Iće i piće

L’Effervescence & Single Thread

Velimir Cindrić

Prošle jeseni živnuo je svijet gastronomije, krenuli su gastro kongresi, konferencije i festivali u fizičkome obliku, a obnovljene su i suradnje chefova i restorana u obliku posebnih večera, najprije iz susjedstva, a onda i iz udaljenijih krajeva. Nedavno sam pisao o jednoj takvoj lisabonskog Belcanta i njegovog chefa José Avilleza s Virgiliom Martínezom iz Centrala u Limi, koja se održala u Lisabonu, a koja je najavila nove susrete restorana s različitih kontinenata. Potom je Martínez nastavio svoju europsku „turneju“ suradnjom s barcelonskim Disfrutarom (chefovski trio – Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas) i, na koncu, s Ángelom Leónom iz Aponientea u Cádizu.

A sada je, koncem travnja, tokijski restoran L’Effervescence (chef Shinobu Naemae, vidi intervju: Iće & Piće br.49) objavio svoju prvu suradnju s hvaljenim chefom Kyleom Connaughtonom iz restorana SingleThread (50 Best nagrada „One to Watch“ 2018) u Kaliforniji. Ove večere bit će više od suradnje dvaju restorana s po tri Michelinove zvjezdice – predstavljanje „postpandemijskog“ Tokija i pogled u budućnost gastronomije iz japanske perspektive. Bit će održane dvije večere - u ponedjeljak, 30. svibnja u L’Effervescenceu i u srijedu 1. lipnja u lokalu Citabria Annex.

„Nakon duge razdvojenosti zbog pandemije i strogih zatvaranja u Japanu, ovo je sjajno vrijeme za proslavu ponovnog okupljanja. Pokazujemo svijetu da smo spremni surađivati, okupljati ideje i pokazati što možemo učiniti da zajednički oblikujemo kulture“, rekao je Kyle Connaughton povodom objave suradnje.

Namae i Connaughton kreirali su ambiciozni meni koji uključuje blago lokalnog mora u jela temeljena na povrću, poslužen uz vino posebno odabrano za ove večere. Oba chefa iznimno cijene bogatstvo prirode i iskoristili su svoje opsežno znanje o poljoprivredi kako bi osmislili meni koji je je posveta očuvanju okoliša, zdravlja i društva uopće. Connaughton i njegova supruga Katina, inače, posjeduju i održavaju farmu u Healdsburgu u Kaliforniji, kojom opskrbljuju svoj restoran i svoju zajednicu, dok Namae istražuje održivi odnos između poljoprivrede i hrane na Sveučilištu u Tokiju.

Chef nije samo osoba koja kuha. Chef je čovjek i stanovnik ove planete i prije nego što je postao chef, stoga je važna i njegova usklađenost s prirodom. Osobno, uvijek vodim računa o drugim ljudima i okolini u svemu što radim“, istakao je Shinobu Namae.

Osim zajedničke strasti prema okolišu, obojicu chefova veže blisko prijateljstvo koje traje gotovo dva desetljeća. Njihove dosadašnje suradnje bile su zapažene i nezaboravne, što ovom prigodom najavljuje još jedan nezaboravni događa.

Večera 30. svibnja u L’Effervescence bit će otvorena za javnost, a rezervacije su već odabrane sustavom lutrije, jer je broj mjesta ograničen. Za večeru 1. lipnja u Citabria Annexu rezervacije nisu moguće jer se radi o privatnome događanju.

Ukoliko vam je Tokio nedostupan ili nemate sreće s lutrijom, a događaj vas zanima, ima još jedna mogućnost. Konferencija za novinare održat će se i putem livestreama 31. svibnja.