Iće i piće

FéminAs: SNAGA ŽENE U KUHINJI

Velimir Cindrić

Dok istovremeno svijetom još uvijek prevladava stereotip o „ženi kojoj je mjesto u kuhinji“, kulinarski svijet zapravo preplavljuju muškarci! Ironično, zar ne? Društvena norma restoranske industrije već odavna održava pravilo da kuhinje najboljih restorana vode pretežito muškarci, pa je zato sada zaista impresivna činjenica da žene sve više preuzimaju svijet u kojem dominiraju muškarci.

Tijekom posljednjih 20 godina, baš kad se činilo da je jedina budućnost i sudbina kuhanja u inovacijama i kreativnosti, žene su bile one koje su stajale iza koncepata i vrijednosti koji sada nezaustavljivo preuzimaju svjetsku gastronomiju - identitet, autentičnost, teritorij i lokalni uzgoj. Usprkos dosad prevladavajućem trendu, u mnogim je zemljama kuhanje žena igralo i nastavlja igrati bitnu ulogu u kulturnom, ako ne i fizičkom, opstanku mnogih ljudskih društava.

Onima koje intrigira ta tema, bit će zanimljivo saznati da je sredinom ovoga mjeseca Asturija bila mjesto održavanja prvog međunarodnog kongresa o gastronomiji, ženama i ruralnom miljeu, pod imenom „FéminAs“. Susret je, između ostaloga, proveo analizu uloge žena diljem svijeta kao čuvarica tradicionalne kuhinje, ali i mnogo šire od toga. Utjecajne međunarodne chefice i tradicionalne kuharice iz meksičke Oaxace tih su dana kuhale zajedno s „majstoricama paprikaša“ iz Asturije u njihovim restoranima, na spektakularnim ručkovima i večerama koje su pripremale kuharske trojke i četvorke.

To je ukratko sadržaj prvog FáminAsa, koji je okupio chefice iz desetak zemalja, među kojima je bilo i nositeljica Michelinovih zvjezdica - Narda Lepes (Argentina), Leonor Espinosa (Kolumbija), Celia Florián (Meksiko), Justa Nobre (Portugal), Viviana Varese (Italija) i Najat Kaanache (Maroko)… te lokalna imena poput Lucíje Freitas (A Tafona), Elene Lucas (La Lobita), Charo Carmona (Arte de Cozina) i Esther Manzano (Casa Marcial **, La Salgar*).

Kulinarske demonstracije, debate i okrugli stolovi na događaju bili su besplatno prenošeni putem interneta (digitalna platforma FéminAs, simultano prevođeno na engleski). U prvom dijelu kongresa sudjelovale su i poljoprivredne proizvođačice, stočarke i ribarice, sommelierke, domaćice, poslovne žene i novinarke s područja gastronomije. Inauguralno izdanje kongresa dodijelilo je nagradu „Čuvarice tradicije“ (bit će dodijeljena svake godine) kulinarskom društvu Oaxaca, koje se bavi očuvanjem tradicionalnog ženskog kuharstva.

Mjesto održavanja ovog kongresa prvih pet godina bit će Asturija, regija koja, kao rijetko koja, radi na zaštiti gastronomske kulture koju su razvile lokalne chefice, prvenstveno svojom odlučnošću i sjajnim radom u vlastitim restoranima. Regija u kojoj žene igraju bitnu ulogu u sektorima poput poljoprivrede ili stočarske industrije i ubuduće će na više lokacija u Asturiji okupljati neke od najboljih chefica svijeta i sve žene uključene u proizvodnju hrane te druge profesionalke iz restoranske industrije, kao i poslovne žene te španjolske chefice i obične kuharice.

FéminAs također nastoji djelovati kao značajna snaga u doba nove stvarnosti, podržavajući ideje i projekte koji se usredotočuju na nastojanja da povise životni standard brojnih zajednica. U mnogim slučajevima taj se proces odvija putem gastronomije, s restoranima koji modernim pogledom promatraju selo i poljoprivredu te prenose ovu ažuriranu, pozitivnu sliku ruralnog miljea u urbano okruženje, čineći ih tako novom atrakcijom za vrhunski turizam.

Tu ću spomenuti samo nekoliko detalja vezanih uz rad najvažnijih sudionica prvog izdanja FéminAsa. Argentinka Narda Lepes, najbolja chefica Latinske Amerike 2020. prema izboru The 50 Best i velika televizijska zvijezda u svojoj zemlji i Urugvaju, jedna je od vodećih chefica svijeta, ponajviše zahvaljujući svom fokusu ne samo na gastronomiju, već i na zdravu hranu, na uključivo zapošljavanje (zapošljava i obučava i žene starije od 60 godina), a također i zbog svog aktivizma u raznim aspektima vezanim uz hranu. Leonor Espinosa kolumbijska je chefica koja je revolucionirala latinoameričku gastronomiju i obnovila tajne autohtonih sastojaka i tehnika predaka. Najat Kaanache, velika ambasadorica marokanske kuhinje, poznata je po svojoj fuzijskoj kuhinji. Meksikanka Celia Florián, žena koja je odustala od rada u banci kako bi postala međunarodni simbol tradicionalne meksičke kuhinje, osnivačica je Udruge tradicionalnih chefica Oaxaca, organizacije koja, poput sestrinskog udruženja iz Asturije, na svakom tanjuru nudi životnu priču, zahvaljujući tradicionalnim tehnikama, okusima, teksturama i bojama.

Još jedna gošća na FéminAsu bila je i vodeća portugalska chefica, Justa Nobre, također vrlo popularna televizijska ličnost, kao i Victoria Blamey, čileanska chefica koja je radila u nekim od najboljih svjetskih fine dining restorana, poput The Vineyarda (Newbury, Ujedinjeno Kraljevstvo), Interludea (Melbourne, Australija), Mugaritza (Errentería, San Sebastián, Baskija, Španjolska) i mitskog Blue Hilla chefa Dana Barbera (New York, Sjedinjene Države). Italiju je predstavljala jedna od najpoznatijih kulinarskih ličnosti te zemlje, Viviana Varese, chefica milanskog restorana VIVA (Michelinova zvjezdica).

Nacionalni predstavnici u FéminAsu bili su galicijska chefica Lucía Freitas (A Tafona, Michelinova zvjezdica), koja je upravo izradila sjajan novi jelovnik u svom restoranu u Santiago de Composteli koji je proizašao iz razmišljanja tijekom pandemije, zatim Elena Lucas (La Lobita*), chefica iz Sorije koja iz svog restorana u Navalenu poziva na prepoznavanje rada ženskih chefova u ruralnom okruženju, Esther Manzano iz restorana Casa Marcial** i Gijón La Salgar*, čije zvjezdice govore same za sebe, te Charo Carmona (Arte de Cozina), andaluzijska chefica koja kombinira domaće recepte naslijeđene od prethodnih generacija s onima pronađenim u knjigama i dokumentima uz pomoć povjesničara. Na kongresu u Asturiji sudjelovala je i Susi Díaz, vlasnica i chefica restorana La Finca* (Elche), jedna od najaktivnijih i najmlađih glasnogovornica uloge žena u gastronomiji.

Kad se FéminAs, nakon tri dana, približio svome koncu, objavljeni su detalji izdanja kongresa predviđenog za narednu 2022. Održat će se u zapadnoj Asturiji, s glavnim događanjima u mjestu u Cangas del Narcei. Uz malo sreće, ovaj put i s međunarodnom publikom uživo.