Iće i piće

Gaggan, Narisawa, André

Velimir Cindrić

Kada je u ponedjeljak, posljednjeg dana veljače, objavljena nova lista Asia's 50 Best Restaurants, dogodilo se ono što sam i očekivao – dva prva mjesta ostala su neizmijenjena, dok je na treće skočio restoran jednog od četiri najutjecajnija mlada chefa svijeta. Naime, već sam više puta spominjao da su Gaggan Anand, Virgilio Martinez, Eneko Atxa i André Chiang najcjenjeniji chefovi mlađe generacije, koji se nezadrživo nameću u prvoj ligi chefova svijeta i, svaki na svoj način, utiru nove puteve u gastronomskim trendovima. Dakako, nije slučajnost da je glavni intervju idućega broja Ića&pića (travanj) posvećen upravo Andréu Chiangu.

U tome kontekstu, nije onda čudno da su se dvojica Azijaca spomenute četvorke našla u vrhu ovogodišnje liste Asia's 50 Best, proglašene na svečanosti održanoj u Bangkoku. Drugu godinu zaredom trijumfirao je restoran Gaggan iz Bangkoka, drugo mjesto zauzeo je, kao i prošle godine, tokijski Narisawa, već dugo najbolji restoran Japana, barem prema listi 50 Best (restoran se redovito plasira i na listu World's 50 Best), dok je na prestižnu treću poziciju stigao Restaurant André iz Singapura.

U svojoj četvrtoj godini lista Asia's 50 Best uključila je i 10 novih restorana, od kojih tri stižu iz Japana. Kina broji čak 13 lokala na listi, a Singapur i Japan izjednačeni su s 10. Zastupljeno je ukupno 13 zemalja, više nego ikada prije, što pokazuje porast izbora vrhunskih gastro doživljaja u današnjoj Aziji.

U svom istoimenom restoranu u Bangkoku, chef Gaggan Anand crpi inspiraciju iz street fooda svoje rodne Kalkute, a njegov je forte reinterpretacija tradicionalne indijske kuhinje, uz uporabu modernističkih tehnika. Pristup mu je inventivan, avanturistički i vrlo individualan, ali i s mnogo poštovanja prema indijskom kulinarskom naslijeđu. Nakon debija na svjetskoj listi 50 najboljih restorana 2014, i to na br. 17, Gaggan je lani skočio na 10. mjesto te br. 1 na Asia's 50 Best.

Ovogodišnja zemlja domaćin, Tajland, na listi je još bila zastupljena i restoranima Nahm (8.), Issaya Siamese Club, koji je skočio za 20 mjesta i sada zauzima devetnaesto, te Eat Me na br. 23. Što se tiče pojedinačnih nagrada zemalja, Narisawa (2.) je najbolji restoran u Japanu, i to četvrtu godinu zaredom. Četiri od preostalih devet japanskih restorana plasiralo se u top-20, a skor te zemlje pojačavaju i tri newcomera - La Maison De La Nature Goh (dijeli 31. mjesto) iz Fukuoke, te tokijski Den (37.) i Kikunoi (42.) iz Kyota.

Skokom za dva mjesta André Chiangov restoran André (3.), po četvrti put zaredom, drži titulu najboljeg restorana Singapura. Proširujući svoj utjecaj u regiji, Chiang je također impresionirao goste svog restorana Raw u Taipeiju (ušao je na listu kao 46.). Uz poznate favorite - Waku Ghin (6.) legendarnog australskog chefa japanskog podrijetla, Tetsuye Wakude, zatim Les Amis (12.), Burnt Ends (14.) chefa Davea Pynta (vidi intervju u prošlom broju Ića&pića) te Tippling Club (dijeli 31. mjesto) chefa Ryana Clifta (također intervju u prošlom broju Ića&pića), Singapur ima i dva nova predstavnika na listi - Corner House (17.) i Wild Rocket (38.).

Amber (4.) iz Hongkonga vratio je titulu najboljeg restorana u Kini (preuzeo od prošlogodišnjeg pobjednika Ultravioleta, 7.), dok se među preostalih osam restorana Hongkonga s liste nalazi i novopridošli Ta Vie (48.).

Mingles iz Seula (15.) ima dvostruki razlog za slavlje. Osim naslova Highest New Entry, restoran je osvojio i titulu najboljeg restorana u Koreji. Valja spomenuti da se tu radi o restoranu vrlo zanimljivog chefa Mingooa Kanga, koji kuha svoju verziju korejske kuhinje, stapajući lokalne namirnice s tradicionalnim zapadnjačkim utjecajima i metodama. Taj inventivni i avanturistički restoran sa samo 45 mjesta snažno utire put Koreje na azijsku gastro scenu.

New entry rezultat zabilježile su i dvije nove zemlje na listi. Gallery Vask (39.) iz Manile proglašen je i najboljim restoranom Filipina, a Locavore (49.) s Balija najboljim restoranom Indonezije. Indian Accent digao se za 13 mjesta i ušao u top-10 (9.) te je ujedno nagrađen i kao najbolji restoran u Indiji, i to drugu godinu zaredom. Krug pobjednika također uključuje Le Mout (30.), koji je zadržao titulu najboljeg restorana Tajvana, Ministry of Crab iz Colomba (25.) osigurao je priznanje najboljeg restorana u Šri Lanki, dok se Cuisine Wat Damnak (43.) iz Siem Reapa vraća kao najbolji restoran Kambodže.

Nagradu One to Watch dobio je tokijski restoran Florilège (izvan liste, ali identificiran kao zvijezda u usponu), inače posvećen modernoj francuskoj kuhinji (chef i vlasnik Hiroyasu Kawate).

Najbolja azijska slastičarka je Cheryl Koh (rođena u Singapuru), koja je, prije povratka u rodni grad u 2013., svoje vještine brusila u restoranima s Michelinovim zvjezdicama u Parizu te u Dubaiju i Hongkongu. Oslanjajući se na iskustva koja je stekla kao slastičarka u već spomenutu restoranu Les Amis (osnovali su ga Ignatius Chan i Justin Quek, vidi intervju s Quekom u prošlom broju Ića&pića), u travnju 2015. pokrenula je lokal Tarte Cheryl Koh u centru Singapura (dio Les Amis Groupa).

Nagradu Chefs Choice osvojio je chef Paul Pairet (rođen u Francuskoj), za kojeg su glasovale kolege chefovi s liste Asia's 50 Best. Pairet je poštovanje svojih kolega zaradio zahvaljujući radu u dvama iznimno uspješnim i utjecajnim šangajskim restoranima – Mr & Mrs Bund (28.) i avangardnom Ultraviolet (7.). Njegova provokativnost i inovativan duh te eksperimentiranjem inspirirana jela snažno utječu na chefove diljem svijeta.

Nagrada Highest Climber pripala je tokijskom Quintessenceu (20.), koji se digao za čak 29 mjesta u odnosu na prošlu godinu. Chef tog restorana, Shuzo Kishida, usavršio je svoje sposobnosti u pariškome L'Astranceu (chef Pascal Barbot, tri Michelinove zvijezdice), a njegova moderna francuska kuhinja impresionira neobično maštovitom prezentacijom, inovativnom uporabom svježih namirnica te pozornošću koju poklanja detaljima.

Ostali nagrađeni su - chefica Margarita Forés s Filipina, s titulom Najboljeg ženskog chefa Azije i chef David Thompson (Nahm, Bangkoku i Long Chim, Singapur), ovogodišnji dobitnik Nagrade za životno djelo Diners Cluba.

Evo i čitave liste Asia's 50 Best za 2016:

1. Gaggan (Bangkok, Tajland)

2. Narisawa (Tokioo, Japan)

3. Restaurant André (Singapur)

4. Amber (Hong Kong, Kina)

5. Nihonryori RyuGin (Tokio, Japan)

6. Waku Ghin (Singapur)

7. Ultraviolet (Šangaj, Kina)

8. Nahm (Bangkok, Tajland)

9. Indian Accent at The Manor (New Delhi, Indija)

10. Lung King Heen (Hongkong, Kina)

11. Hajime (Osaka, Japan)

12. Les Amis (Singapur)

13. 8 ½ Otto E Mezzo Bombana (Hongkong, Kina)

14. Burnt Ends (Singapur)

15. Mingles (Seul, Koreja)

16. L'Effervescence (Tokio, Japan)

17. Corner House (Singapur)

18. Fu He Hui (Šangaj, Kina)

19. Issaya Siamese Club (Bangkok, Tajland)

20. Quintessence (Tokio, Japan)

21. Shinji By Kanesaka (Singapur)

22. Jungsik (Seul, Koreja)

23. Eat Me (Bangkok, Tajland)

24. Takazawa (Tokio, Japan)

25. Ministry of Crab (Kolombo, Šri Lanka)

26. Sushi Sato (Tokio, Japan)

27. The Chairman (Hongkong, Kina)

28. Mr & Mrs Bund (Šangaj, Kina)

29. Jaan (Singapur)

30. Le Moȗt (Taichung, Tajvan)

31. La Maison De La Nature Goh (Fukoka, Japan)

31. Tippling Club (Singapur)

33. Tenku RyuGin (Hongkong, Kina)

34. Fook Lam Moon (Hongkong, Kina)

35. Robuchon au Dôme (Macao, Kina)

36. Iggy’s (Singapur)

37. Den (Tokio, Japan)

38. Wild Rocket (Singapur)

39. Gallery Vask (Manila, Filipini)

40. L'Atelier De Joel Robuchon (Hongkong, Kina)

41. Bo Innovation (Hongkong, Kina)

42. Kikunoi (Kyoto, Japan)

43. Cuisine Wat Damnak (Siem Reap, Kambodža)

44. Wasabi by Morimoto (Mumbai, Indija)

45. Bukhara (New Delhi, Indija)

46. Raw (Taipei, Tajvan)

47. Nihonbashi (Kolombo, Šri Lanka)

48. Ta Vie (Hongkong, Kina)

49. Locavore (Bali, Indonezija)

50. La Yeon (Seul, Južna Koreja)