U The Candy Projectu, najnovijem u koji je uključen Andoni Aduriz i njegov Mugaritz postavljaju se temeljna pitanja: Što su slatkiši? Kada i kako se u njima uživa? Koji je najomiljeniji okus slatkiša u pojedinoj zemlji? Gdje i kako se slatkiši prodaju? Koji su nas slatkiši doživotno očarali u djetinjstvu? Je li globalizacija prijetnja raznovrsnosti slatkiša?
The Candy Project, tvrde autori, predstavlja priliku za ozbiljnu analizu slatkiša. Na njih se može gledati kao na ugrozu po zdravlje, ali i kao na pokazatelj raznovrsnosti u prehrani, kao na sintetičku namirnicu, ali i kao na nagradu ili poklon. Tijekom vremena, slatkiši su izgubili nešto i od svoje društvene uloge i od ritualnog karaktera, no i dalje se konzumiraju u svim uvjetima i u svim prigodama.
Postoji beskrajan niz pitanja koji se može postaviti o toj, često, demoniziranoj namirnici o kojoj, do sada, nije provedeno niti jedno ozbiljno sociološko istraživanje. Autori spomenutog projekta uvjereni su da postoji mnogo toga što se dade naučiti u procesu istraživanja tako snažne i, istovremeno, tako uobičajene pojave.
Je li moguće da su slatkiši idealna namirnica za začetak pokreta temeljena na pozitivnim vrijednostima? Prvi koraci već su napravljeni, i to pod vodstvom profesora Iñakija Martineza de Albeniza, sociološkog stručnjaka s Baskijskog sveučilišta te uz potporu organizacije Slow Food International i Sveučilišta za gastronomske znanosti u talijanskom Pollenzu. Cilj Candy Projecta jest da osvijesti mnoge društvene i prehrambene aspekte slatkiša.
Evo kako sve objašnjavaju autori: Slatkiši su dio mašte gotovo svakog djeteta i kada se pažljivije analiziraju, pokazuju nam da se na njih ne bi smjelo gledati samo kao faktor rizika za pretilost, dijabetes, karijes i druge zdravstvene probleme koji muče moderno društvo, već zapravo kao na pojavu koja se može proučavati na različite načine. Pod tom pretpostavkom za The Candy Project, koji se suprostavlja predrasudama o slatkišima i pokušava tu namirnicu podići na zasluženu razinu: promijeniti ili osporiti negativne stavove o slatkišima, te tako iskoristiti njihov potencijal.
Chef Andoni Aduriz i sociolog s Baskijskog Sveučilišta Iñaki Martinez de Albeniz predvode istraživanje zasnovano na tezi: Slatkiši su tema koju još nitko nije ozbiljno istraživao, jer se drže besmislenom, nevažnom temom, osim iz perspektive znanosti o hrani, koja ovu namirnicu gotovo demonizira i drži rizičnom, posebno za djecu. Morate iskoristiti ovu stigmu da biste ju potpuno izmijenili, objašnjava Martínez de Albeniz.
The Candy Projekt će pratiti različito razumijevanje slatkiša kroz povijest. Povijesno, slatkiši su se rabili zbog njihove prehrambene vrijednost, kao i mnoge druge stvari, ali su s vremenom dobili ulogu nagrađivanja i pohvale drugima, osobito djece. Tijekom vremena, slatkiši su ipak izgubili svoju društvenu ulogu i ritualni kontekst, te stekli status namirnice koja se kompulzivno konzumira u svim okolnostima i prilikama, kao i u različitim kulturama.
Tijekom mnogobrojnih Andonijevih putovanja s njegovom ekipom diljem svijeta, zamijećena je snažna veza između kulinarskih kultura i slatkiša namijenjenih djeci. Postoje bezbrojna pitanja o toj temi, ali i dalje nema niti jedne iole ozbiljnije studije o tome. Slatkiši su snažno prisutni u našem svakodnevnom životu, pa ipak, kao i mnoge druge doista zanimljive stvari, egzistiraju neopaženo. The Candy Project nastoji odgovoriti na gore spomenuta pitanja i sačuvati pravi smisao slatkiša, sustavnim proučavanjem njihovih tekstura i okusa. Projekt će pratiti povijesni razvoj slatkiša, analizirati učestalost njihove pojave u dječjoj dobi i otkrivati njihov utjecaj na formiranje djece kao ličnosti.