Iće i piće

Robuchonova škola u gradu piramide

Velimir Cindrić

U Iću&piću već je u više navrata pisano o vodećim kulinarskim učilištima svijeta – Culinary Isntitute of America, Cordon Bleu, pa sansebastijanski Basque Culinary Centeru, uz Fakultet gastronomskih znanosti u talijanskom mjestu Bra, nedaleko Torina, jedinome fakultetu te vrste u Europi te apsolutno jedinome koje nudi sveučilišni diplomski studij.No, najnovija vijest za kuhare kojima nikad dosta izobrazbe stiže iz sjedišta slavnog chefa Joëla Robuchona. Naime, nakon što je nanizao 25 Michelinovih zvjezdica i pobrao titulu Chef stoljeća, Robuchon će poslušati Voltaireov savjet i upotrijebiti veliku moć u svrhu velike odgovornosti. Kako sam nedavno pročitao u jednoj vijesti agencije France-Press, veliki chef planira otvoriti kompleksni Međunarodni kulinarski institut u jednoj bivšoj samostanskoj bolnici u Vienneu. Tu odmah moram spomenuti zanimljivost da je, igrom slučaja, mladi Robuchon na tome mjestu zamalo pristupio svećeničkom redu.

Spomenuto veliko učilište imat će 20 dvorana za predavanje, 19 laboratorija / kuhinja, veliku salu za predavanje i simpozije te raskošni vrt, a Robuchon se nada da će Institut postati središnjim mjestom za proučavanje kulinarskih vještina u tome dijelu Francuske.

Sve možda i nije slučajno, jer se u Vienneu nalazi i kultni restoran La Pyramide. Njegov nekadašnji vlasnik Fernand Point, najvažniji francuski chef nakon Escoffiera, koji je maksimalne tri Michelinove zvjezdice uknjižio još 1933., u svojoj je gastro-meki usavršio osebujni spoj profinjene pariške i francuske pučke kuhinje te tako udario temelje suvremenoj gastronomiji uopće.

Za one koji ne znaju, Pointov restoran dobio je ime prema od njega dvadesetak metara udaljenoj impozantnoj piramidi (lokalci je od milja zovu l'aiguille, odnosno igla), jednoj od mnogobrojnih rimskih građevina u Vienneu. Zanimljivo je da taj spomenik na trgu koji nosi Pointovo ime danas izgleda potpuno isto kao i u rimsko doba prije dvije tisuće godina. Za piramidu se donedavna vjerovalo da je grob Poncija Pilata, sve dok najnovija istraživanja nisu otkrila da se ispod nje nalazi samo zemlja. Arheolozi su potvrdili da je piramida bila centralni dio 500-tinjak metara duge rimske arene, smještene na potezu duž rijeke Rhône, u kojoj su se održavale utrke kočija. Osim imena, legendarni restoran piramidu je oduvijek rabio kao svoj zaštitni znak – na jelovnicima, kao modele za dekoraciju pladnjeva, kalupe za maslac, pa čak i oblik lisnatog tijesta u različitima jelima, a i danas, kada čuveni restoran vodi chef Patrick Henriroux, piramida se pojavljuje kao logotip hotela i restorana La Pyramide.

U posljednjem desetljeću svoga rada (umro je 1955.), Point je obučio neuobičajeno velik broj budućih Michelinovih zvijezda, od kojih su se gotovo svi upisali u sam vrh francuske restoranske top-ljestvice. Louis Outhier u La Napouleu, Alain Chapel u Mionnayu, François Bise u Talloriesu i Claude Peryot u Parizu dogurali su do tri Michelinove zvjezdice, Maurice Coscuella u Gaskonji i Pierre Gaertner u Alzasu do dvije, dok su se ostali morali zadovoljiti jednom. No, tri najveća imena koja su izašla iz Pointove kuhinje, Paul Bocuse te braća Jean i Pierre Troisgros, postala su najsjajnije zvijezde i lideri pokreta-fenomena nouvelle cuisine.

Potpuno je onda logično da se na mjestu gdje su naukovali neki od najvećih francuskih chefova uopće sada pojavljuje i Robuchonov kulinarski institut. U njemu čovjek koji je bio mentor suvremenim velikanima kao što su Gordon Ramsay i Eric Ripert, planira veliki raspon kolegija i diplomske tečajeve, koji će se održavati kako na francuskome, tako i na engleskom jeziku, sve u cilju stvaranja budućih kulinarskih inovatora u cijelome svijetu. Nije tajna da Institut kao glavni mamac rabi Robuchonovo ogromno znanje i iskustvo, koje će tu biti dostupno svakom studentu.

Za početak, program godišnje predviđa 523 studenta-brucoša, broj koji će rasti iz godine u godinu. Konačni cilj učilišta jest kvalifikacija studenata za Certificat d'Aptitude Professionnelle, prestižni francuski kulinarski certifikat. Institut će obuhvaćati i hotelski smještaj i restoran za posjetitelje, gdje će se moći uživati u delicijama Robuchonovih sljedbenika. Možda se, nakon toga, netko odlučit vratiti u studentske dane.