Iće i piće

I Gastronomika 2021 u stvarnome svijetu

Velimir Cindrić

Nakon što je nedavno objavljeno da će se gastro kongres Madrid Fusión 2021 održati od 31. svibnja do 2. lipnja, i to kako virtualno, tako i u uživo u Madridu, prošli tjedan svoje izdanje 2021, ponovno u stvarnosti, najavila je i sansebastijanska Gastronomika, jedan od nekoliko najvažnijih gastro kongresa u svijetu. Naime, ta će se priredba ove godine vratiti u Kursaal od 4. do 6. listopada.

Doajen međunarodnih gastronomskih kongresa svojim se 23. izdanjem vraća u starom formatu, na licu mjesta, doduše prilagođenom tako da udovolji sigurnosnim mjerama uzrokovanim pandemijom, a kao i u slučaju Madrid Fusióna, program će se, putem digitalne platforme, moći pratiti i na bilo kojem mjestu u svijetu.

Ovogodišnje izdanje Gastronomike ponovno će se baviti kulinarskom sadašnjošću Francuske, pa će time ujedno pružiti pogled na ono što se u toj gastro sili dogodilo tijekom posljednjih 10-ak godina. Naime, Gastronomika se gastronomijom Francuske već bavila 2012, o čijem smo izdanju u broju Ića&pića u prosincu te godine detaljno izvijestili kolega Damir Fabijanić i ja. Uz otkrivanje najnovijih zbivanja na toj gastro sceni, Kongres će predložiti i svježi dijalog između francuske i španjolske kuhinje. Najintrigantniji koncepti, nove chefovske zvijezde te nadolazeći chefovi i trendovi, kao i sjajne osobnosti s obje strane granica tih zemalja, koje su svojedobno bile tako bliske, bit će predstavljeni na tom jedinstvenom događaju u San Sebastiánu. Konkretna imena još se ne spominju, ali nedvojbeno je da će se okupiti najzanimljivije što danas imaju ponuditi Francuska i Španjolska.

Digitalna platforma, rabljena prošle 2020, pokazala se tehnološki iznimno uspješnom i Kongres je putem interneta donijela u kuhinje i domove mnogih profesionalaca i ljubitelja gastronomije širom svijeta. Isto će biti i ove godine, da ne bi bili zakinuti oni koji programe u Kursaalu neće moći pratiti fizički. Naime, kombinirat će se prezentacije i aktivnosti uživo s publikom na licu mjesta i događaji koji se prenose iz restorana iz cijelog svijeta putem nove digitalne platforme. U Kursaalu će ponovno biti organiziran i izložbeni prostor na kojem će različite tvrtke izložiti svoje proizvode i omogućiti kontakt s ljudima koji posjete kongres.

Dakle, Gastronomika se vraća u uobičajeni format, nakon što je izdanje 2020. uspješno prilagođeno novonastalim uvjetima te postalo povijesni kongres koji je po prvi put održan tijekom pet dana i dao ključni poticaj sličnim događajima tijekom pandemije.

U kontekstu vremena obilježena krizom bolesti Covid-19, koja nije utjecala samo na sektor gastronomskih događanja, već i na čitavu ugostiteljsku industriju, restorane i barove, veteranski kongres kakav je Gastronomika osmislio je digitalni format koji je tijekom pet dana okupio više od 23.000 ljudi iz 108 zemalja, s desecima prezentacija i poučnih razgovora koji su se odvijali u raznim TV studijima, od kojih su neki bili smješteni u ponajboljim restoranima u San Sebastiánu i Baskiji.

Sinergija on-line i off-line svijeta, koja će ostati prisutna i ove godine, značila je izmjenu paradigme jer je preispitivala budućnost kongresa i profesionalnih veza. Taj pristupačniji model, obogaćen raznolikošću scenarija s pionirskim globalnim formatom, donio je prošle godine ukupno 50 sati vrhunskog audiovizualnog programa i uspio podići moral chefova, gospodarstvenika, restoranskih radnika, opskrbljivača namirnicama i opremom, odnosno čitavog vrijednosnog lanca uspješnih aktivnosti koje je iznenada zaustavio koronavirus. Nakon posljednjeg izdanja Gastronomike, u stručnim se krugovima općenito optimističnije gledalo u budućnost.

No, ono što su svi ponavljali prošle godine – jako su nedostajali izravni susreti, razgovori licem u lice i sve ono što spada u sferu druženja znanaca i prijatelja iz restoranskih krugova. Ukoliko uvjeti to dozvole, pa se ovoga listopada i fizički nađemo na kongresu u San Sebastiánu, bit će to dodatni vjetar u leđa čitavoj industriji. Kamoli sreće!