Iće i piće

Zvijezde u podrumu (2. dio)

Velimir Cindrić

Zasigurno najpoznatiji vinar u svijetu slavnih, već spomenuti Francis Ford Coppola, u vinarski posao ušao je još davnih 70-ih. On je novcem koji je zaradio od filmova iz serijala Kum kupio vjerojatno najljepši posjed u kalifornijskoj dolini Napa, Inglenook (1879. utemeljio ga je Gustave Niebaum, finski pomorski kapetan i trgovac krznom), koji je nakon Drugog svjetskog rata proizvodio masovna vina i potpuno izgubio na ugledu. Iako su mu svi govorili da se okani vinarstva i drži filmova, Coppola je 1978. izbacio svoj prvi Rubicon Cabernet Sauvignon, vino koje je, pod paskom enologa Scotta McLeoda, postalo jednim od najkvalitetnijih vina doline. Sam Coppola otkrio je svoju pravu ljubav izjavivši: «Film i vino gotovo su jednaki. I jedno i drugo ovise o kvaliteti sirovine i treba dosta vremena da bi ih se učinilo savršenima. Jedina razlika je što današnji vinari još uvijek drže do kvalitete».

Coppolina vinarija, između ostalih, proizvodi i vino od rajnskog rizlinga, jedan rosé i blanc de blanc pjenušac pod robnom markom „Sophia“, u čast Francisove kćeri (također redateljica, film „Izgubljeno u prijevodu“).

Jedan od najvećih je i, također spomenuti, francuski glumac Gérard Depardieu. On je bio toliko opčinjen vinarom Alainom Paretom Condrieuom iz pokrajine Rhône, da se s njim, sredinom 90-ih, udružio u proizvodnji sjajnog vina Lys Volan Condrieu. Danas Depardeu ima vinarije u više francuskih pokrajina, ali i inozemstvu (Argentina, Španjolska, Sjedinjene Države). Njegova kolegica i sunarodnjakinja Carole Bouquet, najpoznatija kao bivši model i bivša Bondova djevojka, kupila je vinograd na talijanskom otoku Pantelleria, gdje proizvodi Sangue d'Oro, bijelo desertno vino zlatne boje, poznato i kao „passito“.

Novozelandski filmski i televizijski glumac Sam Neil, poznat po svojim ulogama u filmovima „Jurski park“ i „Piano“, 1993. pokrenuo je u svojoj vinorodno bogatoj domovini vinariju Two Paddlocks, koja se specijalizirala za vina od sorte crni pinot i ponudila već mnogo dobrih berbi. Američki glumac Dan Aykroyd, pak, udružio se najprije s kanadskom kompanijom Diamond Estate Wines te potom s kalifornijskim DeLoach Vineyardsom, da bi pod svojim imenom proizveo različita vina serije nazvane Discovery, i to od sorata cabernet sauvignon, sauvignon, crni pinot i rajnski rizling (posebno su mu cijenjena ledena vina). Kao veliki protivnik snobovštine kod vina, Aykroyd je na svoje boce stavio pristupačne cijene, što je za svaku pohvalu, jer mnogi slavni svoje boce, u pravilu loših vina, naplaćuju više od 400 kuna.

No, najveća zvijezda među glumcima-vinarima je Kyle MacLachlan, jedan od glavnih protagonista serije „Twin Peaks“ i filma „Plavi baršun“. Razlog? Za razliku od većine vinara-glumaca, on poput Depardieua aktivno sudjeluje u proizvodnji (pravi je manijak u odabiru bačava za odležavanje i majstor za cabernet sauvignon i syrah).

Američka glumica Lorraine Bracco („Dobri momci“, „Sopranos“) 2004. pokrenula je Bracco Wines, liniju vrhunskih talijanskih vina, od grožđa iz različitih dijelova te zemlje, među kojima se izdvajaju Soprano Cabernet Sauvignon, veliko, moćno crveno vino (puni se isključivo u magnum boce) te nama zanimljiv Bracco La Mont-Brach iz nedalekog nam Collija. Bracco tvrdi da se vinima zarazila živeći u Francuskoj.

Umirovljena porno glumica Savanna Samson (pravim imenom Natalie Oliveros, klasik „Savanna's Anal Gangbang“) 90-ih je, radeći kao striptizeta u njujorškom klubu Scores, upoznala i potom se udala za Daniela Oliverosa, jednog od najvažnijih trgovaca vinom na Manhattanu. Usput se zaljubila i u vino, te preko supruga upoznala poznatog talijanskog vinara i vinskog konzultanta Roberta Cipressa. Dvojac je dogovorio suradnju, pa je svjetlo dana ubrzo ugledalo Savannino vino Sogno Uno (Prvi san), crvena kupaža, pobralo sjajne kritike i 91 bod slavnog kritičara Roberta Parkera (ocjena je prouzročila čitavu buru glasina u vinarskoj industriji). Savannino drugo vino bilo je bijelo, Sogno Due (Drugi san), te je također lijepo primljeno, premda se ne zna kakav je uspjeh požnjelo kod njezinih filmskih poklonika.