Iće i piće

Gozba za literarnu nagradu

Velimir Cindrić

Siječanj je, složit ćete se, obično razdoblje koje obuzda i najenergičnije među nama. Praznici su iza nas, a život se vraća u normalu. No, za mene protekli siječanj nije bio dug zbog kratkih i sivih dana, već zbog toga što sam jedva dočekao posljednji vikend tog blues mjeseca. Naime, nakon prošlogodišnjeg iskustva, radovao sam se 43. izdanju dodjele ugledne literarne nagrade Nonino u talijanskome mjestašcu Ronchi di Percoto nedaleko Udina. Poziv je stigao i ove godine od obitelji Nonino, odnosno bračnog para Benita i Giannole Nonino te njihove tri kćeri, Antonelle, Cristine i Elisabette, koji zajednički vode tu obiteljsku tvrtku što se svojim profinjenim grappama proslavila u čitavu svijetu.

Budući sam na ovome mjestu već detaljnije pisao o toj obiteljskoj tvrtci i robnoj marci Nonino, jednom od najvažnijih imena u povijesti grappe, odnosno najzaslužnijem za promociju nekadašnje grube žestice ruralnoga područja u profinjeno piće koje staje uz bok probranim whiskyjima, konjacima, rumovima i ostalim klasicima svijeta destilata.

Vikendu posvećenom Nagradi Nonino veselio sam se ponajviše jer se radi o vrlo atraktivnoj mješavini kulture, gastronomije i enologije, a posebno svijetu vrhunske grappe, u kojem posebna izdanja marke Nonino svake godine igraju iznimno važnu ulogu.

Kao i svake godine, svečanosti povodom Nagrade Nonino započinju koktelom i svečanom večerom u petak navečer u obiteljskom hotelu La' di Moret u Udinama, u kojem se nalazi Il Fogolar, jedan od ponajboljih i višekratno nagrađivanih restorana u gradu. Nekada davno, 1905, na mjestu današnjega hotela postojalo je jednostavno prenoćište s kuhinjom, postaja putničkih kola iz Austrije i Mađarske, gdje su se mijenjali konji. Danas se radi o modernom hotelu koji vodi četvrta generacija obitelji Marini, a čiji restoran pripada lancu pod znakovitim imenom Il piatto del buon ricorda. Chef restorana Stefano Basello i njegova ekipa tu nude savršenu kombinaciju tradicionalnih furlanskih i inovativnih jela, uvjerljivih lokalnih okusa, maštovite prezentacije i boja.

Naravno, koktel je započeo pićima s najnovije liste Noninovih aperitiva – Aperitivo Nonino Giannola Style (dugo osvježavajuće piće od Amara Nonino Quintessentia, nadopunjenog šampanjcem ili proseccom), L'Aperitivo de il Maestro, Nonino Fashion i mnogim drugim, koje su vješto spravljali Noninovi barmeni (čitavu knjižicu s receptima vrlo zanimljivih koktela moguće je skinuti na stranici grappanonino.it). Uz pića su posluženi sitni zalogaji pod imenom Golosità dell Adriatico – pržene girice, račići i krakovi sipica, kao i kreativne kombinacije ribe i morskih plodova s različitim namirnicama.

Fotografije: Nonino

Večera za odabrano društvo od 30-ak osoba održana je u zasebnoj sali restorana, a chef Basello za početak je ponudio kreaciju La Rosa di Gorizia, i Gamberi Rosa con coulis di arancia e Grappa Nonino Riserva AnticaCuvèe aged 5 Years, jelo u kome je glavna zvijezda ruža Gorice, odnosno najcjenjenija vrsta crvenog radiča (doista se na tanjuru služi u obliku ruže), koja se tradicionalno kombinira s hobotnicom ili gamberima, kao u ovom slučaju. Jelo je, sukladno prilici, bilo spravljeno s paradnom Noninovom Riservom AnticaCuvèe, iznimno profinjenim pićem, koje preporučujem za uživanje i zasebno, čim vam se za to pruži prilika. Radi se o grappi od komine mješavine sorata (cabernet sauvignon, merlot i schioppettino), manufakturno destiliranoj i prirodno odležanoj pet godina u barrique bačvicama (limitirane, brojčano označene serije boca).

Jelo je pratila La Tunella Chardonnay 2010, mirisno vino voćnih nota tropskoga voća, ananasa i cvijeća. Profinjeno i elegantno, lagana tijela i vrlo lijepo uravnotežene živosti i svježine, sjajno je odgovaralo laganome predjelu, ali i rižotu koji je slijedio (kažu da je i dobar pratitelj tjesteninama, svim ribljim i jelima od jaja).

Basello je naredno jelo nazvao Risotto Acquarello Trionfo dell'Adriatico al Profumo di Grappa Nonino Monovitigno Chardonnay in barriques. Radilo se o vrhunski spravljenome rižotu s najsitnijim račićima, tijelima minijaturnih sipa, salikornijom (morske šparoge) i sipinim crnilom u prahu, sve poprskano jednosortnom grappom od chardonnaya (najnoviji proizvod Nonina su sprejevi s grappama za aromatiziranje jela pred gostom). Uz rižoto je poslužena i sjajna Grappa Nonino Monovitigno Chardonnay, godinu dana odležana u barrique bačvicama.

Prije glavnog jela poslužen je osvježavajući Sorbetto al Pirus Nonino Distillato di Pere Williams della Val Venosta, definitivno najbolja vilijamovka koju sam ikada kušao, dobivena od premium krušaka vodećeg uzgajivača sorte Williams iz Val Venoste u Južnome Tirolu. Vrijedi svakog centa od 56,50 eura, koliko košta boca od 700 ml.

Glavno jelo, Filet brancina umotan u blitvu uzgojenu neposredno uz morsku obalu na pjeni od mlade soli, također je za stolom bilo poprskano grappom, u ovom slučaju Grappa Nonino Monovitigno Sauvignon Blanc, da bi se skladno spojilo s pratećim Specogna Duality Sauvignonom 2015, fino strukturiranome, intenzivnom i kompleksnom, ali pitkome vinu. Duality u imenu dolazi od kombinacije grožđa sauvignona iz dva vinograda potpuno različitih karakteristika – cru s južnih obronaka (vinu daje strukturu, toplinu i mekoću) i onoga sa sjeveroistočnih (sortne note i kiseline za svježinu).

Konac večere Basello je namijenio Kremi od badema i coulisu od marelice s ušećerenim bademima i Grappom Nonino Monovitignio Moscato. Osvježavajući desert kremozne teksture, bogat okusima badema i zanosnom muškatnom aromom grappe bio je nadopunjen Grappom Nonino Riserva aged 8 Years, jednom od perjanica robne marke Nonino, vrlo elegantnoj mješavini grappa Monovitigno Merlot, Malvasia, Friulano i Moscato, osam godina odležanoj u barrique bačvicama (limitirane, brojčano označene serije boca). Potom su sitne kolačiće i slatkiše pratile još Grappa UE Aquavite d'Uve Nonino, Monovitigno e Gran Riserva.

Subota je bila rezervirana za središnji dio priredbe – svečanu dodjelu Nagrada Nonino. Među tisućama nagrada za literaturu širom svijeta, Nagrada Nonino jedina slovi za predskazatelja velike Nobelove nagrade. Naime, u novom tisućljeću čak se pet dobitnika Nagrade Nonino ovjenčalo, u roku od najviše osam godina po primitku tog priznanja, i Nobelovom nagradom.

Nagrada je započela skromno, 1975, pod imenom Nonino Risit D'Aur, a bila je namijenjena stimuliranju, nagrađivanju i službenom priznanju izumirućih furlanskih sorata grožđa te očuvanja bioraznolikosti teritorija. Potom joj je 1977. dodana i Nagrada Nonino za literaturu (od 1984. nadopunjena međunarodnom konkurencijom) te nagrada za životno djelo, pod nazivom Velikan našeg doba. No, baš je Nagrada Nonino za literaturu stekla svjetsku slavu, vjerojatno zahvaljujući uglednim članovima žirija, poput britanskog književnika i Nobelovca V.S. Naipaula, engleskog filmskog i kazališnog redatelja Petera Brooka, francuskog filozofa i sociologa Edgara Morina i talijanskog filmskog redatelja i scenarista Ermanna Olmija.

I ove godine predane su te tri nagrade u prepunoj dvorani destilerije Nonino u Percotu, koja je za tu prigodu pretvorena u veliki restoran. Trofej u obliku boce legendarne Grappe Cru Monovitigno Picolit, prve jednosortne grappe uopće, napravljene od komine istoimene lokalne sorte grožđa, za koji je ambalažu osmislila poznata venecijanska staklarska tvrtka Venini, primila su tri dobitnika. Nagrada Risit D'Aur pripala je neprofitnoj organizaciji barmena P(OUR), za rad na projektima poput PourProject Amazonia, zapravo planu za izgradnju ekološke strukture u prašumi Amazone, konkretno potpori proizvodnje Ajé Negro, fermentiranog soka od manioke, koji stoljećima proizvodi lokalna zajednica Bora, a koji rabe barmeni širom svijeta (za ručkom nam je poslužen i koktel NoninoTonic con sorpresa, u kojem je koktel od grappe i tonic watera začinjen baš Ajé Negrom). Nagradu Velikan našeg doba primio je talijanski filozof Giorgio Agamben, dok je najvažnija - Međunarodna nagrada Nonino za literaturu, pripala albanskom književniku Ismailu Kadareu, svjetskom literarnom velikanu s pariškom adresom. Usput, s obzirom da Kadarea mnogi drže boljim piscem od Orhana Pamuka, a svakako čitljivijim, neće biti na odmet da pročitate njegov najnoviji roman „Lutka“ ili neki od njegovih klasika – „General mrtve vojske“, „Palača snova“ i „Tri elegije za Kosovo“ (mogu se naći u našim knjižarama, antikvarijatima i knjižnicama).

Svečanost je popraćena prigodnim glazbenim i plesnim programom, nakon čega je poslužen ručak za više od 600 uzvanika. Još prije priredbe, pred salom destilerije, gosti su se počastili pjenušcem Brût di Gianni Brera te aperitivima, grappama i koktelima iz raskošnog kataloga Nonina (Aperitivo Nonino Giannola Style s pjenušcem Ribolla Gialla Toblar Specogna, Aperitivo Nonino That's Amaro, NoninoGinger i, posebno dobar, Tiki Pirus koktel od vilijamovke Il Pirus Nonino Williams, koji je potpisao poznati barmen Simone Caporale). Naravno, uz to su sjajno išli zalogaji od vruće kuhane šunke s kosti i pršuta San Daniele, što su se, baš kao i više vrsta lokalnih kobasica, rezali pred gostima.

Ručak u destileriji započeo je s dvije vrste furlanskih sireva sirarne Taiedo s Grappom Nonino Monovitigno Moscato, a kušala se i Grappa Nonino Monovitigno Ribolla Gialla (Cru Vigna Nonino Butrio). Slijedila je gusta juha od karnijskoga graha s parmezanom i maslinovim uljem Mancianti, a za glavno jelo poslužena je patka s crvenom palentom iz Aquileje (od brašna crvenog kukuruza). Uz sve su posluženi bijelo vino Turian Ribolla Gialla 2016 te TiareMate Merlot 2015.

Potom se nazdravilo Grappom Nonino Antica Cuvèe 5 Years uz torrone. Tu slatku deliciju, koja je na pozornicu stigla u veličanstvenome bloku, sjekirom je, uz tuš bubnjara, raspolovio Benito Nonino, a potom su polovice razlomljene na manje komade, da bi svi imali prilike kušati taj sjajni slatkiš. Za one koji ne znaju, treba reći da je torrone zapravo nugat što nastaje od meda, šećera, bjelanjaka i prženih lješnjaka. Ovaj koji smo kušali u Noninu svake godine, posebno za svečanost dodjele nagrada, spravi 86-ogodišnji majstor te slatke delicije, Giovanni Verdese, vlasnik slastičarnice Canelin u mjestašcu Visone kod Alessandrije.

Nastavilo se flambiranim palačinkama s Amarom Nonino Quintessentia (à la crêpes Suzette), Lindovim crnim čokoladama praćenim odgovarajućim pićima (primjerice Lind 78% sparena je sjajno s Amarom Nonino Quintessentia), zatim Lindovim pralinama punjenim Grappom Nonino Monovitigno Moscato i slasnim marron glacéima s Grappom Nonino Vendemmia Riserva 18 mesi. Svečanost je zaključena plesom, uz sastav uživo, kavu Illy i toskanske cigare Le Grandi Riserve con il Fumoir Sigaro Toscano te punč od Amara Nonino Quintissentia.