Iće i piće

Nova top lista latinoameričkih restorana

Velimir Cindrić

Sve one koji pomno prate zbivanja na svjetskoj restoranskoj sceni bit će zanimljivo vidjeti što je donijela nova lista Latin America's 50 Best Restaurants 2014 sponsored by S. Pellegrino & Aqua Panna, svečano objavljena početkom rujna, zajedno s još 17 pojedinačnih nagrada za kuhare i restorane diljem regije.

Svečanosti, održanoj u Limi, glavnome gradu Perua, u organizaciji William Reed Business Medije (The Restaurant Magazine), autoriteta koji stoji iza poznate liste World's 50 Best Restaurants, nazočili su chefovi, gastro kritičari i vodeći ljudi restoranske industrije u regiji.

Na priredbi je proslavljen uspjeh peruanskog restorana Central, koji je zaradio titulu Najboljeg restorana u Latinskoj Americi, popevši se tri mjesta u odnosu na prošlu godinu. Central, pod vodstvom chefa-vlasnika Virgilia Martíneza, istovremeno je imenovan i najboljim restoranom Perua.

Centralu su priznanje, prije svega, priskrbila raznovrsnost njegove ponude - od izvornih predjela kao što su pisco sour s listovima koke i jela poput tiradita posluženog sa cevicheom od tigrova mlijeka, preko originalnog interijera restorana do urbanog voćnjaka, gdje se stalno eksperimentira s novim vrstama voća i bilja.

Drugo mjesto na listi zauzeo je već dobro poznati Astrid y Gaston, također iz Perua, dok su, jednako tako znani, D.O.M. i Mani, oba iz Brazila, rangirani su na trećem i četvrtom mjestu. Relativni novitet predstavlja čileanski restoran Boragó, koji je zauzeo peto mjesto. S. Pellegrino ujedno je restorane Boragó i D.O.M. proglasio najboljim restoranima u Čileu i Brazilu.

Konačno, najbolji restorani u ostalim zemljama su: Pujol u Meksiku (6. na listi); Tegui u Argentini (9.); Parador La Huella u Urugvaju (17.); Alto u Venezueli (18.); Gustu u Boliviji (32.); i Criterion u Kolumbiji (39.).

Držim da lista pruža vjerodostojne preporuke za čitavu regiju, jer se temelji na mišljenju više od 250 članova akademije Latin America's 50 Best Restaurants, vrlo utjecajne skupine stručnjaka s područja ugostiteljstva, odnosno regionalne kulinarske scene. U svakom slučaju, lista predstavlja veliki izazov latinoameričkim restoranima, prije svega zbog toga što privlači pozornost gurmana i profesionalaca iz cijelog svijeta, rekao je direktor priredbe William Drew.

Osim priznanja restoranima svrstavanjem na listu top-50, na priredbi su dodijeljene i pojedinačne nagrade. Nagrada One To Watch otišla je restoranu Ambrosia iz Čilea; nagrada Veuve Clicquot za najboljeg ženskog chefa uručena je Eleni Reygadas iz restorana Rosette (Meksiko), dok je nagrada Highest Climber, pod pokroviteljstvom tvrtke Zacapa (čuveni rum) otišla u El Baqueano (Argentina). Highest New Entry Award, pod pokroviteljstvom Les Conciergesa, dodijeljen je, također argentinskome, Tarquinu. Nagrada za životno djelo Diners Cluba predana je Alexu Atali iz brazilskog restorana D.O.M, a vrlo prestižni Chefs' Choice Award, pod pokroviteljstvom tvrtke Telefónica, pripao je Gastónu Acuriju, majstoru iz peruanskog restorana Astrid y Gastón.

Evo čitave liste Latin America's 50 Best Restaurants 2014:

1. Central (Lima, Peru)

2. Astrid y Gastón (Lima, Peru)

3. D.O.M. (São Paulo, Brazil)

4. Maní (São Paulo, Brazil)

5. Boragó (Santiago, Čile)

6. Pujol (Mexico City, Meksiko)

7. Maido (Lima, Peru)

8 Biko (Mexico City, Meksiko)

9. Tegui (Buenos Aires, Argentina)

10. Quintonil (Mexico City, Meksiko)

11. Malabar (Lima, Peru)

12. Mocoto (São Paulo, Brazil)

13. Roberta Sudbrack (Rio de Janeiro, Brazil)

14. Aramburu (Buenos Aires, Argentina)

15. La Mar (Lima, Peru)

16. Tarquino (Buenos Aires, Argentina)

17. Parador La Huella José Ignacio (Maldonaldo, Urugvaj)

18. El Baqueano (Buenos Aires, Argentina)

19. Pangea (Monterrey, Meksiko)

20. Fiesta (Lima, Peru)

21. Chila (Buenos Aires, Argentina)

22. La Cabrera (Buenos Aires, Argentina)

23. Tomo 1 (Buenos Aires, Argentina)

24. Sud 777 (Mexico City, Meksiko)

25. Manzanilla (Ensenada, Meksiko)

26. MeroToro (Mexico City, Meksiko)

27. Rafael (Lima, Peru)

28. Alto (Caracas, Venecuela)

29. Oviedo (Buenos Aires, Argentina)

30. Osaka (Santiago, Čile)

31. La Picanteria (Lima, Peru)

32. Gustu (La Paz, Bolivija)

33. Rosetta (Mexico City, Meksiko)

34. Remanso Do Bosque (Belém, Brazil)

35. Olympe (Rio de Janeiro, Brazil)

36. Epice (São Paulo, Brazil)

37. Ambrosía (Santiago, Čile)

38. Attimo (São Paulo, Brazil)

39. Criterión (Bogotá, Kolumbija)

40. Francis Mallman 1884 (Mendoza, Argentina)

41. Amaranta (Toluca, Meksiko)

42. Corazón de Tierra (Ensenada, Meksiko)

43. Harry Sasson (Bogotá, Kolumbija)

44. Fasano (São Paulo, Brazil)

45. La Bourgogne (Punta del Este, Uruguay)

46. El Cielo (Bogotá, Kolumbija)

47. Sucre (Buenos Aires, Argentina)

48. Elena (Buenos Aires, Argentina)

49. Leo Cocina y Cava (Bogotá, Kolumbija)

50. Pura Tierra (Buenos Aires, Argentina)