Iće i piće

Jonathan Waxman: The Barbuto Cookbook

Velimir Cindrić

S obzirom da će se ograničenja koja se odnose na putovanja vjerojatno nastaviti i u 2021, a da će mnogi od nas, bez obzira na okolnosti, htjeti nastaviti školovati svoje nepce, morat ćemo se prilagoditi. Jedan od načina bit će i taj da se posvetimo vrijednim knjigama s gastronomskog područja, posebno kuharicama posvećenim različitim kulturama i određenim chefovima, odnosno restoranima. Jedna od takvih vodi nas na kulinarsko istraživanje jelovnika njujorškog restorana Barbuto, jedinstvenog spoja rustikalne talijanske i moderne kalifornijske kuhinje, dakako iz pera legendarnog chefa Jonathana Waxmana.

Danas su u New Yorku rijetki restorani koji su uspjeli zadržati svoju vrijednost, kvalitetu i šarm tako dugo kao što to čini Barbuto Jonathana Waxmana. Prvi put ikad, „The Barbuto Cookbook“ poziva profesionalne i amaterske kuhare istražiti povijest, kulturu i kuhinju popularnog restorana u Greenwich Villageu (točnije, West Villageu), već odavna omiljenom kvartu za stanovanje, kojeg usput krasi i titula jednog od zanimljivijih kulinarskih odredišta u New Yorku. Da se radi o doista posebnom mjestu, gdje se dobro jede te koje je lišeno pomodarskog i celebrity, ozračja svjedoči i činjenica da u Barbuto, u slobodno vrijeme, rado zalaze i mnogi poznati njujorški chefovi, poput Daniela Bouluda, kao i oni koji posjećuju grad, poput Marca Vetrija iz Philadelphije (restoran Vetri).

Waxman i njegova ekipa ovom knjigom pružaju sve potrebne informacije za pripravu klasika Barbuta, uključujući slavnu pečenu piletinu JW, božansku salatu od kelja s vinaigretteom od inćuna i sirom pecorino, gurmanske pizze, njoke, spektakularne slastice i još mnogo toga. Svaki je recept spektakl za sebe i kuhari amateri bit će oduševljeni činjenicom da je svaki od njih ujedno prilagođen za jednostavnu pripremu kod kuće. Istovremeno, profesionalnim kuharima ova knjiga otkriva zanimljiv način kulinarskog razmišljanja i koncepte koji će ih nadahnuti za primjenu nekih principa u vlastitoj kuhinji.

Onima koji slabije prate američku restoransku scenu treba reći da je 70-ogodišnji Jonathan Waxman jedan od pionira kalifornijske kuhinje i prvi koji je taj stil, koji spaja francuske tehnike s najsvježijim lokalnim namirnicama, donio u New York. Rođen je i odrastao u blizini Berkeleyja u Kaliforniji, a nakon što je diplomirao na Sveučilištu Nevada u Renu, zarađivao je svirajući trombon u glazbenim sastavima lokalnih kockarnica, a poslije i s rock skupinom Lynx. Waxman je na koncu odustao od karijere trombonista da bi pohađao kulinarsku školu La Varenne u Francuskoj. Nakon diplomiranja 1979, zajedno s restoraterom Michaelom McCartyjem, otvorio je restoran Michael's u starom dvorcu u blizini plaže Santa Monica, a njegova revolucionarna kuhinja privukla je goste iz cijele Amerike.

Pet godina poslije Jonathan je otvorio restoran Jams u East 79th Streetu u New Yorku. Zahvaljujući dobrim kritikama, osobito New York Magazinea, lokal je brzo postao senzacija te sezone i jedna od najtraženijih rezervacija u gradu. Waxmanov rad u Jamsu od njega je stvorio slavnog chefa (onaj tko je rekao da su chefovi 80-ih bili poput rock zvijezda vjerojatno je na umu imao Jonathana). Nakon tog uspjeha, Waxman je postao autorom i restorana Bud's, Hulot's, Jams of London i Table 29, a magazin Esquire tih ga je godina stavljao na listu najutjecajnijih Amerikanaca. Danas je Waxman chef i vlasnik Barbuta, Jamsa, Brezze Cucine na tržnici Ponce City u Atlanti, Adele's u Nashvilleu i Waxman's na trgu Ghirardelli u San Franciscu.

New York Magazine jela Barbuta opisuje kao „rustikalna talijanska“, a ozračje restorana „ležerno modernim“. Stil pionira pokreta kuhinje koju inspirira tržnica u prvi plan stavlja lokalne i održive namirnice. Svim zainteresiranima svojom knjigom daje priliku učiti iz njegove kulinarske etike, vodeći čitatelja jelima koja su definirala njegovu karijeru. Knjiga također prati Waxmanov odgoj u Kaliforniji i formativna putovanja u Italiju i Francusku, zajedno sa zanimljivim ulogama sporednih likova, uključujući i glumicu Sarah Jessicu Parker, televizijsku novinarku Katie Couric i manekenku Bellu Hadid, slavne ljude koji su Barbuto učinili njujorškom institucijom.

Evo i dvije kritike iz relevantnih izvora:

“Ako ste ikada bili u Barbutu, shvatit ćete važnost ove knjige i izvan konteksta New Yorka. A ako i niste, nije važno. Nitko ne može odoljeti ugodnom kvartovskom restoranu s iznimno ukusnom hranom. To svima nama u uvjetima pandemije nedostaje. Ova kuharica pomaže ostvariti takvo iskustvo kod kuće. Slavna pečena piletina (350 000 porcija posluženo je s razlogom) i salata od kelja tu su, uz ostala omiljena jela - pizze i mnoštvo salata, zatim carbonara i njoki u Waxmanovoj autorskoj verziji, bakalar pečen u pergamentu, janjeći kotleti s maslacem od metvice i superčokoladni budino. Dobrodošli u svoj novi omiljeni kvartovski restoran koji se nalazi na povoljnoj lokaciji – na polici za knjige u vašem domu“ (Boston Globe).

“Waxmanova nova kuharica, ovaj put s jelima iz njegova popularnog Barbuta, donosi povijest restorana, posebno objašnjavajući zašto se toliko njegovih jela oslanja na talijansku kuhinju. Čak je i njegova poznata pečena piletina prekrivena salsa verdeom. Recepti u ovoj knjizi, uključujući i čuvenu piletinu, jednostavni su, a često su osmišljeni oko svršeno precizno skuhanih proteina uključenih u salatu ili uz dodatak povrća i umaka“ (The New York Times).

Amazon.de: 34,99 eura (engleski jezik)