Iće i piće

Kolumbijska večer Leonarda Fonsece u El Toru (15.11.)

Još davne 2011. godine, kongres Gastronomika u San Sebastianu, bio je posvećen latinoameričkoj kuhinji (točnije Brazilu, Meksiku i Peruu), kao jednoj od kuhinja u dolasku. Glavna zvijezda te kuhinje na kongresu, bio je Alex Atala (koji od 1999. vodi svoj restoran D.O.M. u Sao Paulu), kuharski školovan u Europi na najboljim tradicijama francuske visoke kuhinje.

Očito je postala praksa da se ambiciozniji južnoamerički kuhari uče u Europi, pa se i Leonardo Fonseca odlučio uputiti u Europu. Nakon učenja u Nomi i Hiši Franko, nakratko se zaustavio pokazati svoje novostečeno znanje na najlogičnijem mjestu u Zagrebu - u restoranu i baru El Toro, centru južnoameričke kuhinje.

Leonardo Fonseca, chefrestorana El Chato u Bogoti, zajedno je s domaćinom, chefomMariom Miheljom i timom od 14 kuhara, realizirao ovuoriginalnu kolumbijsku večeru s pet uzbudljivih slijedova.

Menu se sastojao od specijaliteta:

    - arepa colombiana s crnim grahom, hogao šalšom, kiselim lukom i prahom od hrskave svinjske kožice

    - pileća srca (pripremanih više od 16 sati u vakumu) s prezerviranim žumanjkom, fermentiranim začinjenim mlijekom, kiselicom i konfitiranim mladim krumpirom

    - kamenica pripremljena na pari s uljem bora, borovnicama i mangom

    - taco od celera sa sporo kuhanim svinjskim obrazima u kukuruznom listu, chile morita umakom i svježim krastavcima

    - desert Četiri mlijeka s crnim ribizlom i kupinama

Desert Četiri mlijeka Leonardo je napravio uz pomoć prijateljice i kolegice, chefice slastica Ivane Čuljak Lošić, dobro nam poznate i drage slastičarke, koja je svoja iskustva stjecala diljem svijeta, a veliki dio svog staža odradila je i u Čileu.

El Toro ovom je večerom predstavio dašak originalne Južne Amerike, a za one koji će uskoro prema tamo, moći će na licu mjesta provjeriti koliko će El Chato postati jedan od najboljih restorana u Bogoti, gradu-potencijalu velike gastronomske budućnosti.

Do slijedeće uzbudljive prilike u El Toru, preostaje vam svakodnevna maštovita ponuda – El Tora.


Restaurant & Bar EL TORO
Ul. fra Filipa Grabovca 1
10000, Zagreb
www.eltoro.hr