Iće i piće

Zinfandel pred Esplanadinim Zinfandel's-om

Željko Žutelija

FOTOGRAFIJA: DAMIR FABIJANIĆ

Kaštelanski crljenak (tribidrag), jedna od najstarijih hrvatskih vinskih sorata, u SAD-u proslavljena kao zinfandel, a potom vraćena u domovinu pod izvornim nazivom, udomila se i na mjestu gdje je ne bi očekivali ni najoptimističniji vinari – na južnoj strani glasovite Oleander terase, upravo ispred Zinfandel's restorana zagrebačkog Hotela Esplanade. Ne samo što se udomila, nego je vrlo brižnim ekološkim uzgojem taj mini-vinograd, lani dao prve plodove, nakon čega je uslijedio pravi pothvat: od crljenka ili zinfandela proizvedene su prve butelje vina.

Još se jednom potvrdilo da je kultni zagrebački hotel u svojoj gotovo stogodišnjoj povijesti uvijek znao odabrati vrhunske partnere i suradnike s kojima je gradio ekskluzivnu gastronomsku i vinsku ponudu. Ovaj put bio je to Vlado Krauthaker, doajen hrvatskog vinarstva i vlasnik istoimenog vinskog brenda u Kutjevu, koji je specijalno za Hotel Esplanade buteljirao limitiranu kolekciju vina Zinfandel, od grožđa ubranog s trsova koje je darovao hotelu.

Takav pothvat, neobičan i pomalo egzotičan, Hotel Esplanade uvijek pretvori u dodatnu svečanost i u otežanim korona-uvjetima, u skladu sa svim epidemiološkim uputama, priređuje domjenak kušanja vina Zinfandel, proizvedenog u Krauthakerovu podrumu u Kutjevu i od grožđa s Oleander terase! Kušanje je, po običaju, oplemenjeno vrhunskim delicijama s novog jesenskog jelovnika iz Esplanadine majstorske radionice koju predvodi chef Ana Grgić.

Uz nekoliko prigodnih riječi Vlade Krauthakera i profesora Edija Maletića, znanstvenika najzaslužnijeg za reafirmaciju crljenka/zinfandela koji se danas već naveliko proizvodi na Pelješcu i drugim mediteranskim područjima, najljepša terasa u Zagrebu još je jednom posjetiteljima priuštila nesvakidašnji užitak kušanja izvrsnog vina i rafiniranih zalogaja, u vremenu kad ljudi žude za malo druženja i opuštanja na prostoru koji je Miroslav Krleža odavno proglasio Arkadijom.