Iće i piće

Ratovi zvijezda u bruklinskoj sladoledarni

Velimir Cindrić

Svima koji odlaze u New York, a pitaju me za neke posebne gurmanske adrese preporučim da svakako probaju sladoled u Ample Hills Creamery u Brooklynu, maloj sladoledarni s dvije ispostave (623 Vanderbilt Avenue i 305 Nevins Street). Sladoled je prirodan i vrlo ukusan, a Brian i Jackie, koji brinu o njemu, par s mnoštvom slasnih ideja.

Stvar nije nimalo neobična, jer nekada su, ne tako davno, na brežuljcima u Brooklynu pasla velika stada krava. Iako ih više nema, a travnati se brežuljci pretvorili u redove tipičnih njujorških brownstone kuća, u mnogim bruklinskim četvrtima još uvijek vlada idilični, pastoralni ugođaj malih američkih gradova. A niti jedan američki grad, zna se, nije potpun bez kvartovskih sladoledarni. Upravo tu svoje je mjesto našla Ample Hills Creamery sa svojom velikom ponudom prirodnih sladoleda, koji će svojim bogatim okusima svakoga podsjetiti na djetinjstvo, makar ono bilo i naše lokalno, recimo u slastičarnicama obitelji Lazić ili čak staroga Splendida (ukoliko ste odrasli u Zagrebu), gdje su se kuglice vanilije, čokolade, citrona, punča i jagode vadile iz starinskih valjkastih spremnika okruglih poklopaca.

Nije suvišno spomenuti da je Ample Hills Creamery dobila ime prema pjesmi Walta Whitmana Crossing Brooklyn Ferry, odnosno stihovima iz njih:

What is it, then, between us?
What is the count of the scores or hundreds of years between us?
Whatever it is, it avails not-Distance avails not and place avails not. I too lived-Brooklyn of Ample Hills, was mine.

Ample Hills vrlo je brzo stekao mnoštvo poklonika, ponajviše jer je nudio klasično, ručno rađen sladoled starinskih okusa, dakle nostalgiju na koju nitko nije imun. Ipak, uz klasični način priprave i vrhunske sastojke, kreacije nisu bile dosadne, već znatno unaprijeđene, o čemu govore i imena okusa – Salted Crack Caramel, Ooey Gooey Butter Cake, The Munchies, Snap Mallow Pop...

Naravno, sve zvuči vrlo privlačno, ali nije nikakva novost jer sladoledarna Ample Hills te poslastice nudi već godinama. Ono što jest novo je da sada sladolede Ample Hillsa mogu preporučiti i ljubiteljima filmskog serijala Ratovi zvijezda (koji nužno i ne moraju biti gurmani ili ljubitelji slatkog), mada mi i od same pomisli na invaziju fanatičnih sci-fi zaluđenika Hanom Solom i Lukeom Skywalkerom na male bruklinske sladoledarne dođe slabo. Na sreću, neće biti baš tako. Naime, početkom prosinca, pročitao sam vijest da 9. tog mjeseca bruklinski Ample Hills započinje distribuciju svoje ograničene serije Star Wars sladoleda (paketi od četiri polulitrene posude). U skladu s filmom, paket uključuje The Light Side, marshmallow sladoled s hrskavim komadićima, i The Dark Side, sladoled od crne čokolade s fudge browniesima od espressa.

Naravno, odmah se nameće pitanje kako je sladoledarna sa samo dva lokala postigla sporazum s jednom od najvećih franšiza svih vremena i zakvačila se za sedmi nastavak sage, Ratovi zvijezda: Sila se budi, koji će harati kinima svijeta ovih božićnih blagdana (naravno, prikazuje se i u nas). Odgovor je jednostavan. Naime, protekloga ljeta, Bob Iger, generalni direktor kompanije Disney naručio je putem interneta sladoled iz Ample Hillsa i toliko mu se svidio da je istoga časa postao veliki zaljubljenik, uostalom kao i svatko tko ga je ikada kušao. Oduševljeni Iger javio se vlasnicima sladoredarne, bračnome paru Brianu Smithu i Jackie Cuscuni, te ponudio pomoć u bilo čemu trebali.

Pomoć je nedavno rezultirala raskošnom investicijom od 4 milijuna dolara u svrhu gradnje novog, većeg proizvodnog pogona i proširenja lanca lokala, ali i plasmanu Ample Hillovih sladoleda u delikatesne radnje širom zemlje. Time je mali obiteljski posao počeo prerastati u veću tvtku. U međuvremenu, Brian i Jackie došli su na ideju osmisliti Star Wars sladoled, koji su odmah predstavili i Igeru. Igeru se ideja svidjela, pa ju je prenio ljudima iz Lucasfilma i J.J. Abramsu, režiseru filma Star Wars: Sila se budi.

Nakon što su se svi složili, Brian i Jackie bacili su se na posao osmišljavanja novog okusa, koji ne bi bio iz redovite ponude Ample Hillsa i samo zapakiran u posude s logotipom Star Warsa. Rezultat su bila dva već spomenuta sladoleda koji pričaju priču. Naime, The Light Sideosim marshmallowa i hrskavih komadića sadržava i prženi kokos, koji predstavlja tračak tamne strane u onoj svjetla, dok The Dark Side, jednakom filozofijom, u sebi krije perle bijele čokolade.

Naravno, u svijetu Ratova zvijezda ne nedostaje proizvoda koji se vezuju uz slavni serijal (ni sladoledi nisu neka novost, jer već postoji britanski Star Wars Stormtroopers na štapiću), pa tako ni nestrpljivo iščekivani nastavak Sila se budi nije iznimka. Gotovo svaki predmet može biti ukrašen likom iz daleke galaksije, bez obzira radi li se o kozmetici ili vrhnju za kavu. Ako se pitate je li sve to pretjerano, zasigurno niste poklonik Ratova zvijezda. Bez obzira na to, ukoliko za blagdane idete u New York, svakako probajte svijetlu ili tamnu stranu. A, ako tamo dođete u ljeto, otputite se u Brooklyn i uživajte u nekom od klasičnijih okusa, zavaljeni u hladu nostalgične sladoledarnice Ample Hills. Isplati se, pogotovo u ovozemaljskom ozračju.