Iće i piće

Bratska trpeza pod ledenim pećinama

Velimir Cindrić

Kad čovjek razmisli o vrhunskim restoranima koje iz Hrvatske može posjetiti bez puno muke i troškova, nameće se tek nekolicina njih – Le Calandre u Rubanu kod Padove, Dal Pescatore u mjestašcu Cannetu sull'Oglio, nedaleko Mantove, zatim Osteria Francescana u Modeni, Steierereck i Gourmet Restaurant Silvio Nickol u Beču te Hubertus u Filzmoosu i Obauer u Werfenu. Tu trebamo napomenuti da se do svih tih restorana, recimo, iz Zagreba stiže automobilom unutar pet sati vožnje te da je termin „troškovi“, rabljen u prvoj rečenici, samo uvjetan. Budući se radi o restoranima s dvije i tri Michelinove zvjezdice (tu ćemo u obzir uzeti samo taj međunarodni kriterij, a ne nacionalne gastro-vodiče), dublje posezanje u džep na žalost je neizbježno. No, lukavi gurman i tu će iskoristiti jednu, za njega, povoljnu okolnost. Naime, budući je u međuvremenu prestalo izlaziti izdanje Michelinova vodiča za Austriju, od aduta te su zemlje u konkurenciji preostali samo bečki restorani (uvršteni su u izdanje Main Cities of Europe), dok su Hubertus i Obauer nestali s Michelinove mape. No, to ne znači da se tamo prestalo dobro kuhati i jesti. Dapače, Johanna Maier u Hubertusu i braća Karl i Rudolf Obauer u Obaueru nastavili su se razvijati, dok su cijene ostale sasvim pristojne, odnosno vrlo povoljne u odnosu na ono što se za njih dobija.

I ako je Johanna Maier poprilično komercijalizirala svoju slavu i izgradila vrlo razvijenu robnu marku, Obaueri su ostali vjerni malom obiteljskom poslu i svom samozatajnom radu, a njihovi stalni gosti odani prepoznatljivoj kuhinji tog dvojca. Ništa neobično, jer se radi o restoranu bogate povijesti, koji je svojevremeno bio jedini austrijski s dvije Michelinove zvjezdice. Stoga je i više negoli uputno otputiti se do tog restorana od Zagreba udaljenog tri i pol sata vožnje, u mjestašcu Werfen, neposredno uz auto-cestu koja iz Slovenije vodi prema Salzburgu.

Duboko ispod Eisriesenwelta, najvećih ledenih pećina na svijetu i ujedno jednog od najatraktivnijih europskih čuda prirode, smjestilo se idilično austrijsko mjestašce Werfen. Neposredno iznad drevnoga gradskog središta, Werfenom dominira Hohenwerfen, dvorac kojemu se može diviti i sa glavnoga mjesnog trga, na kojemu se smjestio i Restaurant Obauer.

Zgrada u kojoj se nalazi restoran jedna je od prvih kuća sagrađenih nakon čuvenog mjesnog dvorca, podignutog 1077. godine. Kuću su kupili baka i djed Karla i Rudolfa Obauera, koji su tu dvadeset godina vodili gostionicu i prenoćište.

Stariji brat Karl odrastao je uz posao bake i djeda, a kad su se oni povukli iz posla, gostionicu je dvije godine vodio Karlov i Rudijev ujak. Karl je kod ujaka potom radio kao kuhar, a posao samostalno preuzeo 1979, kada je naslijedio i čitavu kuću. Unatoč svim preuređenjima i potpunoj modernizaciji, ona i danas ima svojevrstan starinski šarm.

Karl je odmah po preuzimanju lokala počeo mijenjati stvari, a dvije godine kasnije pridružio mu se i sedam i pol godina mlađi brat Rudolf. Od tada, braća sve rade zajedničkim snagama. Pri tome, posao su podijelili tako da Rudolf, kao veliki kreativac i vrhunski kuhar, cijelo vrijeme provodi u kuhinji, dok Karl vodi salu i brine o menadžerskim poslovima.

„Ipak, teško je reći da moj brat kuha, a da ja vodim posao. Znate, mi sve radimo zajedno i, zapravo, obojica sudjelujemo u svim aspektima posla. To smo naučili u obitelji, da nikada nijedan od nas ne smije biti favoriziran. Običavamo reći da Obauer nije isto što i Obaueri, da dvije ruke ne mogu napraviti ono što mogu četiri i da dvije glave mogu smisliti više nego jedna”, objasnio nam je temeljnu filozofiju Karl.

Što se tiče namirnica, Obaueri sve što mogu nabavljaju iz okolice Werfena. Iako kao inspiraciju dosta rabe pučku kuhinju kraja, na jelovniku imaju ponešto utjecaja mediteranske, dosta elemenata francuske, ali i nešto malo azijske kuhinje. Vinska karta restorana ima oko 550 jedinica i vrlo je pažljivo složena – sa svim klasicima, ali i vinima najsuvremenijih trendova. Danas Obauer nudi izbor à la carte (jela 15-48 eura), fiksni meni za ručak od tri slijeda (35 eura) te gurmanske menije od četiri, pet i šest slijedova (58, 78, 95 i 110 eura), što je iznimno povoljno za kuhinju na kvalitativnoj razini dvije Michelinove zvjezdice.

Za ilustraciju, zgodno je prisjetiti se našega posjeta restoranu Obauer u vrijeme dok je još postojalo austrijsko izdanje Michelinova vodiča i kada su uz ime restorana bile upisane dvije zvjezdice. Tada su Karl i Rudolf za nas priredili prošireni degustacijski meni od 12 slijedova (uz dodatak couvera i amouse boucha na početku, kiselkastog intermezza prije glavnog jela te petit foursa na koncu menija). Neka od tih jela, dakako u novijim verzijama, na jelovniku su ostala i do danas.

Za one koji se u Werfen neće uputiti samo na ručak u Obaueru, već možda tamo i prenoćiti ili provesti cijeli vikend, treba reći da Obauer nije samo restoran, već nudi i deset lijepo i suvremeno uređenih soba (cijena za dvoje s doručkom, 165-255 eura). Dakako, ne radi se o tipičnom hotelu, već samo nadopuni restorana. Uz gozbu u restoranu, već spomenuti Eisriesenwelt te blizina Salzburga, koji je udaljen samo 43 kilometra, i više nego dovoljan razlog za savršen vikend.

Uspjeh restorana Obauer plod je jedne čitave filozofije koja posao shvaća kao dio privatnosti u njega uključenih osoba. A tu privatnost Karl i Rudi nude pet i pol dana u tjednu.

„To je nešto što ne možete naći svugdje, ono što nas čini drugačijima. Možda širom svijeta možete naći savršene hotele i restorane, prekrasne prostore i vrhunske profesionalce, no mi nudimo i obiteljski ugođaj. To je, dakako, ponuda usluge samo jednome dijelu ljudi – onima koji vole i traže takav stil. Naše je pravilo da se ne uspoređujemo s drugima, već da se bavimo samo našim razvojem. Kad je kuhinja u pitanju, tu ne pripremamo ništa što ne bismo i sami željeli pojesti. U principu, stvar je vrlo jednostavna - treba kuhati ono što bi čovjek sam poželio pojesti“, zaključuje Karl.