Iće i piće

Bittor Arginzoniz (Etxebarri): Šaptač žaru

Velimir Cindrić

Ako volite profinjeni roštilj, onda je knjiga „Etxebarri“ nešto baš za vas. Naime, to tvrdo ukoričeno izdanje od 356 stranica savršeno portretira jedan od trenutačno vodećih restorana svijeta i Bittora Arginzoniza, strastvenog chefa koji stoji iza toga fenomena.

Bittor Arginzoniz svjetsku je slavu stekao kao genij roštilja, svojim pionirskim radom na polju vještine koju demonstrira u svom restoranu Etxebarri, smještenome u ruralnoj zajednici Axpe, malom selu smještenom ispod planina, sat vremena vožnje jugoistočno od Bilbaa. U to da je Bittor tamo teško dosegljiv, čak i uz uporabu GPS-a, uvjerili smo se kolega Damir Fabijanić i ja kad smo Bittora posjetili da bismo s njim napravili jedan od rijetkih, a svakako najopsežniji intervju koji je taj chef ikada dao. Otad se dosta toga promijenilo i danas znakovi od glavne ceste između Bilbaa i San Sebasiána namjernika znatno lakše dovode do svjetske roštiljarske meke.

Kad je prije više od dvadeset i pet godina kupio zgradu u središtu sela, gdje se danas nalazi Etxebarri, on i njegova obitelj u potpunosti su je obnovili. Bittor je samouk i tijekom života radio je u samo jednoj kuhinji - svojoj vlastitoj, za koju je dizajnirao i izradio svoje danas već slavne roštilje s podesivom visinom. Bez ikakvih prethodnih znanja, osim one o najstarijoj kulinarskoj tehnici na svijetu, on na roštilju spravlja sve, rabeći pribor koji je sam dizajnirao.

Knjiga „Etxebarri“ otkriva brojne tajne inovativnog roštilja, tehnike koja spaja iskonski način priprave hrane i posve originalan način razmišljanja chefa, koji tu rustikalnu metodu uzdiže na razinu najsofisticiranijih tehnika suvremene kulinarike, stavljajući u fokus vrhunske namirnice i njihove superiorne okuse, odnosno njihovo predstavljanje u najizvornijem mogućem izdanju – spravljene na roštilju. Evo samo nekih stvari o kojima se u knjizi detaljno piše.

Tražeći najprimjereniji način spravljanja jela kakva je zamislio, Arginzoniz je evoluciju zamijenio povratkom korijenima. Naime, njegova je tajna da je kod roštilja drveni ugljen potpuno zamijenio posebnim vrstama drveta (opsesivno traži najbolje za svaku od namirnica), koje su aromatičnije i prirodnije, pa je usput i revolucionirao način na koji se danas peče meso, riba ili povrće. Primjerice, za spravljanje ribe rabi hrastovinu, a za meso lozu. Taj povratak u prošlost, koji zahtjeva više rada i više troškove, sjajno otkriva Bittorovu filozofiju – potraga za najboljim i najautentičnijim, „napijanjem“ vrhunskih namirnica najprimjerenijim dimom, sve po principima rustikalne jednostavnosti.

U Etxebarriju se sve, baš sve (od odrezaka, preko kavijara do tekuće hrane) spravlja na roštilju, čak i deserti, pa je jasno da na taj način sve ima jedinstven okus. Da bi na roštilj stavio namirnice koje nikada prije nisu niti prišle toj napravi, Arginzoniz je bio primoran izumiti posve originalan, inventivni pribor – tave porozne poput cjediljaka, laserski izbušenih minijaturnih rupa, plitke košarice za grilanje ribe, pa čak i posudu s rupom u sredini (poput kratera vulkana) – za parenje drvenim žarom određenih morskih namirnica, poput dagnji.

Povodio se i zdravim razumom. Recimo, da jeguljke termički ne obrađuje dva puta (najprije kuhanjem a potom na roštilju), već ih spravlja samo na žaru. Da bi meso ribe bilo što sočnije, inćune filetira leptirasto i spaja ih po dva, kao sendvič, te od dva inćuna radi jedan dvostruki. Potom ih stavlja na roštilj i peče samo s jedne strane, da bi dobio ružičasto meso te veći, čvršći zalogaj.

Bittor nadalje uspijeva i u nemogućem, recimo kod rižota zadržati kremoznost, usprkos spravljanju izravno nad žarom, da bi riža upila dim. Osim toga, predstavio je i nikad dosad viđene verzije spravljanja pedunculate (goose barnacle), kavijara i morskih krastavaca (standardna morska namirnica u Španjolskoj), „natapajući“ ih blagim dimnim mirisima. A krokete od piletine i punjene popečke ne prži, već ih također grila. I kavijar priprema na žaru, baš kao i sladoled, jela koja su nevjerojatnom brzinom kopirana u čitavu svijetu. U Etxebarriju je postupak, za razliku od većine tih restorana, iskonski jednostavan – mlijeko se reducira u posudama koje stoje na žaru, a iz kojeg tekućina apsorbira arome dima.

Arguinzoniz je s vremenom shvatio da ne postoji namirnica koja ne može biti spravljena na roštilju i da svakoj od njih ta metoda, u primjerenome postupku, može podariti superiorniji, pojačan prirodni okus, koji ističe njezinu bit. Treba naglasiti da Bittorove namirnice tim postupkom ne dobivaju jaku, već vrlo decentnu dimnu aromu i okus.

Danas repertoar Etxebarrija popisuje lijepi niz klasika restorana, svih spravljenih na drvenome žaru. Među najpoznatijima je, već spomenuta, mlađ jegulje, zatim usoljeni inćuni (uz minimalnu uporabu soli), chorizo (sa choricero paprikama umjesto paprike u prahu), pa bakalar, kamenice zagrijane na morskim algama, kokotxas (podobrazine bakalara) crvene kozice carabinero, škampi, baby hobotnice, nenadmašni morski krastavac, zeleno povrće, gljive…, sve po principu sezonalnosti. Tu su i savršeni parovi poput gljiva i patlidžana, žumanjka s kremom od krumpira aromatiziranim sezonskim tartufima ili đurđevača sa šparogama, a potom i namirnice poput šljuke i tripica bakalara ili najrazličitijih pozicija svinje iberico, uključujući i kultni secreto. Sve te delicije nisu samo savršeno spravljene, već i elegantno poslužene s odgovarajućim umacima ili u obliku složenaca (sjajan od bundeve). K tome, već je rečeno, Bittorova se revolucija proteže i na deserte, poput popečaka punjenih narančom, madeleine s dimljenim maslacem ili jabuke na žaru sa sladoledom od dimljenog mlijeka.

S obzirom na rečeno, ne čudi da osobeni Bittor, koji voli stajati za nizom svojih roštilja, rijetko odsustvuje iz Etxebarrija, možda tek kada ima obaviti kakav posao na nekoj od svojih farmi, s kojih pristižu mnoge namirnice za njegov degustacijski meni.

Knjiga „Etxebarri“ (nakon što je rasprodana, sada ponovo tiskana), jasno portretira Arginzonizovu maštu, udobno smještenu u biti prirode i predstavlja nepregledni broj sjajnih ideja. Uz predgovor i popis jela, ova voluminozna knjiga sadržava osam poglavlja koja se detaljno bave osobnošću i kulinarskom filozofijom Bittora Arginzoniza, krajem u kojem radi i njegovim farmama te namirnicama koje rabi. Posebno pomno govori se o vatri kao iskonskom elementu i temelju kuhinje Etxebarrija, kao i originalnim chefovim razmišljanjima o kuhanju i inovativnim metodama koje je osmislio. Najveće poglavlje naslovljeno „Rezultati“ posvećeno je receptima, sukladno Bittorovoj filozofiji, svrstanima prema vrsti namirnica.

Michelin je Asadoru Etxebarri zvijezdicu dodijelio još 2010, opisujući Bittorova jela kao „nepatvoreno zadovoljstvo za ljubitelje jednostavno ali sofisticirano spravljenih jela“, dok restoran trenutačno zauzima visoko 3. mjesto liste The World's 50 Best Restaurants. Nemalo dostignuće za samoukoga chefa iz baskijskog planinskog zaseoka. Knjiga posvećena tome uspjehu koja riječima i sjajnim fotografijama opisuje čovjeka, njegovu filozofiju, kuhinju i njegova jela trebala bi biti dijelom svake iole ozbiljnije kulinarske kolekcije, bilo da se radi o uredu ambicioznoga chefa ili kućnoj biblioteci nekog gurmana, posebno ljubitelja roštilja.

Juan Pablo Cardenal & Jon Sarabia: Etxebarri
Izdavač: Grub Street Cookery
Jezik: engleski
Amazon.de: 31,44 eura