Na ovogodišnjem izdanju The Best Chef Awardsa, koje se održalo 21., 22. i 23. rujna i koje je po prvi put održano virtualno proglašeni su najbolji svjetski chefovi za 2020-u. Podsjetimo, The Best Chef Awards svake godine objavljuje top-listu 100 najboljih svjetskih chefova na temelju nepristranih mišljenja samih chefova i profesionalaca iz industrije. Kriteriji za odabir su visoka razina talenata, posebna i inovativna suvremena kuhinja, ekološki prihvatljiv i održiv pristup koji djeluje u skladu s prirodom te jasna vizija budućih trendova u gastronomiji. Birači glasaju za chefove na temelju njihovih postignuća, rada i stava.

Priredba je ove godine, unatoč tome što je morala odustati od uobičajenog formata, zadržala svoja usporedna događanja kao što su Area Talks i Food Meet Science. Ono što je široj gastro publici vjerojatno najzanimljivije jest da je danski chef René Redzepi apsolutni pobjednik ovog izdanja, posebno stoga što se na vrh liste popeo za osam mjesta u odnosu na prethodnu godinu. Drugo mjesto pripalo je prošlogodišnjemu pobjedniku, švedskom chefu Björnu Frantzenu, dok se na trećem mjestu našao američki chef Dan Barber, koji je osvojio još dvije nagrade.

Španjolski chefovi, unatoč tome što nisu uspjeli doseći prošlogodišnje visoke plasmane, i dalje su najuspješniji. Španjolska je, naime, zemlja s najvećim brojem chefova smještenih u top 100, ukupno njih 15. Osim toga, premda nisu ušli u top 3, vladaju top 5 i top 10 poretkom. Trio chefova restorana Disfrutar iz Barcelone, koji čine Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, zauzima 4. mjesto, Joan Roca iz El Celler de Can Roca (Girona) 5., Dabiz Muñoz iz Madrida 6., a Aitor Zabala 8. I na koncu, Xavi Donnay, slastičar restorana Lasarte u Barceloni, osvojio je nagradu za najboljeg majstora slastica.

Ohrabruje činjenica da se na listi za 2020. nalaze čak 34 nova chefa iz 31 zemlje svijeta, od kojih neki nisu poznati niti boljim znalcima (neka od novih imena predstavili smo na stanicama Ića & pića, kao i u tekstovima Bloga).

Dobitnici nagrada The Best Chef 2020:

· The Best Chef Top100 Award powered by Perlage winner: René Redzepi (Danska).

· The Best Chef Rising Star Award powered by Perrier-Jouët winner: Manoella ‘Manu’ Buffara (Brazil). Ova mlada chefica nagradu osvaja za svoj talent i doprinos u svijetu gastronomije.

· The Best Chef Fol-LOVERS Award powered by Custom Culinary winner: Rafa Costa e Silva (Brazil). Ova je nagrada uvedena 2018. kako bi uvažila mišljenje publike koja The Best Chef Awards prati na društvenim mrežama.

· The Best Pastry Chef Award powered by Valrhona winner: Xavi Donnay (Spain).

· The Best Chef Food Art Award powered by Antonius Caviar winner: Alex Dilling (UK). Ova je nagrada posvećena Najboljem umjetniku među chefovima.

· The Best Chef New Entry Award powered by Le Nouveau Chef winner: Dan Barber (USA). Nagrada koja odaje priznanje chefu koji postigne najbolji plasman među novim kandidatima.

· The Best Chef Voted by Chefs Award powered by LSG Group winner: Dan Barber (USA). Ova iznimno prestižna nagrada posvećena je chefu koji je dobio najviše glasova svojih kolega.

· The Best Chef Science Award powered by Perlage winner: Rasmus Munk (Denmark). Priznanje chefu koji je izvanredan u istraživanju, eksperimentalnim tehnikama i transformaciji namirnica.

· The Best Chef Legend Award powered by Difference Coffee winner: Michel Bras (France). Nagrada koja slavi najboljeg chefa koji više nije aktivan u kuhinji, ali koji još uvijek ima presudan utjecaj na svijet gastronomije.

Plasman svih chefova na listi The Best Chef Awards 2020. (u karikaturama):