"Govoriti o kuhinji, o francuskoj kuhinji, znači govoriti o radosti življenja, lakoći, optimizmu i zadovoljstvu", riječi su Alaina Ducassea, kuma projekta Goût de / Good France.


Good France: koncept
Uspostavljen na inicijativu Ministarstva Europe i vanjskih poslova projekt Goût de / Good France prožet je duhom te lijepe ideje sa željom da se u istu uključe sve kategorije restorana i to na sve četiri strane svijeta. Ovo međunarodno događanje, čije je prvo izdanje održano 19. ožujka 2015. godine nakon što je "francuski gastronomski obrok" upisan u popis nematerijalne baštine UNESCO-a, sudjeluje u širenju francuske gastronomije diljem svijeta. Ove je godine ovo događanje postalo jedno od prioriteta francuske diplomacije kojemu se pridaje posebna pažnja.

Ovom večerom odaje se počast izvrsnosti francuske kuhinje, njezinoj sposobnosti inovacije i vrijednostima koje promiče: zadovoljstvo, užitak dijeljenja, poštivanje "dobre trpeze" svojih suvremenika i cijelog planeta.

Glavna večera ovog petog izdanja Goût de / Good France održat će se, dakle, u četvrtak, 21. ožujka 2019. godine, a cilj joj okupiti 5000 chefova na 5 kontinenata koji će slaviti francusku gastronomiju. Ove se godine događanje može produljiti na više dana, na primjer od 21. do 23. ili do 24. ožujka.

Kako sudjelovati

Svi chefovi pozvani su da sudjeluju u petom izdanju ove iznimne večere, a prijaviti se mogu na web stranici Goût de / Good France putem sljedeće poveznice: http://restaurateurs.goodfrance.com/en/user/regis...

Teme izdanja 2019.

Nakon četiri uspješna izdanja i uz sve brojnije sudjelovanje hrvatskih restorana, ovo peto izdanje bit će posvećeno kuhinji francuske regije Provanse koja se, baš poput hrvatske kuhinje, odlikuje spojem morskih i kontinentalnih specijaliteta te uporabom svježih lokalnih proizvoda. Naglasak je također na održivoj i odgovornoj kuhinji.

Medijska promidžba

Francuski veleposlanik u Hrvatskoj ove godine u svojoj rezidenciji organizira večeru dva dana ranije i to 19. ožujka 2019. godine. Na tu će večeru biti pozvani predstavnici medija i prijavljenih restorana te će to biti prilika za najavu večere koja će se od 21. do 24. ožujka 2019. godine održati u restoranima.

Goût de / Good France bit će popraćen medijskom promidžbom na međunarodnom planu što će svim chefovima koji sudjeluju omogućiti da valoriziraju svoju kuhinju i svoje umijeće diljem svijeta uz aktivnu potporu francuskih veleposlanstava, agencije za turistički razvoj Francuske "Atout France" i medijskih partnera France Media Monde, TV5 Monde i JC Decaux.

Kontakt
: Romana Čumbelić Omrčen, odnosi s javnošću, Francuski institut u Hrvatskoj, romana.omrcen@institutfrancais.hr