Iće i piće

Novi adut JRE Hrvatska

Velimir Cindrić

Na Opatijsku rivijeru dolazim više puta godišnje već pola stoljeća, od dječačkih dana, i mogu reći da dobro poznajem sve atrakcije i tajne njezina poteza između Voloskog i Lovrana. Budući sam čuvenim Lungomarem prešao barem par tisuća kilometara, pored Ville Ariston, hotela s restoranom i terasom na jednom od najljepših položaja na Rivijeri, prošao sam stotinama puta. K tome, u njezinu sam restoranu jeo mnogo puta, najprije s roditeljima, onda za studentskih dana, a poslije sve rjeđe i rjeđe. Posljednji put tu sam, prije desetak godina, bio gost na jednome vjenčanju, a onda ništa… Nekada sam tu znao jesti dobru ribu i svježe škampe, ali kako sam sve više učio o svijetu gastronomije, a Villa Ariston stagnirala i često mijenjala kuhare, a s njima i razinu kvalitete, postajala mi je sve manje zanimljiva. No, izgleda da se stvari sada mijenjaju.

Koncem listopada, naime, stigla je vijest da je restoran Villa Ariston na Danima turizma u Malom Lošinju proglašen najboljim u Hrvatskoj (konkurirali su još splitska Bokeria Kitchen & Wine, San Rocco iz Brtonigle i zagrebački Zinfandel's Hotela Esplanade). Bez obzira što tko o tome izboru, kriterijima i žiriju mislio, sama činjenica da se Villa Ariston pojavila u konkurenciji značila je da se stvari pomiču, da rastu ambicije i nastojanja u gurmanskome smjeru. Dalo se to naslutiti još 2014. kada je otvorena preuređena Villa Ariston, ovaj put kao butik hotel i restoran na južnom ulazu u Opatiju. Tada je najavljeno da će samo desetak stalno zaposlenih, uz pomoć nekolicine sezonaca, pokušati napraviti velike pomake u kvaliteti. Tri godine poslije, to se i dogodilo.

Naime, početkom veljače u Villi Ariston prigodnim ručkom obilježen je ulazak restorana u udrugu JRE Hrvatska koja je dio europske gastronomske obitelji aktivne u 16 zemalja. Nije na odmet podsjetiti da JRE trenutačno obuhvaća više od 350 europskih restorana i chefova, s ukupno 180 Michelinovih zvjezdica i više od 4.000 bodova vodiča Gault Millau. Ne manje važno, riječ je i o više od sedam milijuna gostiju, 6.500 zaposlenih te prometu od 550 milijuna eura.

Hrvatska sekcija te udruge koju krasi 44 godina kulinarske tradicije (na ovom smo mjestu o tome već detaljnije pisali) u 2018. okuplja 14 restorana - Pergola (Savudrija), San Rocco (Brtonigla), Badi (Umag), Marina (Novigrad), Monte (Rovinj, 1 Michelinova zvjezdica), Zigante (Livade), Draga di Lovrana (Lovran), Villa Ariston (Opatija), Plavi podrum (Volosko), Boškinac (Novalja), Foša (Zadar), Pelegrini (Šibenik), Restaurant 360 (Dubrovnik) te Dubravkin put (Zagreb). Ove je godine JRE Hrvatska, zbog dolaska Ville Ariston i odlaska opatijske Bevande, koju je napustio chef Damir Tomljanović, ostao na prošlogodišnjem broju članova.

Dolaskom Ville Ariston u uglednu europsku udrugu JRE Hrvatska nije dobila samo jedan novi gastronomski adut u svome portfelju, već i objekt od iznimne povijesne i umjetničke vrijednosti. Naime, ideja o vili na tome mjestu započela je još davne 1908, kada je vlasnica zemljišta, barunica Hedwiga von Haas-Teichen iz Beča, naručila projekt kod graditelja Oswalda Meesea. Vila je potom dorađivana i adaptirana u nekoliko navrata, a današnji joj je oblik dao slavni Carl Siedl, bečki arhitekt koji je studirao na Politehničkom fakultetu u Zürichu te na Akademiji u Beču, a koji je glavninu svoga graditeljskog opusa ostvario na području Opatijske rivijere (među ostalima, vile Schmidt-Zabierov, Santa Maria, Magnolia i Frappart u Lovranu te Villa Edera, zgrada Vatrogasnog društva i crkva Navještenja u Opatiji).

Seidl je adaptacijama 1915. i 1924. Villu Astoriju pretvorio u pravi mediteranski dragulj povrh kamene hridi, koji je kroz povijest nosio imena Villa Haas i Villa Papo. Velika okućnica je u to doba pretvorena u tiho šetalište u engleskom stilu, a ispred vile i danas ponosno stoji, neki kažu, najstarija opatijska palma. Između dva svjetska rata, Villa Ariston bila je u vlasništvu talijanskog princa Andrea Boncompagnija, potom židovske obitelji Papo, dok je 60-ih dobila današnju funkciju hotela i restorana te ime koje nosi i danas, Villa Ariston (od grčkog aristos - najbolji, najplemenitiji). Kroz cijelo to razdoblje unutrašnjost Ville je gotovo u potpunosti očuvana, a njezine su sobe ugostile čitav niz članova kraljevskih obitelji, državnika i drugih poznatih ličnosti, uključujući članove obitelji Habsburg i Kennedy te slavnu modnu kreatoricu Coco Chanel.

Nove ambicije Ville Ariston, posebno u pogledu njezina gurmanskog restorana imaju se zahvaliti današnjem vlasniku Marku Barbiću, poduzetniku hrvatskih korijena s adresom u Milanu, direktorici hotela Cyntiji Vučaj te, onome tko te ambicije ostvaruje u kuhinji – chefu Robert Benziji. Benzia je, kako nam je to sam rekao na početku ručka, svoj profesionalni put započeo na području umjetnosti, posebno slikarstva i kiparstva, ali je atelje u međuvremenu, zahvaljujući strasti za hranu, zamijenio kuhinjom. Zahvaljujući svom talentu, iskustvu i školovanju u Italiji (ugledna kulinarska škola Etoile Academy Boscolo u Tuscaniji, nedaleko Viterba), Benzia svoju umjetničku kreativnost danas prenosi na svoja jela. Važnu kariku u ekipi restorana Villa Ariston igra i sommelier Marko Škarica, nositelj titule najboljeg sommeliera Istre i Kvarnera.

Nakon pića dobrodošlice (šampanjac Veuve Clicquot Brut) i sitnih zalogaja, te predstavljanja novoga člana JRE Hrvatska, započeo je ručak, koji je chef Robert Benzia osmislio u četiri slijeda, tri od morskih namirnica i deserta. Kako u tako kratkom meniju nije mogao pokazati ni djelić svoga repertoara, odlučio je prvi slijed podijeliti na tri cjeline, a treći na dvije, pa smo tako imali prilike zapravo kušati šest jela.

Započelo je hladnim predjelom, trisom zanimljivih kombinacija - terina od kvarnerskog škampa i orade s krekerom od pistacija, zatim hobotnica kuhana u vakuumu, s pjenom od luka kozjaka i hladnom caponatom te tartar od brancina s kremom od naranče i meda.

Kao toplo predjelo poslužen je crno-bijeli rižoto s kamenicama kuhanim u pivu i kavijarom od wasabija i peršina, a za glavno zanimljiv duo - role skuše s confitom cherry rajčica, kremom od povrća i sušenim maslinama te marinirani morski pas s pestom od tikvica i badema, čipsom od pancete, pjenušavom kremom od koromača i hrskavim povrćem. Uz sve je služena JRE Malvazija Kozlović, berba 2015, a kao začin JRE Chiavalon maslinovo ulje iz berbe 2016.

Ručak je završio desertom u obliku tortice od dvije vrste čokolade, s gel raviolima od konfitirane korice limuna i sladoledom od mandarine te Franck espressom.

Irina Ban iz JRE Hrvatska iskoristila je prigodu prisutne izvijestiti o planovima Udruge za 2018. Treći put po redu, nakon Muzeja prekinutih veza i baroknog dvorca Miljana, 10. ožujka održat će se gala priredba nazvana Talent & Passion Dinner, na kojem će kuhati svih 14 chefova iz restorana-članova Udruge, a prihod od ulaznica donirat će se u dobrotvorne svrhe (ulaznice za događaj su u prodaji u svim restoranima-članovima).

Isto tako, najavljen je i projekt Chefovi na moru, koji će dodatno povezati hrvatske i međunarodne chefove udruge JRE. Projekt je zamišljen u obliku gostovanja inozemnih chefova u hrvatskim restoranima-članova Udruge. Tradicionalno, JRE Hrvatska nastavlja i s aktivnostima koje uključuju tvrtke-partnere - Miele, Miva galerija vina, Franck, Kozlović i Chiavalon. U međuvremenu je odabrana i nova mješavina Maslinova ulja Chiavalon te Malvazije Kozlović, koje je, pod posebnom etiketom JRE proizvoda, moguće kušati u svim restoranima-članovima JRE Hrvatska. Osim toga, početkom travnja očekuje se i pojava novog izdanja nacionalnog vodiča restorana JRE Hrvatska 2018/2019, koji se izdaje uz potporu Hrvatske turističke zajednice.

Na koncu, ne sumnjamo da će Villa Ariston i chef Robert Benzia dodati novu vrijednost udruzi JRE Hrvatska, a gostima restorana idilične i poviješću bogate kuće, u svojoj raskošnoj sali i na kamenim terasama s pogledom na Kvarnerski zaljev, pružiti brojna kulinarska iznenađenja i užitke. Bit će zanimljivo pratiti razvoj restorana i mladog, ambicioznog chefa.