Iće i piće

SJEME ZA GURMANSKE UŽITKE U MOM-u

Velimir Cindrić

Prošle sam godine na ovome mjestu pisao o nastanku novog kulinarskog učilišta najviše klase - MOM Culinary Institute by Paco Roncero & CHA. Podsjetit ću da se radi se o sveobuhvatnome centru za edukaciju u ugostiteljstvu i restoranskoj industriji, usko povezanome s postulatima održivosti, uključujući i urbani vrt u sklopu same škole te još jedan veličine jednog hektara u okolici Madrida, sve na temelju Paca Roncera, jednog od najpoznatijih španjolskih chefova današnjice.

Koncipiran prema uzoru Culinary Institute of America i, uz Basque Culinary Center i Fakultet gastronomskih znanosti Bra, jedino europsko učilište koje nudi sveobuhvatnu edukaciju, MOM Culinary Institute by Paco Roncero & CHA Španjolskoj je u ruke dao i drugi jaki adut kojim ta zemlja, sada i u edukativnom smislu, potvrđuje status gastronomski vodeće zemlje svijeta.

Smještena u jedinstvenoj zgradi u srcu Madrida, točnije u četvrti Salamanca, MOM grabi prema svome cilju - postati mjerilo u profesionalnom usavršavanju koje je sveobuhvatno, moderno, dinamično i korisno za čitav ugostiteljski sektor. Ili, kako to kaže Paco Roncero: „Ključ leži u profesionalizaciji sektora. Moja je namjera vratiti nešto sektoru koji mi je pružio toliko toga tijekom mnogih godina”.

Najnovija vijest koju sam doznao dopisujući se nedavno s Pacom Roncerom jest da MOM u svome sklopu upravo otvara Seeds, restoran tradicionalne kuhinje koji će biti otvoren za javnost. Ideja vodilja počiva na španjolskim korijenima visokokvalitetne primarne hrane i namirnica.

Avangarda, kreativnost i inovativnost tri su elementa koja su već 30 godina nerazdvojiva od imena Paco Roncero, prvenstveno u gastronomskom doživljaju njegova restorana s dvije Michelinove zvjezdice. Sada, ovim novim kulinarskim prostorom u MOM-u, svemu želi dodati i tradiciju, nešto što se već pojavljuje u njegovim kreacijama, ali na modernistički način.

Studenti u Kulinarskom institutu MOM ključni dio dana provode u kuhinji i blagovaonici pa je na temelju tog koncepta i osmišljena gastronomska ponuda restorana Seeds.

„Za mene je bitno da studenti iz prve ruke nauče tradicionalne kulinarske osnove i za to ćemo raditi uobičajene razrade i tehnike, ali aktualizirane i u svakom smislu prilagođene današnjem vremenu“, pojašnjava Roncero.

Jelovnik Seedsa je svojevrsna deklaracija namjera kojom se želi jasno staviti do znanja da nije teško biti održiv, brinuti se o okolišu i istovremeno uživati u jelu. Seeds, kao što i samo ime govori, označavaju početak uzgoja, onog u urbanome vrtu koji se može vidjeti iz sale restorana. Taj vrt daje povrće koje se rabi u kuhinji restorana i završava u tanjurima gostiju (osim tog urbanog, nekoliko kilometara dalje postoji još jedan vrt veličine jednog hektara, koji također služi potrebama učilišta).

Restoran Seeds u svojoj ponudi ima različita ukusna jela, savršena za svaku prigodu, počevši od seoske paštete s umakom Cumberland i kiselim krastavcima „iz našeg vrta“, kroketa od škampa začinjenih češnjakom ili začinjeni tartare od škampa. Slijede predjela poput koktela s artičokama i meunierea od kave ili Galete Wellington od tune Balfegó. Nastavlja se glavnim jelima kao što su jastog u američkom umaku s „gulašom od riže“, punjena trilja s artičokama i kozicama ili golub u brioche papilloteu s pireom od gljiva. U ponudi su, naravno, i ukusni deserti.

„Kad sjedne za stol, gost će pronaći kruh od kiselog tijesta, koji se priprema u trenutku i odmah poslužuje“, kaže Paco Roncero otkrivajući početni dio sjajnog gurmanskog doživljaja i posluge, gdje učenici određena jela dovršavaju pred gostima.

Seeds je smješten u centru Madrida, u ulici Serrano broj 95 i ima spektakularnu terasu, dok uređenje interijera potpisuje studio za dizajn interijera Alejandra Pombo. Restoran goste dočekuje svojom kombinacijom arhitektonskih elementa ranog prošlog stoljeća i zanosne prirode koja okružuje zgradu. Igra kontrasta posebno je vidljiva u istraživačkoj radionici, gdje se uz formaciju od 360º i chefovu želju za inovativnošću razvija kreativnost za nove gastronomske kreacije te osmišljavaju različiti kulinarski doživljaji za goste otvorena uma.

Pa kad se, nakon pandemijskog ludila, nađete u Madridu, a Paco Roncerov paradni restoran vam bude preskup, neće biti loše uživati u ponudi učenika tog velikana španjolske kuhinje. Njegov stil zasigurno ćete moći doživjeti i na taj način.