Svako je međunarodno priznanje hrvatskim vinarima argumentirani i jasan pokazatelj da se Hrvatska postupno, ali sve češće upisuje na vinsku kartu svijeta. Iako je riječ o individualnim nagradama, zbirni efekt tih sve učestalijih priznanja znatno pridonosi nastojanju Hrvatske da se u svijetu afirmira kao zemlja malih vinogradarskih površina, ali i sve kvalitetnijih i posebnijih vina.

Najnovije odličje na International Wine Challengeu u Londonu osvojila je Vinarija Benvenuti iz istarskog mjesta Kaldir nedaleko od Motovuna, jedna od najboljih u Istri, ali i na širem hrvatskom prostoru. Vinom Benvenuti Muškat momjanski San Salvatore, iz berbe 2011., na prestižnom natjecanju IWC-a osvojili su zlatnu medalju, što uspješnošću nadmašuje istarske okvire i svrstava se u red nacionalnog vinskog trijumfa. Vino je u tri navrata degustiralo deset kušača, a za zlatno odličje bilo je potrebno osvojiti između 95 i 100 bodova.

Desertno vino Muškat momjanski San Salvatore osvojio je ocjenjivače aromatičnom slatkoćom i svježinom, s izraženim notama karmeliziranih korica naranče i limuna, a braća Nikola i Albert Benvenuti, predvodnici moderniteta obiteljske vinarije pod budnim okom oca Livija, iskusnog vinara i poštovatelja tradicije, istaknut će kako je upravo obiteljsko naslijeđe glavna začinska aroma ovog iznimnog vina. Čvrsto vjeruju kako se u svakom njihovom vinu – a proizvodnju su ograničili na svježu i odležanu malvaziju, teran i desertna vina – očituje njihov obiteljski identitet koji odražava kontinuitet nekoliko vinogradarskih i vinarskih naraštaja.

U povodu tog velikog međunarodnog uspjeha Vinarije Benvenuti, u poznatom zagrebačkom restoranu Balon održana je prezentacija Benvenutijevih vina, s efektnom završnicom kušanja nagrađenog vina San Salvatore, posluženog uz desert pripravljen od sušenih smokava, sira Pecorinio i meda od divljeg kestena.

Nikola, inače čelni čovjek Vinistre, i Albert Benvenuti, uz moderatora Sašu Špiranca, posjetiteljima su u kratkoj i sadržajnoj prezentaciju predočili filozofiju obiteljske vinarije i istaknuli obilježja svakog pojedinog vina.

Muškat momjanski San Salvatore 2011. ima dugi potencijal odležavanja, a u lijepo dizajniranom pakiranju idealan je dar za rafinirane vinoljupke i vinoljupce.

Prestižne svjetske nagrade, kao što je najnovija uručena Vinariji Benvenuti, a kojima su prethodile mnoge druge, od Vinarije Kozlović i Vinarije Bodren Borisa Drenškog, osvajača mnogih Decanterovih zlatnih odličja, svrstavaju Hrvatsku među cijenjene i sve prepoznatljivije vinske proizvođače, osobito desertnih vina.