Iće i piće

COMPARTIR STIŽE U BARCELONU

Velimir Cindrić

Posljednjega dana siječnja iz Barcelone je stigla vijest koja će obradovati gurmane. Naime, Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, trojac koji stoji iza Disfrutara, jednog od najboljih restorana svijeta (2 Michelinove zvjezdice, no. 5 na Listi 50 Best), najavili su otvaranje novog restorana u Barceloni – inačice svoga već odavna uspješnoga lokala Compartir u Cadaquésu. Slavni chefovi, koji su nekad bili pobočnici Ferrana Adrije u legendarnom El Bulliju, odlučili su se na taj korak u trenutku kada Compartir Cadaqués slavi svoju desetu godišnjicu.

Compartir Barcelona, restoran koji će vrata otvoriti ovog proljeća, vodit će sva tri chefa zajedno sa svojim pulenom Nilom Dulcetom. Naime, kako bi ostvarili novi projekt, Castro, Xatruch i Casañas udružili su se s Nilom Dulcetom, budući je on od početka bio dio kuhinjske ekipe Compartir Cadaquésa, a poslije postao i glavni chef u Disfrutaru.

“Nil ima naše puno povjerenje u ovom novom projektu, kao direktor projekta, ali i naš partner”, kažu trojica chefova.

Za njih četvoricu najprirodnije mjesto za sljedeći korak Compartira, naravno, bio je odlazak u Barcelonu, jednostavno radi njihove bezgranične predanosti tome gradu. K tome, Compartir Barcelona nalazit će se u blizini Disfrutara, gdje svi ionako provode većinu svog radnog vremena. Blizina restorana od vitalnog je značaja za projekt, ističu domaćini, jer će tako imati mogućnost uživo doživjeti njegov razvoj.

Istovremeno, Compartir Cadaqués ostat će vjeran svom konceptu, a trojka chefova i dalje će kružiti između Compartir Cadaquésa, Disfrutara i Compartir Barcelona, kako bi stalno mogli biti prisutni u svim svojim restoranima i neprestano nadzirati rad u njima.

Compartir Barcelona smješten je u ulici Valencia 225, u srcu barcelonske četvrti Eixample i samo nekoliko koraka od poznatog Passeiga de Gràcia. Prostor ima površinu od 550 četvornih metara i podijeljen je u tri prostorije, koje ukupno mogu primiti do 80 osoba.

Riječ je o svijetlom, prostranom i udobnom mjestu koje je dizajnirao El Equipo Creativo, studio za dizajn interijera koji je prethodno radio s Disfrutarom. Studio je dobio zadatak prenijeti dio duha koji karakterizira Compartir Cadaqués, no interpretiran iz urbane i suvremene perspektive. Restoran sadržava spektakularnu metalnu konstrukciju koja datira s početka stoljeća te lijepo korespondira s mnoštvom susjednih umjetničkih galerija koje izlažu slike s područja apstraktne umjetnosti. Na isti je način osmišljen i dizajn. Veliki svijetli prostor, kojim dominiraju tri velika plava prozora s pogledom na Sredozemno more, ima kontrapunkt u zakrivljenim oblicima zrcala te laganim pletenim i ratan paravanima, pretvorenim u tople svjetiljke spontano postavljene po cijeloj prostoriji.

Bar i kuhinja imat će jednostavne naglašene oblike, s elementima izrađenim od materijala, boja i tekstura koji podražavaju krajolik u Cadaquésu. Sivi ton škriljevca, zajedno s blistavom bojom krovnih crijepova, u kontrastu su s apstraktnom i intenzivnom plavom bojom prozora, što sve stvara moćnu cjelinu. Cilj je stvoriti dijalog s nevjerojatnim kombinacijama boja i tekstura jela u Compartiru.

Gastronomska ponuda U Compartiru Barcelona bit će à la carte i prema konceptu „za dijeljenje“. Radit će se o modernoj ponudi temeljenoj na tradicionalnim namirnicama, što slijedi istu filozofiju kakvu ima i Compartir Cadaqués. Premda neće biti replika, slijedit će isti stil, ali nuditi drugu vrstu hrane, na čemu chefovi još uvijek rade (među ilustracijama se informativno nalaze fotografije jela iz restorana Compartir Cadaqués). Nudit će se, barem na početku, i neka od klasičnih jela koja se nalaze u Cadaquésu, kao što su salata od cikle, canneloni od tune te bomboni od tekuće čokolade i lješnjaka. Očekuje se da će prosječna cijena menija biti od 45-50 eura po osobi, zapravo onoliko koliko god gost želi. Osim toga, kako bi ponudio iznimnu, prijateljsku i šarmantnu uslugu, Compartir Barcelona će započeti s ekipom od 30 ljudi, uključujući kuhinju i blagovaonicu.

Tko se ove godine sprema u Barcelonu, ne smije nikako propustiti posjet.