Iće i piće

Michelin promovira film

Velimir Cindrić

Po prvi put u svojoj povijesti restoranski vodič Michelin pridružio se promociji nekog filma. Dakako, radi se o gastronomiji, filmskoj priči koja sjajno ilustrira kako hrana može biti kreativna poveznica i koja duhovito dočarava svijet zvjezdanih restorana. Film Indijski začin na francuski način (The Hundred-Foot Journey), predstavljen na premijeri u New Yorku, čitavo je ljeto imao podršku slavnog gastro-autoriteta, sve do njegove pariške premijere 4. rujna (istoga datuma pojavio se i u našim kinima). Zanimljivo je da je Michelin za chefove s Michelinovim zvjezdicama u Parizu priredio posebnu projekciju.

Film je istovremeno lijepa ilustracija o tome kako gastronomija zbližava ljude, ali i svojevrsna oda mješavini kultura i okusa u kuhinji. Priča savršeno pokazuje kako je hrana zapravo prozor u svijet, koliko potiče kreativnost i učenje, kako najistaknutiji chefovi moraju biti znatiželjni i spremni prekoračiti prag svoje kuhinje i otvoriti se drugima. Film također objašnjava koji su sve elementi potrebni da bi neki restoran osvojio Michelinovu zvjezdicu - kvalitetne namirnice, kontrola priprave i okusa, kao i jedinstvena osobnost chefa te konzistentno kuhanje. Sve je to stvar učinkovitosti, strogosti i nadasve timskog rada, rekao je Michael Ellis, direktor Michelinovih izdanja.

Sadržaj filma: Hassan Kadam ima smisla za kuhanje, nešto što bi se moglo nazvati apsolutnim okusom. Nakon što je napustio svoju rodnu Indiju, Hassan i obitelj Kadam, na čelu s njegovim ocem, naseli se na jugu Francuske, u mirnom mjestašcu Saint-Antonin-Noble-Val, idealnom mjestu za život. Obitelj planira otvoriti indijski restoran, Maison Mumbai. No, kad gospođa Mallory, ohola vlasnica i chef poznatog mjesnog restorana Tužna vrba, kojeg krasi Michelinova zvjezdica, čuje za projekt obitelji Kadam, počinje nemilosrdni rat. Indijska kuhinja sukobljava se s francuskom haute cuisine. Da bi se stvari zakomplicirale, Hassan kombinira strast za francusku kuhinju i za lijepu sous cheficu Marguerite. Njegov dar za kreiranje festivala okusa lijepo ujedinjuje dvije kulinarske kulture. Selo je sada okupano zanosnim mirisima i prepuno života, pa čak i rigidna gđa. Mallory to ne može ignorirati. Ta žena, nekadašnji Hassanov rival, s vremenom prepoznaje njegov talent i uzima ga pod svoje okrilje.

Film je režirao Lasse Hallström, a igraju Helen Mirren, Om Puri, Manish Dayal i Charlotte Good. Scenarij je napisan prema književnom predlošku Richarda C. Moraisa, a produkciju potpisuju Steven Spielberg, Oprah Winfrey i Julija Blake.

Istovremeno, u domaćim kinima počela je igrati i komedija Glavni kuhar (Chef) u režiji Jona Favreaua, s čitavom galerijom sjajnih glumaca (Jogn Leguziamo, Scarlett Johansson, Dustin Hoffman, Pliver Platt, Robert Downey Jr).

Sadržaj filma: Carl Casper (igra ga osobno Jon Favreau) je glavni kuhar u uglednom restoranu u Los Angelesu. Jednoga dana iznenada odluči dati otkaz jer u svojoj kuharskoj kreativnosti ne želi popustiti nametljivom vlasniku restorana i trenutno se nađe u situaciji - što dalje? Odlazi u Miami, gdje zajedno s bivšom suprugom, prijateljem i sinom otvori pokretnu kuhinju. Na cesti se Carl polako vraća svojim korijenima. Film je bio prikazan na ovogodišnjem Pulskom festivalu.

Oba filma daju lijep uvid u svijet profesionalnog kuhanja, hrane i restorana, doduše na stilski sasvim različit način. U svakom slučaju, oba vrijedi pogledati.