Iće i piće

Storia di Mirabilia u gradu ljubavi (1.dio)

Damir Fabijanić

Mirabilia projekt (http://www.mirabilianetwork.eu/en/), kroz 13 talijanskih gospodarskih komora povezuje i promovira zajedničku priču talijanskih lokacija pod zaštitom UNESCO-a sa brendiranim tekstovima dobrodošlice: Bari (Povijest, talent i poduzetništvo), Caserta (Terra Felix – Zemlja sreće), Genova (Zdanja koje dočekuju goste kao u 16. stoljeću), Matera (Neočekivana arhitektura u kraškim stijenama), Messina (Liparski otoci: sedam bisera Mediterana), Molise (Od planina do obale kroz netaknutu prirodu), Pavia (Milenijski grad), Perugia (Blaga zelene Umbrije), Potenza (Blaga parka Pollino), Ragusa (Čudesa kraja kojeg treba otkriti), Cinque Terre i Portovenere (Ambijantalno nasljeđe), Udine (Arheološka baština i netaknuta priroda), te Verona (Grad ljubavi).

Uostalom, konkretnije pogledajte i sami (lokacije i prijedloge za obilazak):

http://www.mirabilianetwork.eu/en/bari-history-talent-and-entrepreneurship/
http://www.mirabilianetwork.eu/en/caserta-terra-felix-land-of-happiness/
http://www.mirabilianetwork.eu/en/genoa-the-buildings-that-welcomed-guests-in-the-xvi-century/
http://www.mirabilianetwork.eu/en/matera-unexpected-architecture-in-the-karst-rocks/
http://www.mirabilianetwork.eu/en/messina-the-aeolian-islands-the-seven-pearls-of-the-mediterranean/
http://www.mirabilianetwork.eu/en/molise-from-the-mountains-to-the-coast-through-an-uncontaminated-environment/
http://www.mirabilianetwork.eu/en/pavia-pavia-millennial-city/
http://www.mirabilianetwork.eu/en/perugia-the-treasures-of-the-green-umbria-region/
http://www.mirabilianetwork.eu/en/potenza-treasures-of-the-park-of-pollino/
http://www.mirabilianetwork.eu/en/ragusa-the-marvels-of-a-land-waiting-to-be-discovered/
http://www.mirabilianetwork.eu/en/riviere-di-liguria-the-cinque-terre-and-portovenere-an-environmental-heritage/
http://www.mirabilianetwork.eu/en/riviere-di-liguria-the-cinque-terre-and-portovenere-an-environmental-heritage/
http://www.mirabilianetwork.eu/en/udine-archeology-and-uncontaminated-nature/
http://www.mirabilianetwork.eu/en/verona-verona-the-city-of-love/

te zajedno:

http://www.mirabilianetwork.eu/wp-content/uploads/2017/10/brochure-mirabilia-ENG-compressedweb.pdf

Neke usporedbe sa našom zbiljom, nameću se same. U broju 41 I&P, upravo u trenutku (prosinac 2014) kad je HTZ netom promovirala (pre)ambiciozni projekt Hrvatska 365 u nastojanju da produži (pre)kratku glavnu sezonu, u članku Hrvatska jede i pije 365 dana godišnje, napisao sam: Dakle, kao prvo, možemo reći da je nama (logično) tema eno-gastronomije najjača tema iz ponude svih šest (kultura, biciklizam, aktivni odmor, spa&wellness, poslovna putovanja, te hrana i vino)! Zašto? Pa, jednostavno, ne morate svaki dan voziti bicikl, ne morate svaki dan posjećivati crkve, niti biti na kongresu, ali svaki dan morate – jesti!

Usporedbe su se nametnule obzirom da je ideja organizatora u Veroni zapravo bila ista – povezati baštinu sa općepriznatim (najjačim?) talijanskim adutom, hranom i pićem, ali i sa drugim vrijednim turističkim adutima okolice Verone.

A kako su to oni riješili? Pozivom inozemnim novinarima da vide sve ljepote Verone i okolice. Pa ćete zato i čuti čega sve tamo nema…

Nedjelja

Dolazak, smještaj u hotel i večera u Ristorante Maffei smještenom na prekrasnoj Piazza delle Erbe, trgu u centru grada. Grad ljubavi (treba li uopće spominjati Romea i Juliju?), ohladio nas je s kišom, ali i ugrijao na postavljenim stolovima restorana Maffei http://ristorantemaffei.it/en/.

Ponedjeljak

Sinoćnja kiša, omogućila nam je slijedeća četiri prekrasna sunčana dana koja su nam taj zapadni dio pokrajine Veneto učinili još ljepšim.

Odmah ujutro, u auditoriju Domus Mercatorum, Gospodarske komore Verone, održana je konferencija o projektu-mreži Mirabilia, pokrenutog prije 6 godina. O povezanosti talijanskih lokacija i do sada učinjenim, doznali smo od njenih najznačajnijih kreatora, a također i o planovima povezivanja sa europskim UNESCO destinacijama. Treba li reći da se jutro završilo s odličnom ponudom ića&pića za sudionike?

Krenuli smo prema na istok, prema poznatoj vinskoj regiji Soave, u njen istoimeni centar. U kratkotrajnom posjetu Roxy Plaza Hotelu 4*, uz čašu pjenušca durello (iz istoimene sorte) čuli smo uvodnu priču o Soave regiji i vinu.

Uz rijeku Tramigna , nastavili smo dolinom do uljare Ballarini https://olioballarini.it/EN/, poznate i nama u Hrvatskoj, po crtežu starog kamenog mlina za masline na etiketi. Obiteljska tradicija (već četvrte generacije) obitelji Ballarini, ima začetak prije osam desetljeća kad je započela proizvodnja maslinovog ulja za benediktinski samostan u blizini. Spoj nove tehnologije, tradicije i maslina u prekrasnoj okolici, pretvara godišnje tisuću tona maslina u sjajne okuse ekstra djevičanskog ulja, ulja s istočnih brežuljaka Verone.

Povratak u centar i šetnja srednjovjekovnim utvrđenim selom, pod okriljem stare tvrđave na vrhu brda, završava u povijesnoj vinariji, danas s imenom Cantina del Castello http://www.cantinacastello.it/en/. Osnovao ju je 1960 Arturo Stocchetti na povijesnoj građevini grofovske palače koja dosiže 13. stoljeće. Ime vinariji dao je po tvrđavi iznad sela, s kojom je po legendi nekad davno bila povezana tajnim tunelom.

Uz degustaciju, priča lakše ide. Soave je tipično talijansko bijelo vino, čija je baza lokalna sorta Garganega (ali ujedno i 6. najčešća bijela sorta u Italiji) minimalno 70%, uz dopušteni Trebbiano di Soave i Chardonnay. Soave je najčešći kao suho vino, ali je dopuštena varijanta pjenušca i slatkog vina (od sušenih bobica) – passito, Recioto stila.

Soave vinogradi se dijele na zaštićena područja Denominazione di Origine Controllata (DOC) i Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) poznatija kao Soave Superiore , a obje zone se dalje dijele u opću zonu i zonu classico za vina proizvedena u srcu Soave regije.

Na odlasku, na izlazu iz utvrda Soave, pod okriljem gradskih vrata Porta Verona, nananizani su grozdovi garganega koji se suše na zraku (kao nekad u najzaštićenijim dijelovima kuća) i čekaju božićno doba da se pretoče u zlatne i slatke kapi Reciota, slatkog vina Soavea.

Prije povratku, zaobišli smo Veronu, i posjetili Villafranca i Museo Nicolis www.museonicolis.com, interesantan i iznimno bogat muzej „tehnike“. Briljantni primjeri izložaka sjajno ilustriraju kako se dva stojeća razvijao transport, a prikazani su kroz iznimne kolekcije automobila, motocikala i bicikala, uz posebni naglasak na talijansko učešće u toj povijesti. Dopunjeni su bogatim kolekcijama foto-aparata, pisaćih strojeva, glazbenih strojeva i još štošta posebnog, što čine posebnim ovaj Muzej-ne-muzej kojeg je osnovao Luciano Nicolis. Takvi entuzijasti zato i mogu s pravom reći: Mi nismo vlasnici svega ovog, mi smo samo čuvari istog za budućnost.

Gala večera u Palazzo Giardini Giusti u Veroni, bila je izniman spoj autentičnog povijesnog ambijenta, Shakespeareovih citata iz Romea i Julije izgovorenih u živoj riječi glumaca u samoj Sali, među gostima, gdje se uživalo u sljedovima tanjura i brojnih etiketa vina iz regije.