Iće i piće

Broj 29, Veljača 2012

rezervirajte… bon appetit

Ne čekajte ljeto...

Donatella Verbanac

Fotografije: Damir Fabijanić

Tu se nikad ne kuha isto!, uzrečica je koja vrijedi za ponudu zagrebačkoga restorana Bon Appetit, smještena na posljednjem katu poslovne zgrade u Heinzelovoj 62a.

Biti pragmatičan ključ je uspjeha i način na koji posluju najuspješniji. To se može uvelike vidjeti na primjeru Bon Appetita. Od osnutka restorana mogu odgovorno reći da se koncepcija kuhinje mijenjala stalno, sukladno trendovima, okolnostima i novim idejama kojima obiluje njegova vlasnica, gospođa Marina Vojković.

Kad sam prije nešto više od pet godina u rano nedjeljno jutro, izravno iz zračne luke u društvu majstora kuhinje Branka Ognjenovića, doslovce upala u tek montiranu kuhinju restorana koji se tada rađao, imala sam osjećaj da sam na vrhu Zagreba. Pogled koji puca s terase Bon Appetita onaj je od kojega zastaje dah. S jedne strane on obuhvaća rastući city u dijelu Radničke, dok s druge ide prema sjeveru Zagreba, katedrali, Šalati i Sljemenu!

U međuvremenu chef Branko Ognjenović, koji je uspostavio kuhinju Bon Appetita, odlazi u privatne vode i osniva edukacijski kuharski centar, a prvo mjesto u kuhinji zauzima njegov partner i učenik, domišljati chef Berislav Lacković.

Zahvaljujući dostupnosti izvrsnih namirnica iz svih dijelova Hrvatske i svijeta, Berislav kreira novi oblik menija i neka nova jela zauzimaju mjesto u kartama Bon Appetita. Uz uvijek simpatične dnevne menije koje u doba ručka kušaju brojni poslovni ljudi te gradske četvrti, stvaraju se i meniji za posebne prigode i oni koji nalaze svoj put prema brojnim publikacijama i revijama.

I onda, dogodilo se i ono što je samo kao tendencija tinjalo tijekom tih prvih pet godina – restoran započinje s novim konceptom, spajanja znanosti o prehrani i spoznaje o namirnicama u kreiranju novih jela i kombinacija. Taj koncept, koji je vlasnica Marina mudro nazvala smart food, tj. pametna hrana, jest sve što dobar i kvalitetan jelovnik u sebi mora sadržavati.

U prvom redu, naglasak je na izvrsnosti namirnica, od osnovne namirnice do svih popratnih, poput soli, brašna, ulja, začina, tako da u kuhinju, osim kvalitetna mesa i morskih plodova, ulaze na velika vrata batata, amaranth, makadamija, lješnjaci, pir ili krupnjak u svim oblicima… Uz to, pomno se vodi računa kako se nešto kuha uz primjenu novih tehnika koje danas stoje na raspolaganju modernim kuhinjama. Treće, vodi se računa o kombinaciji pojedinih namirnica, tako da je svako jelo u konačnici mala gozba. Pritom treba naglasiti da se iznimno pazi da se po završetku jela osoba osjeća osnaženom i osvježenom, nikad opterećenom jelom. To je i jedan od razloga što su u restoranu vrlo ozbiljno pristupili rješavanju ponude funkcionalnih pića u obliku sokova pripremljenih od voća i povrća u međusobnoj kombinaciji* (okvir). Tim napicima svaka osoba može pomoći sama sebi u postizanju ravnoteže i uklanjanju nekih trenutnih tegoba. No nemojte misliti da se u restoranu ne kultivira i tradicija konzumacije vrhunskih pića, u prvom redu vrhunskih vina i piva. Čak se i prilikom kreiranja deserta vodi računa o optimalnom odnosu okusa, mirisa i teksture konačnog proizvoda. Tako je Berislav usavršio svoju tortu od gorke naranče, zatim tortu od viških limuna, a naći će se tu i predivno slatko napravljeno od dunja iz Svete Jane…

Pomna pozornost posvećuje se i izboru odgovarajućih tipova finih mješavina kave i pojedinih vrhunskih čajeva, koje ćete u svako doba dana moći kušati u Bon Appetitu.

U nastavku je primjer takva obroka, koncipirana prema principu smart fooda. Takvo jelo omogućuje skladno preklapanje pojedinih okusa te istovremeno iskorištavanje sinergije biološki aktivnih spojeva sadržanih u namirnicama. Sve to služi unapređenju zdravlja i, što je najvažnije, sprečava prijevremeno starenje. Uvjerite se sami u bogatstvo okusa i uživajte u postizanju osjećaja ravnoteže i lakoće jedući pametno.

Restaurant Bon appetit

Heinzlova 62 a

10000 Zagreb

(01) 6387 802

www.bonappetit.hr

Pročitaj ostale članke iz broja 29, Veljača 2012

Ostala izdanja