Iće i piće

E.M. Prueitt & C. Robertson: „Tartine: A Classic Revisited“

Velimir Cindrić

Kolekcionari kuharica, a takvih je među nama mnogo, obožavaju one koje osim sadržaja nude i ljepotu, luksuznu opremu i atraktivne fotografije, dakle stranice koje se mogu listati satima i u njima uživati kao u kakvom umjetničkom djelu. Jedna od takvih je i „Tartine: A Classic Revisited“, autora Elisabeth M. Prueitt i Chada Robertsona.

Kao što nam govori sam naslov, radi se o obnovljenom izdanju jednog klasika, i to s područja slastičarstva. Oni koji vole slastice vjerojatno su čuli za Tartine, jednu od najcjenjenijih i najutjecajnijih pekarnica i slastičarnica na svijetu, posebno poznatu po slatkim pecivima, kojuu San Franciscu, jer u tome se gradu nalazi, pohode mnogi ljubitelji slatkoga, redovito i iz udaljenijih kvartova, dok gastronomski osviješteni posjetitelji Frisca za Tartine čuvaju posebno hodočasničko mjesto u svojim itinerarima. Njihovi čuveni slatki jutarnji buhtli (od tijesta za kroasane, punjeni šećerom aromatiziranim narančom i cimetom) nezaboravan su doživljaj i imaju vjerne poklonike.

Prije punih 13 godina slastičari Tartinea objavili su svoju prvu kuharicu, prepunu recepata njihovih najtraženijih slastica. Sada je taj klasični svezak, koji je u međuvremenu stekao kultni status, dobio sjajno ažurirano novo izdanje, zajedno s atraktivnim novim fotografijama tvrtke Gentl+Hyers. Sadržaj knjige nudi sve, od kroasana s matcha glazurom do brioša sa slaninom i jajima - i naravno, tajnu već spomenutih jutarnjih buhtli.

Važno je napomenuti da je riječ o ažuriranom izdanju klasika namijenjenog kako kućnim, tako i profesionalnim pekarima, odnosno slastičarima. „Tartine“ okuplja 55 pomno ažuriranih i 68 potpuno novih recepata koji bilježe inovativnost i, prije svega, nevjerojatan okus slastica po kojima je Tartine poznat. Dakle, uz nove, nanizani su detaljno prerađeni recepti favorita iz originalne knjige, i to na način da bi se udovoljilo našem današnjem ukusu. To znači da uključuju i varijacije koje se odnose na cjelovite žitarice sa ili bez glutena, kao i recepte s intrigantnim novim sastojcima te najnovije, globalno prisutne, tehnike. Kuharica obiluje receptima s alternativnim vrstama brašna, a moderniji okusi provlače se kroz one tradicionalnih peciva. Knjiga je također puna pristupačnijih verzija klasika.

Zajedno s više od 150 prekrasnih fotografija hvaljenog tima Gentl+Hyers, izdanje je pravi kolekcionarski dragulj, obvezan za pekare i slastičare svih razina vještine (čak i one koji posjeduju prvo izdanje).

Možda će se čitatelju, na prvi pogled, neki recepti učiniti predetaljnima, ali kad ih nanovo pročita te primijeni korak po korak, iznenadit će se što zahvaljujući njima uspijeva postići. U segmentu slatkog peciva, „Tartin“ sadržava recepte za mafine, kiflice, krafne, quicheve i brioše, a nepregledni deserti popisuju i kolače, torte, pudinge i najrazličitije druge slastice, kao i slatku zimnicu, kompote i džemove. Izdavač, a i mnogi koji već godinama rabe ovu knjigu, tvrde da vam, ukoliko posjedujete „Tartin“, ne treba niti jedna druga slastičarska kuharica, jer tu je na jednom mjestu doslovno – sve. Malo pretjerano kada su u pitanju profesionalci, ali u slučaju hobista svakako točno.

Priča o nastanku pekarnice Tartin vrlo je zanimljiva. Naime, autori knjige, Elisabeth Prueitt i Chad Robertson, 2002. stigli su u San Francisco iz svog doma i male pekarnice koju su vodili u Point Reyesu da bi večerali u jednom gradskom restoranu. Parkiravši automobil u blizini križanja 18. ulice i ulice Guerrera, spazili su starog pekara koji je sjedio ispred svoje pekarnice pa su s njime popričali. Bio je spreman povući se iz posla, ali nije želio da susjedstvo izgubi staru pekarnicu, a nije bilo nekoga tko bi ga naslijedio. Slučajan susret tako je postao sudbinski jer je nastavak priče lako pretpostaviti. Ono što se nije moglo pretpostaviti jest ogroman uspjeh njihove pekarnice, koja je danas prerasla u pravo malo carstvo s ispostavama u Los Angelesu i korejskome Seulu.

Dvojac iz Tartinea kaže da je kult njihove pekarnice nastao zbog onoga što oni svakodnevno rade. „Naš posao pekara svodi se na to da pečenjem dobroga kruha u naš lokal privučemo što više ljudi. Kako poljoprivrednici širom zemlje sade različite sorte žitarica, tako mi kao pekari imamo veliki izbor brašna s kojim možemo raditi. Postoji čitav jedan svijet okusa koji većina nas još nije okusila. Ali hoće…“, kaže o svome kruhu Elisabeth Prueitt, inače autorica više kuharica, baš kao i njezin partner Chad Robertson (ukupno potpisuju osam naslova, među kojima posebno preporučujemo Chadovu knjigu „Bread“).

Da se radi o doista vrijednom izdanju potvrđuju i nagrade koje je osvojila knjiga „Tartine: A Classic Revisited“. New York Times proglasio ju je „Najboljom kuharicom jeseni“, The International Association of Culinary Professionals za „Najbolju kuharicu, fotografiju hrane i oblikovanje hrane za 2020.“, a magazin House Beautiful dodijelio joj je nagradu opisna imena - „Nevjerojatno lijepe nove kuharice koje izgledaju slasno na vašoj polici“.

Ova će knjiga neke natjerati da sanjaju o što skorijem posjetu San Franciscu, a svima drugima pomoći da okuse Tartineovih delicija sami stvore u svojoj kuhinji.

Evo izvadaka iz dvaju osvrta:

„Pekarnica Tartine otvorena je 2002, a tijekom proteklih godina postala je središte kvarta u kojem se nalazi, institucija koja definira San Francisco i svjetionik okusa za ljude iz cijele zemlje. Ukratko, Tartine je otprilike onoliko vjerodostojan, i prijeko potreban, koliko jedna pekarnica uopće može biti. Nije čudno što ljudi tamo uvijek stoje u dugačkome redu“. (Alice Waters, chefica i vlasnica kultnog restorana Chez Panisse u Berkeleyju u Kaliforniji, iz predgovora knjige)

„Tartine je potpuno promijenio scenu slastičarstva u San Franciscu i brzo je postao obvezno mjesto posjeta u gradu. Njihovi vrhunski kroasani za mene su zvijezda ponude, ali i druge poslastice, sasvim opravdano, zaslužuju sve pohvale. Izvorna kuharica Tartine odvela nas je u njihovu kuhinju, a uzbudljivo novo, ažurirano izdanje dodaje potpuno nove recepte, verzije bez glutena i prekrasne fotografije… Ako ne možete stići do pekarnice (ali čak i ako možete), poželjet ćete dodati 'Tartine' vašoj kolekciji kuharica!“ (David Lebovitz, autor knjiga „My Paris Kitchen“ i „Drinking French“)

Izdavač: Chronicle Books
Amazon.co.uk: 19,85 funti (oko 170,00 kn)