Iće i piće

Varaždin se i po placu prepoznaje

Željko Žutelija

Tržnica ili plac, najvažnija karika prehrambenog lanca i zadnje uporište zdrave hrane, žestoko se odupire naoko nezaustavljivoj invaziji moćnih trgovačkih centara, za koje se čini da proždiru doslovce sve pred sobom, od malih trgovina do skromnih štandova na kojima mali proizvođači nude svoje izvorne proizvode. Gradska tržnica Varaždin, Grad Varaždin, Varaždinska županija i Turistička zajednica grada Varaždina i ove su godine organizirali tradicionalnu manifestaciju 9. Varaždinski sejem, sajam zdrave hrane i domaćih proizvoda, održanu 5. lipnja 2016. na Kapucinskom trgu u Varaždinu. Predstavili su poljoprivredne potencijale svoje regije, ali i potvrdili spremnost da pomognu malim proizvođačima, najčešće obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima predstavljenima mnoštvu posjetitelja koji dolaze i iz susjednih zemalja. Turističke ambicije jedan su od važnijih ciljeva sajamske izložbe, privlačnog aduta u promicanju turističke ponude cijele regije.

Jagode, trešnje, jabuke, med, bučino ulje, varaždinsko zelje, krumpir, mrkva, sušene i dimljene mesne prerađevine, raznovrsni sirevi, zaseka, prirodni sokovi od bazge, jabuke i aronije, domaće rakije, najrazličitiji pekmezi, čak i kruh Prosenica Rožić, najkvalitetniji krušni proizvod na hrvatskom tržištu, bili su tog dana dostupni posjetiteljima kojima je jedini potrošački cilj bio kupnja zdrave, domaće hrane koja potječe iz seoskih domaćinstava. Izloženi proizvodi već su se na prvi pogled znatno razlikovali od onoga što se na brzinu i u nuždi kupuje na odjelima voća i povrća u trgovačkim centrima.

Dan prije, u sklopu sajamske manifestacije, posjetiteljima su se na priredbi Gourmet Varaždin predstavili najbolji varaždinski ugostitelji i vinari, čija se poslovna strategija temelji na istim načelima kao i ona proizvođača hrane: ekološko, zdravo, tradicionalno s primjesama modernizma, ukusno i maštovito, s jasno istaknutim obilježjima podneblja i terroira, osobito kad je riječ o vinskoj ponudi. Pušipel, sauvignon blanc, rajnski rizling, pinot sivi i ostale sorte sjeverozapadnog hrvatskog vinogorja dominirale su vinskom ponudom, a ljubitelji zagorskih specijaliteta mogli su kušati jela u rasponu od ždrebećeg pršuta, svitka od kunića u zelju i guščje jetre do zlevanke, štrukla i drugih specijaliteta. Osobito je bila raznovrsna ponuda maštovito pripravljenih slastica.

Hedonistički ugođaj nisu mogli pokvariti ni česti pogledi posjetitelja u nebo, kojim su krstarili prijeteći oblaci koji su se u svakom trenutku mogli pretvoriti u pljusak, što se naposljetku i dogodilo, nasreću pri samom završetku prvog dana manifestacije.

Gradska tržnica Varaždin, površine 6350 četvornih metara, kao i Varaždinsko groblje i drugi spomenici kulture baroknog grada poznatog i po besprijekornoj hortikulturi, mogla bi se s pravom svrstati među gradske znamenitosti. Lijepo uređen i dijelom natkriveni plac, sa štandovima čvrste metalne konstrukcije i kamenim pločama, higijenski lako održivima, sa zatvorenim, besprijekorno čistim mliječnim odjelom, okolnim trgovinama i kioscima, ali i s vrlo lijepo uređenim restoranom August na samom ulazu u tržnicu, doima se kao čvrsta spona s prirodom i njezinim plodovima.

Mnogo je razloga da se Varaždin posjeti i izvan Špancirfesta. Varaždinski sejem jedan je od njih, a varaždinski plac svakodnevni užitak za sve koji vole zdravu, ekološki uzgojenu domaću hranu i raznovrsne prehrambene prerađevine.