Iće i piće

Premio Nonino za trpezom

Velimir Cindrić

Nakon gotovo dvije i pol godine, ovoga sam se svibnja ponovo uputio prema Udinama na dodjelu nagrada Nonino, koju prati i čitav niz gurmanskih doživljaja, svih osmišljenih oko najraznovrsnijih plemenitih grappa domaćina nagrade, manufakturne obiteljske destilerije Nonino. Kažem nakon gotovo dvije i pol godine, jer je dodjela nagrade Nonino posljednji put održana u siječnju 2019. Idućeg, predpandemijskog siječnja 2020. nije održana jer su u isto vrijeme u San Franciscu morale biti prisutne tri generacije obitelji Nonino.

Povod je očito bio dovoljno važan otkazivanja dodjele nagrada koje se održavaju od 1975. Naime, destilerija Nonino iz Percota okrunjena je titulom „Spirit Brand/Distiller of the Year 2019“ na dodjeli Nagrada Wine Enthusiast Wine Star. Prigoda je bila još posebnija jer je ta najvažnija svjetska međunarodna nagrada slavila svoju 20. godišnjicu u kultnoj Palači likovnih umjetnosti u San Franciscu. A onda, narednoga siječnja 2021. dodjela nagrada Nonino nije održana iz svima nam dobro poznatih razloga.

Ove godine, svečanost je taktički premještena u svibanjski termin, doduše uz još neke pandemijske mjere. Naime, na središnjem dijelu priredbe, dodjeli nagrada, ovaj sam se put našao među 350, umjesto uobičajenih šest stotina uzvanika, koji su se okupili u destileriji Nonino u mjestašcu Ronchi di Percoto, dvadesetak minuta vožnje udaljenom od Udina. Radilo se o 45.(+2) izdanju ugledne Međunarodne literarne nagrade Nonino, koju prate još jedna pod nazivom „Masters of Our Time“, koja se dodjeljuje najvećim misliocima današnjice, te nagrada „Risit d’Aur“, posvećena različitoj lokalnoj problematici.

Poziv na svečanost stigao mi je od obitelji Nonino - Giannole i Benita, kao najstarije generacije, te njihove tri kćeri Antonelle, Christine i Elisabette, koji zajednički vode tu obiteljsku tvrtku što se svojim profinjenim grappama proslavila u čitavu svijetu.

Ako nekoga treba podsjetiti, ime Nonino vjerojatno je najvažnije u svijetu grappe, odnosno povijesti tog pića. Naime, obitelj Nonino najzaslužnija je za njegovu promociju iz grube žestice ruralnoga područja, nekada namijenjene isključivo pijancima, u profinjeno piće koje staje uz bok probranim viskijima, konjacima, rumovima i ostalim klasicima svijeta destilata.

Isto tako, onaj tko nije pratio moje dosadašnje izvještaje s ove priredbe možda će se zapitati otkud zajedno grappa i književnost, pa treba spomenuti da ta veza ima korijene u događaju iz 1973, kada su Giannola i Benito Nonino bili protagonisti prave revolucije u svijetu grappe, i to kako u načinu njezine proizvodnje, tako i promocije u Italiji i čitavome svijetu. Te je godine naime bračni par Nonino proizveo prvu monosortnu grappuMonovitigno Nonino, od lokalne sorte grožđa picolit. Taj raritet poslije su slijedile i druge jednosortne (monovitigno) grappe - schioppettino, pignolo i tazzelenghe, a potom i nama dobro poznate rebule, pa merlot, chardonnay, moscato...

A onda je, da bi stimulirala i nagradila uzgoj ribolle gialle i drugih odumirućih furlanijskih sorata, ali i sačuvala bioraznolikost lokalnog teritorija, obitelj Nonino u studenome 1975. utemeljila nagradu koju je nazvala Nonino Risit D'Aur. Ta je nagrada 1977, s očitom namjerom da trajno istakne problematiku ruralnog prostora, nadopunjena Literarnom nagradom Nonino, koja je 1984. dobila i međunarodnu konkurenciju te postala jedna od najvažnijih u svijetu književnosti. Od tada je dodijeljeno 37 nagrada piscima iz 23 različite zemlje, a o relevantnosti nagrade dovoljno govori podatak da je čak šest dobitnika, nakon što su primili Nagradu Nonino, ovjenčano i Nobelovom nagradom (posljednji, u prosincu, bio je Giorgio Parisi koji je Nagradu Nonino dobio 2005. u kategoriji „Masters of Our Time“), zbog čega je dobila nadimak „predskazatelja Nobelove nagrade“.

Ovogodišnji dobitnici nagrada su: organizacija Affido culturale, posvećena takozvanom „kulturnom udomiteljstvu“ djece (Nonino Risit D'Aur Prize), britanski pisac za djecu David Almond (Nonino International Prize), dok su dodijeljene dvije nagrade Masters of Our Time – američkoj filozofkinji, teoretičarki feminizma i profesorici političkih i društvenih znanosti Nancy Fraser te talijanskome filozofu Mauru Cerutiju.

Večer prije dodjele nagrada, dok su članovi žirija i dobitnici nagrada bili gosti u domu Noninovih, bio sam među uzvanicima na svečanoj večeri priređenoj za uski krug najvažnijih uvoznika i distributera grappe Nonino, koji se održao u jednom od ponajboljih restorana u Udinama, Zago.

Uz obvezni koktel dobrodošlice s grappama, sjajnim Noninovim Amarom Quintessentia te pićem L'Aperitivo Nonino BotanicalDrink (detaljnije o tome piću i Nonino GingerSpiritu pisao sam već na ovome mjestu), odnosno koktelima spravljenih od njih, posluženi su sitni zalogaji prženih morskih i povrtnih delicija, dok nas je u sali potom čekala večera s jelima na temu grappe.

Meni je započeo jakopskim kapicama s paprikom na kremi od divljih šparoga i samoniklog bilja (prateće vino: Biancosesto 2019, La Tunella) i rižotom s plodovima iz Jadranskog mora, poprskan Grappom Nonino Monovitignio Chardonnay iz barriquea (sprejevi s monosortnim grappama, kojima se dovršava jelo pred gostom uvedeni su u ponudu Nonina 2017), uz koji je poslužena Grappa Nonino Monovitignio Chardonnay in barriques sotto siglio. Nakon toga slijedio je osvježavajući predah u obliku sorbeta od kruške vilijamovke s Pirus Nonino Distillatom di Pere Williams.

Za glavno jelo poslužen je romb s cikorijom i hrskavim mladim špinatom (Duality Sauvignon 2020, Specogna), a za desert je na trpeze stigla prigodna kompozicija Bavarese ai tre Cioccolati (Grappa Nonino Riserva Aged 8 Years in barriques). Sve je dovršeno različitim grappama i pićem ÙE Nonino Monovitigno (lozovača od biranih zrelih grozdova) te Reservom ed Amaro Nonino Quintessentia.

Sve ovo redoviti je uvod u dan dodjele Nagrada Nonino, spektakla u svečano uređenoj glavnoj dvorani destilerije. Pokroviteljstvo priredbe i podatak da je sve poteklo od Nagrade Nonino Risit D'Aur ukazuje na to da dodjela Nagrade Nonino nije samo kurtoazna svečanost i promotivni alat slavne robne marke, već i praznik grappe te lokalnih jela i vina.

Prilikom dolaska na priredbu, u predvorju nas je dočekala gozba niza furlanijskih specijaliteta, predvođenih vrhunskim pršutom San Daniele (lokalno ime Persùt San Danêl), sjajnom domaćom šunkom i nekoliko vrsta kobasica lokalnih majstora te suhomesnate discipline. Naravno, sve je praćeno Noninovim grappama, amarom te novijim perjanicama – Nonino BotanicalDrinkom i Nonino GingerSpiritom, kao i koktelima od tih pića, bez obzira što je bilo tek 11 sati ujutro.

Svečano otvorenje priredbe s orkestrom, zborovima i plesačima, održani govori te ceremonija dodjele nagrada, bili su iznimno impresivan spektakl koji me, premda sam ga doživio već više puta, ponovo oduševio. Nakon svega prionulo se na ručak, koji je uvijek sastavljen od tradicijskih furlanijskih jela. Ovaj put početak je pripao lokalnoj svježoj ricotti iz Doline Soče (Val d'Isonzo) s mediteranskim začinskim biljem, uz što je poslužen koktel „Speranza“ s Grappom Nonino (autor: Salvatore „The Maestro“ Calabrese), dok su za predjelo posluženi cjalònsi na način Giannija Cosettija, furlanijska tjestenina punjena zelenim lisnatim povrćem na rastopljenom maslacu i posuta ribanim smeđim proljetnim tartufom (Pinot Grigio Ramato 2021, Specogna).

Za glavno jelo na trpeze je stigao Ganàsse di vigièl cu le sgnape Nonino e lis patàtis in tecia, furlanski naziv za pirjane teleće obraze u umaku s grappom Nonino Monovitigno Merlot te s krumpirom iz pećnice (Schioppetino di Prepotto 2019, Petrussa, vinarije koja je 1979. bila dobitnikom Nagrade Nonino Risit d'Aur).

Uz perjanicu destilerije - Grappu Nonino Riserva Antica Cuvée Aged 5 Years sotto siglio direttamente dalla piccola botte, razrezana je velika svečarska torta, koju je Pasticceria Beltrame izradila povodom 45.(+2) godišnjice Nagrade Nonino i 125 godina destilerske tradicije obitelji Nonino.

Nastavilo se već tradicionalnim flambiranim palačinkama s Amarom Nonino Quintessentia, pripremljenim u predvorju, kao šou za posjetitelje, i Lindovim pralinama punjenim Grappom Nonino Monovitigno Moscato. Gurmanski doživljaj zapečaćen je provodom na plesnom podiju uz živu glazbu.

Već sam više puta na ovome mjestu spomenuo da grappa Nonino zaslužuje pažnju svakog gurmana koji znade cijeniti fina pića, a za nas je sreća što ta robna marka ima i vrlo agilnog distributera za Hrvatsku, pa sada profinjene grappe Nonino sve češće susrećemo u ponajboljim domaćim restoranima. To ujedno znači da se širi izbor grappa Nonino može naći i u vinotekama i boljim delikatesama te će svaki ljubitelj vrhunske kapljice moći stvarati i nadopunjavati svoju kolekciju jednosortnih grappa i riservi.

Da se radi o proizvodima čiju su kvalitetu prepoznali brojni znalci širom svijeta potvrđuje i činjenica da Nonino danas polovicu svoje proizvodnje prodaje u Italiji, a drugu polovicu širom svijeta, u ukupno više od 70 zemalja, među kojima posebno mjesto zauzimaju Njemačka, Austrija i Švicarska, ali sve više i Sjedinjene Države i Kanada, pa je budućnost robne marke doista svijetla.

U svemu posebnu ulogu igra i Premio Nonino, nagrada kojom se slave najveći intelektualci svijeta, velikani misli koji su se, eto, zahvaljujući Noninu dotakli i grappe. U prethodnim izvještajima s dodjele Nagrade Nonino već sam citirao kineskog pisca Moa Yana, dobitnika Međunarodne nagrade Nonino 2005 (ali vrijedi ponoviti): „Grappa je destilat vrlo specifična karaktera, jer u sebi posjeduje beskrajni entuzijazam obitelji Nonino, kao i romantičnu strast koja uz to ide“. Onaj tko je kušao Grappu Nonino, može se samo složiti.