Iće i piće

NAJBOLJI CHEF SVIJETA

Velimir Cindrić

Svima onima koje je zaintrigirao chef Dabiz Muñoz iz restorana DiverXO (tri Michelinove zvjezdice), o kojemu sam pisao u prošlogodišnjem tekstu o madridskim restoranima i nedavno povodom primitka Inovation Awarda, sada će biti zanimljivo doznati da je taj enfant terrible suvremene kuhinje na gala priredbi organizacije The Best Chef Top 100, održanoj prošli tjedan u Amsterdamu, primio The World's Best Chef Award.

„Dobiti nagradu za najboljeg chefa svijeta za mene je najveće veselje. Nevjerojatan ponos i odgovornost. Jebeno najveći!!! Za mene je nagrada za najboljeg chefa jedna od najvećih u svijetu danas i ostvarenje sna, jer prepoznaje dugogodišnju kreativnost, predanost, strast i naporan rad nekog chefa. Što se mene tiče, posljednjih nekoliko godina u svijetu XO-a bile su vrlo intenzivne i brutalne, ali mojoj ekipi i meni je jasno da je to tek početak i da najbolje tek dolazi. Nema granica na vidiku”, rekao je prilikom primanja nagrade vidno uzbuđeni Dabiz.

Ovo priznanje nije moglo doći u bolje vrijeme za Muñoza, i to ne samo zbog spomenute nagrade za inovativnost, već i zbog njegova portreta na naslovnici časopisa Forbes Spain, koji ga je istakao kao jednog od 100 najkreativnijih Španjolaca u poslovnome svijetu. Lista The Best Chef Top 100 slavi još jednu sjajnu godinu španjolske gastronomije, budući je na popisu, na 3. mjestu, i chef Andoni Lúis Aduriz iz sansebastijanskog restorana Mugaritz, a među dobitnicima je i Joan Roca iz El Celler de Can Roca iz katalonske Girone (Roca je osvajač Nagrade za najboljeg chefa znanošću potaknute gastronomije).

Podsjetimo, nagrada The Best Chef Top 100 dodjeljuje se godišnje, a lista popisuje 100 najboljih chefova svijeta. Lista se sastavlja na temelju glasova samih chefova s liste, profesionalaca iz restoranske industrije i nas gastro pisaca. To je još jedan od razloga koji ovo priznanje čini posebnim za Dabiza, koji se ovom nagradom diljem svijeta etablira kao jedan od najvažnijih i najutjecajnijih chefova trenutka.

Spomenuta priznanja slijede nakon teških mjeseci u kojima je Muñoz ponovo, po tko zna koji put, pokazao svoju upornost i marljivost, iskoristivši to vrijeme za oblikovanje novih projekata. Jedan od najistaknutijih je njegov GoXO (food prikolica), za koji je i dobio Inovative Award, a o kojemu sam pisao pretprošli tjedan. Predanost demokratizaciji i popularizaciji njegove kuhinje natjerala je one koji su ga držali fine dining elitistom da se uvjere da sada i šira javnosti ima mogućnost uživati u Dabizovim kreacijama u vrlo neformalnu okružju, kao i u svojim domovima. Drugi najnoviji Muñozov koncept je UniverXO, koji se bavi ljudskim resursima, a pozicioniran je kao gastronomsko tijelo koje vodi njegov paradni madridski restoran DiverXO. Njegov treći, ležerniji format, StreetXO, također igra važnu ulogu, koja je postala mjerilo u ovom segmentu gastronomije unutar i izvan granica Španjolske.

Nagrada The Best Chef Top 100 dodatno je priznanje za karijeru Dabiza Muñoza, čovjeka koji je, prije svega, neizmjerno zahtjevan prema sebi samome i predani perfekcionist u svemu što radi. Njegova kreativnost, unatoč mladosti, dovela je do toga da je postao mjerilo vrhunske gastronomije u svjetskim razmjerima. Mene je oduševio kako u neposrednom susretu, tako i za trpezom DiverXO-a. I vas će kad se odlučite posjetiti njegov restoran.

Za nas je još zanimljiva i senzacionalna vijest da je u Amsterdamu istoga dana Najboljom slastičarkom svijeta proglašena 34-orogodišnja Čakovčanka Maša Salopek, diplomantica Kulinarskog instituta Kul In u Sisku, koja je glasačima zapela za oko slatkim delicijama koje nudi na meniju slovenskog restorana Hiša Franko u Starom Selu kod Kobarida (38. mjesto na listi The World's 50 Best Restaurants). Chefica Hiše Franko, Ana Roš, nalazi se na sedmome mjestu liste The Best Chef Top 100 (već je bila proglašena Najboljom cheficom svijeta u izboru 50 Best), zahvaljujući svojim kreativnim jelima neobičnih kombinacija namirnica. Maša se svojim jednako neobičnim desertima (jedan sadržava i svinjetinu), sjajno uklopila u svijet Hiše Franko i skrenula pozornost na sebe. O Maši više, nadam se, nekom drugom prigodom.