Iće i piće

Zvijezde u podrumu (3. dio)

Velimir Cindrić

Neki slavni na vinu zarađuju i posthumno. Ako zaboravimo na jadna vina Marylin Monroe i Elvisa Presleya, tu je glavna linija Paula Newmana pod imenom „Newman's Own“, s vinima od kalifornijskog grožđa iz dolina Napa i Sonoma – Chardonnay, Cabernet Sauvignon i Pinot Grigio.

I glazbenici su dali obol u svijetu vina slavnih. Najozbiljniji među njima je britanski roker Gordon Sumner, poznatiji kao Sting (ex-The Police). On je 2009. izbacio čak 30.000 boca vina od grožđa s njegovih toskanskih posjeda (364 hektara). Prije Stinga, glavni vinar među glazbenicima bio je Sir Cliff Richard, „britanski Elvis“, koji mu i danas vrlo uvjerljivo parira. Naime, Sir Cliff je vlasnik nekoliko vinarija u južnom Portugalu, koje proizvode njegova vina „Vida Nova“, sve zajedno pod robnom markom Adega do Cantor (Vinarija pjevača), koja nudi široki raspon vrlo dobro prihvaćenih vina.

Američki kantautor Dave Matthews 2000. utemeljio je u svojoj rodnoj Virdžiniji Blenheim Vineyards, organsku vinariju sa širim rasponom dobro ocijenjenih vina prihvatljive cijene. Roker Mick Fleetwood (skupina Fleetwood Mac) u vinski je biznis ušao 1998., s namjerom plasmana boca pod vlastitim imenom, napunjenim vinima proizvedenim od grožđa iz cijeloga svijeta. Sve do sredine prošlog desetljeća marljivo je izbacivao serije odličnih i vrlo traženih vina, a onda odjednom prestao. Šteta, jer se radi o vrlo ozbiljnom pokloniku vina. Sličnu sudbinu doživjela su 2006. i vina vinarije Clos du Bois, čije su etikete krasili slikarski radovi Mickovog kalifornijskog kolege, Jerryja Garcije (The Greatful Dead). Naime, 2000. tu je seriju zamislila Jerryjeva treća supruga, Deborah Koons Garcia.

Australska pjevačica/glumica Olivia Newton John („Groznica subotnje večeri“, „Briljantin“) 1983. utemeljila je robnu marku Koala Blue Wines, koja se specijalizirala za vina od chardonnaya i syraha. I dok Olivia dosta vremena provodi u vinogradima, njezina američka kolegica, Madonna (Ciccione), svojem je ocu Tonyju Cicconeu prepustila vođenje njezine tvrtke Ciccione Vineyards and Winery u Suttons Bayu (savezna država Michigan). Sredinom 2000-ih, vinarija je jednu limitiranu seriju pod imenom Madonna (sivi pinot, chardonnay, traminac, cabernet franc, crni pinot) posvetila slavnoj pjevačici, a svako je vino krasila etiketa s dizajnom omota Madonninih albuma. Iako je sve, naravno, planulo u trenu, na internetu se još uvijek mogu kupiti neke od tih boca, dakako po znatno višim cijenama (originalne cijene bile su vrlo razumne).

Sportaše među vinarima predvodi australski golf igrač Greg Norman, popularni „TheGreat White Shark“, koji je sredinom 90-ih postao „The Great Wine Shark“, i to kad se udružio s tvrtkom Beringer Blass Wine Estates (danas Foster's Group), da bi lansirao vlastiti Greg Norman Estates, s nekoliko vinarija (jedna i u Sjedinjenim Državama). Iako sâm Norman ne posjeduje vinograde i ne sudjeluje u proizvodnji vina, navodno je poprilično uključen u poslovni dio. Njegova su vina dostupna širom svijeta.

Svoj novac u vino je uložila i nekadašnja zvijezda Formule 1, Mario Andretti, koji je 1996. u Napa Valleyu utemeljio vinariju i nazvao ju svojim imenom. Vinarija i njezina kušaonica u vrhu su popularnosti popisa turističkih atrakcija Doline. Slično je učinio i legendarni kanadski profesionalni hokejaš Wayne Gretzky, poznat pod nadimkom „The Great One“, koji je 2007. utemeljio vinariju #99 Estates (danas Wayne Gretzky Estate Wines), koja proizvodi čitav niz dobro ocjenjenih vina, među kojima je i nekoliko šampionskih ledenih vina te hvaljeni Unoaked Chardonnay i Cabernet Merlot.

Ako se čitatelj, s punim pravom, pita zašto bi uopće pio neko vino slavnih, recimo Stingovo vino, odgovor može biti – zato jer ste njegov veliki fan, ali onaj mnogo bolji je – zato jer je jako dobro i povoljne cijene.

Na koncu, teško je reći je li neko vino dobro ili ne, sve dok se ne kupi i otvori boca. Naravno, to vrijedi i za vina slavnih. Da bi nas poštedjeli razočaranja, brojni vinski stručnjaci kušali su uratke zvijezda i načinili svoje popise najboljih. Iz svega sam probrao deset izvanserijskih, koje vrijedi kušati. Pa ako negdje naletite ili vas zaintrigira toliko da kupite u nekom od online shopova - evo popisa (bez redoslijeda, berbe variraju, cijene su okvirne i za novije berbe):

Yao Ming (nekadašnja NBA zvijezda) – Yao Ming Napa Valley Cabernet Sauvignon (70 dolara)

Hrastovim drvom oplemenjeni cabernet, koji je 2012 kritičar Robert Parker ocijenio s 90+, uz napomenu da je 2012. bila jedna od najboljih godina za cabernet u Napa Valleyu u posljednjih deset godina. I inače, to vino spada među najbolje u toj dolini.

Sting (britanski rock glazbenik) – Il Palagio „Message In a Bottle“ (15 dolara)

Crvena kupaža srednjeg tijela od nekoliko sorata, uz dominaciju sangiovesea, s talijanskog posjeda i vinarije s pola stoljeća tradicije. Note šljive, duhana i vanilije. Posebno dobre berbe: 2011. i 2012. Wine Enthusiast ove mu je godine dao 88 bodova.

Dave Matthews (američki rock glazbenik) – The Dreaming Tree Crush (15 dolara)

Crvena kupaža Dreaming Tree Winesa, dopadljiva kao i Daveova akustična glazba. Glavni udio te kalifornijske mješavine otpada na merlot, pa se radi o vrlo pitkome vinu, kao stvorenom za svakodnevno večernje pijuckanje.

Kyle MacLachlan (glumac) – Pursued by Bear Cabernet Sauvignon (55 dolara)

Cabernet iz berbe 2012, puna okusa, s izraženim notama višnje i vanilije dobio je od Wine Enthusiast Magazinea velika 93 boda. Kažu da se u njemu može uživati sada, ali da je bolje pričekati 2019., kada će biti na vrhuncu.

Francis Ford Coppola (filmski redatelj) – Black Label Claret Diamond Collection Cabernet Sauvignon (19 dolara)

Veliko, moćno taninsko vino, s notama dima te koštunjičavog voća, osobito crnih višanja, puna i raskošna okusa, a opet i elegantno. Mnogi ga drže najboljim vinom slavnih, a Wine Enthusiast dodijelio mu je (za berbu 2014.) lijepih 90 bodova.

Natalie "Savanna Samson" Oliveros (porno glumica) – Brunello di Montalcino (55 dolara)

Iako se ne zna koliko je Savanna pomogla svome vinarskom partneru Robertu Cipressu u stvaranju ovog vina, radi se o slasnom, fino uravnoteženom Brunellu dobrih tanina, sa zemljanim notama i natruhama kisele višnje. Alkoholno jako.

Drew Barrymore (glumica) - Barrymore Pinot Grigio (16 dolara)

Wine Enthusiast Magazine ocjenjuje ovo kalifornijsko vino slavne glumice s 89 bodova i opisuje ga biranim riječima: „Profinjeno, s aromama korice jabuka, limetina soka, kiše na asfaltu, jama i azijske kruške, svježe zaokruženo na nosu i kompleksna okusa“.

Gérard Depardieu (glumac) - Château de Tigné Pinot Noir
(15 eura)
Poslastica iz jedne od Depardeuovih francuskih vinarija - Château de Tigné u dolini Loire, kojoj je Wine Entusiast dodijelio 87 bodova. Lagano, mirisno vino s atraktivnim okusima crvenog voća, u kojem se može uživati uz različitu hranu.

Mario Andretti (bivši vozač Formule 1) - Andretti Montona Super Tuscan Reserve (95 dolara)

Ako mu je u vožnji brzina bila presudna, u proizvodnji vina Andretti je, kao dugogodišnji vinar, posebno strpljiv. Ovo njegovo vino je izrazito karakterna mješavina cabernet sauvignona i sangiovesea. Berba 2012. u Wine Enthusiast ocjena je s 87 bodova.

Lorraine Bracco's Bracco La Mont-Brach White (30 dolara)

Zasad jednokratna suradnja Bracco u nama nedalekom Colliju donijela je mješavinu u kojoj se, navodno, nalazi i istarska malvazija. Vrlo zanimljivo kompleksno aromatično vino cvjetnih nota i okusa na breskvu, prženi badem, vaniliju... (Wine Enthusiast: 89).