Iće i piće

Francuski odgovor

Velimir Cindrić

Nije nikakva tajna da su francuski chefovi jako nezadovoljni brojem francuskih restorana i chefova na listi The World's 50 Best Restaurants, o čemu sam pisao svake godine u izvještaju s priredbe na kojoj se proglašava novi poredak 50 privilegiranih u svijetu gastronomije. Da bi nekako parirali toj listi, koju je originalno smislio britanski buisness-to-buisness magazin The Restaurant (danas je 50 Best neovisni biznis), urednici jednog od glavnih francuskih gastro magazina (i zasigurno glavnog kad je u pitanju posvećenost chefovima) osmislili su 2015. listu koja se neće baviti restoranima nego chefovima, i to pod parolom: Jedini poredak chefova na svijetu koji kreiraju sami chefovi (magazin točno detektira da se radi o glavnim pokretačima i najutjecajnijim osobama industrije).

Tako je nastala lista Les 100 Chefs (au mondechez qui il faut avoir été) ili službeno na engleskome 100 Best Chefs in the World. Sustav sastavljanja liste je jednostavan i temelji se na Michelinovu autoritetu. Naime, magazin svake godine prikupi glasove više od 500 chefova s dvije i tri Michelinove zvjezdice iz cijeloga svijeta, odnosno zemalja ili gradova koje taj vodič pokriva. Svaki chef glasuje za pet chefova za koje misli da najbolje predstavljaju tu kulinarsku profesiju, a čije bi restorane oni voljeli vidjeti na listi stotinu najboljih u svijetu. Glasovanje se obavlja između 15. listopada i 6. siječnja, a lista za novu godinu objavljuje oko dva tjedna po završetku izbora. Organizator tvrdi da se zapravo više radi o anketi negoli o klasifikaciji, odnosno godišnjem susretu koji daje poseban, objektivan i profesionalni pogled na svjetsku gastronomiju.

U top-10 poretku prve liste, objavljene u siječnju prošle godine, prva tri mjesta zauzeli su Pierre Gagnaire, Paul Bocuse i Joan Roca, a gledajući prema nacijama najviše je, dakako, bilo francuskih chefova (6): Pierre Gagnaire, Paul Bocuse, Michel Bras, Eric Frechon, Alain Ducasse and Yannick Alleno. Amerikanci su zauzeli dva mjesta (Daniel Humm i Thomas Keller), dok su Španjolska i Japan bili zastupljeni s po jednim chefom (Joan Roca i Seiji Yamamoto). Među prvih 50, u mnoštvu francuskih chefova, našlo se mjesta i za Danca Renéa Redzepija, Talijane Enrica Crippu i Massima Botturu, Švicarca Andreasa Caminadu i još dosta poznatih imena.

Nova lista za 2016. objavljena je 22. siječnja, a formirana je glasovima 528 chefova s dvije najviše ocjene Michelina s pet kontinenata. Pitanje je ove godine glasilo: Kojih pet chefova najviše doprinosi vrijednostima profesije, koji kuhaju veličanstveno i čije se restorane jednostavno mora posjetiti?

Top-10 ove je godine donio novo vodeće ime: Michel Bras (Francuska), koji je smijenio Pierrea Gagnairea, a sadržava i četiri nova člana: Pascal Barbot (Francuska), Emmanuel Renaut (Francuska), Martín Berasategui (Španjolska) i Benoît Violier (Švicarska).

Magazin Le Chef ističe da je vrlo vrijedno znati tko spada među stotinu najpriznatijih chefova svijeta, jer su oni ti koji teže izvrsnosti, napretku i vrhunskim dostignućima. Tvrde da svaki chef, saznanjem gdje se nalazi u poretku vodećih chefova svijeta, može preispitati sebe i svoj rad te shvatiti kako ga vide kolege, a na koncu, ako ga nema u poretku, truditi se da uđe među prvih stotinu, pa zašto ne i prvih deset.

Ako se nekome i učini da su Francuzi tu pomalo favorizirani, ipak nije loše da postoje i ovakve liste. Što ih je više, to bolje za popularnost i napredak vrhunske gastronomije.

Evo poretka prvih deset za 2016, a u nastavku i čitave liste od stotinu chefova na novoj listi:

  1. Michel BRAS (Le Suquet - Laguiole) – Francuska
  2. Pierre GAGNAIRE (Restaurant Pierre Gagnaire - Paris) - Francuska
  3. Seiji YAMAMOTO (Nihonryori Ryugin) - Japan
  4. Alain DUCASSE (Louis XV Alain Ducasse) - Monako
  5. Pascal BARBOT (L’Astrance - Paris) – Francuska
  6. Eric FRECHON (Epicure - Paris) - Francuska
  7. Emmanuel RENAUT (Flocons de Sel - Megève) - Francuska
  8. Martin BERASATEGUI (Rest Martin Berasategui – Lasarte Oria) - Španjolska
  9. Benoît VIOLIER (Hôtel de Ville Crissier) - Švicarska
  10. Joan ROCA (El Celler de Can Roca - Gerona) – Španjolska

(originalna ilustracija 100 Chefs - poredak)