Iće i piće

Otišao je Pino Kuhar, kuhar iz sela Kuhari…

Damir Fabijanić

FOTOGRAFIJE: DAMIR FABIJANIĆ

Sa zakašnjenjem sam čuo tužnu vijest o odlasku Pina Kuhara.

U ovakvim prilikama, kad želimo iskazati koliko nam bliska bila osoba koja je umrla, obično to (nehotice) ispadne priča o sebi, a ne o onom o kome želimo pisati.

Pina Kuhara upoznao sam davne 2000-te kad sam inicirao serijal o hrvatskim namirnicama u domaćem izdanju Playboya. Upoznali smo se u Žminju gdje je za članak o istarskim pršutima nabavio senzacionalan pršut za fotografiranje (i degustaciju) našoj ekipi - Bakaloviću, Lukežu i meni.

Životni putevi, a naročito moje pokretanje časopisa, spojili su nas u brojne susrete u njegovoj konobi još davno prije nego je službeno otvorio konobu Puli Pineta.

U Iće&piće (No 2, svibanj 2007.) započeli smo našu suradnju u rubrici Tradicijska kuhinja sa sjajnom temom kavarskog panina https://www.iceipice.hr/hr/clanak/kavarski-panin. Istarsku supu obradili smo u No 5 u prosincu 2007. https://www.iceipice.hr/hr/clanak/supa-kraljica#istarska-supa

Naše druženje uz iće&piće postalo je učestalije, a planovi sve veći. Počeli smo konkretne razgovore o knjizi o istarskoj kuhinji (podijeljenoj na kopno-more) u kojoj bi Pino (logično) pokrio temu kopna. Počeli smo razrađivati detalje, pripremali se za organiziranje fotografiranja vazmenog doručka, špalete…, ali nikad nismo ostvarili, uvijek je nešto bilo hitnije, a nama se činilo da imamo vremena dovijeka.

U I&P (No 17, veljača 2010.) objavio sam članak o njegovoj novo otvorenoj konobi https://www.iceipice.hr/hr/clanak/pino-kuhar-kuhar-iz-sela , a u No 38, travanj 2014. članak o maneštri čije je inačice poznavao u tančine, uostalom kao i svu kuhinju žminjskog kraja, jednostavnu i proizišlu iz siromaštva, koja nas danas oduševljava svojim okusima.. https://www.iceipice.hr/hr/clanak/svakodnevna-povijest-dubokog-tanjura

Godine su prolazile, razgovora i planova bilo je puno više od ostvarenog (objavljenog). Izgledalo je da ćemo ipak iskoristiti vrijeme pred nama. No – Pino je odustao.

Svaki odlazak neminovno izgleda preuranjen i neovisno o provedenom zajedničkom vremenu, ostaje toliko neizrečenog i nerealiziranog.

Meni ostaje tužan podsjetnik na svaki slijedeći vazmeni doručak…