/čokolada/cikla/koštana srž
&
Zacapa X.O.
Posljednja faza dozrijevanja odvija se u francuskim hrastovim bačvama konjaka.


Čokolada
&
Zacapa Royal
Lorena Vasquez: Bogati okus Zacapa Royal je uistinu divan. Pomiješan je s rumovima starima i do trideset godina te završio u finim francuskim hrastovim bocama. Rezultat je izuzetno duboka aroma, pune boje i bogatog okusa. Vjerujemo da je novi rum neusporediv u ukusu i kvaliteti, te da se razlikuje od bilo čega što ćete pokušati. Najbolje je uživali u čistim, složenim i višeslojnim okusima Zacapa Royala, tako da moćna aroma i bogati okus mogu biti u potpunosti cijenjeni. Ovaj rum dozrijeva u hrastovim bačvama iz četiri francuske šume, a Lorena Vasquez je pažljivo odabrala najrjeđe i najzrelije rumove iz podruma gvatemalskih gorja.


Sad smo bolje shvatili kad Lorena kaže: Imam istinsku strast za stvarati rum, perfekcionist sam sa srcem, ali nema mi većeg zadovoljstva nego sresti one koji cijene i uživaju u Zacapi.
Hvala PPD Croatia, uvozniku Zacape i ekipi Noela na ovom izuzetnom iskustvu. Mi smo istinski uživali.

Više na https://photiadesgroup.com/portfolio/zacapa/